Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ASPHYX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Asphyx in 2012

Periode

1987 - heden

Genre

deathmetal

Online

Officiële website
Facebook

Asphyx

Formatie uit de omgeving van Zwolle, die halverwege de jaren tachtig wordt opgericht. Asphyx is de eerste echte death metalband in Nederland. De tienjarige carrière van de groep kenmerkt zich door bezettingswijzigingen.
Volledige biografie...

Bezetting

Bob Bagchus   drums
Martin van Drunen   basgitaar, zang
Alwin Zuur   basgitaar
Paul Baayens   gitaar

Overige muzikanten

Theo Loomans   basgitaar, zang
Eric Daniels   gitaar
Tonny Brookhuis   gitaar
Ron van Pol   basgitaar, zang
Sander van Hoof   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1990   Pestilence
1997   Pentacle
1997   Soulburn
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

30-7-20, Vagos Metal Fest, Vagos, Portugal

Biografie Asphyx

Formatie uit de omgeving van Zwolle, die halverwege de jaren tachtig wordt opgericht. Asphyx is de eerste echte death metalband in Nederland. De tienjarige carrière van de groep kenmerkt zich door bezettingswijzigingen.

1987

Bob Bagchus (drums) en Tonny Brookhuis (gitaar) vormen de eerste bezetting van Asphyx. In eerste instantie richt het tweetal zich op het spelen van nummers van groepen als Death, Celtic Frost en Mayhem.

1988

In de zomer voegt de uit Duitsland afkomstige Christian Colli (zang, bas) zich bij Asphyx. Met hem wordt in december de demo Enter The Domain opgenomen. De tape bevat uitsluitend zelfgeschreven nummers.

1989

Colli verlaat Asphyx aan het begin van het jaar. Een vervanger is in de persoon van Theo Loomans snel gevonden. In april wordt de bandbezetting uitgebreid met Eric Daniels (gitaar). Kort daarna neemt Asphyx een tweede demo op. In juli verschijnt deze onder de titel Crush The Cenotaph. De demo bereikt in de navolgende periode een cultstatus en verkoopt wereldwijd vijfduizendmaal.

1990

In februari doet Asphyx een optreden met als voorprogramma de Britse doomband Paradise Lost. Niet veel later verlaat Brookhuis de groep. Als trio neemt de band gedurende de zomer het debuutalbum Embrace The Death op voor het Britse CMFT Productions. Het label gaat echter failliet en de opnamen circuleren vervolgens in de death/doom-undergroundscene. Later dat jaar trekt Asphyx ex-Pestilence-zanger/bassist Martin van Drunen aan. Loomans besluit daarop uit de band te stappen. Hij verhuist naar Amsterdam en stort zich op de band Swazafix.

1991

In de nieuwe samenstelling neemt Asphyx in januari het album The Rack op. Deze komt in maart via Century Media Records uit en vormt het officiële debuut. Om The Rack te promoten volgt gedurende maart en april een succesvolle tour met het Zweedse Entombed. Later dit jaar verschijnt de mini-cd Crush The Cenotaph, met daarop onder meer oud demomateriaal.

1992

In januari doet de band opnieuw een tournee. Deze keer vergezelt men de Britse grindcore/death metalbands Bolt Thrower en Benediction door Europa. In maart beginnen Bagchus en Daniels aan de opnamen van een tweede volledige cd, getiteld The Last One On Earth. De moeilijke baspartijen hierop zijn niet aan Van Drunen besteed en men trekt daarom sessiebassist Ron van Pol hiervoor aan. Ook de zangprestaties van Van Drunen laten te wensen over, waarna hij uit Asphyx wordt ontslagen. Van Pol neemt daarop de taken van Van Drunen over.

1993

De problemen rond de samenstelling van de band bereiken in april hun hoogtepunt als oprichter Bagchus besluit uit Asphyx te stappen. Daniels en Van Pol zetten de band, na overleg met Bagchus, voort. Met Sander van Hoof (drums) wordt de cd Asphyx opgenomen. De band gaat hierop wat subtieler te werk dan op de voorgaande albums, maar blijft zich nog altijd op death metal richten.

1994

Na het verschijnen van de cd Asphyx staan de activiteiten van de groep op een laag pitje. In december houdt uiteindelijk ook Daniels het voor gezien en wordt Asphyx opgeheven.

1995

In november komen Bagchus en Loomans weer bij elkaar en richt het tweetal Asphyx opnieuw op. Men werkt aan materiaal voor een vierde album dat ook weer via Century Media Records verschijnt.

1996

In het voorjaar komt de vierde cd God Cries uit. Dit is het meest extreme album dat de band ooit heeft opgenomen. Naast de basgitaar en de zangpartijen heeft Loomans hiervoor ook de gitaarpartijen ingespeeld. Ronnie van der Wey (ex-Deadhead) staat Asphyx op gitaar bij tijdens optredens. In november brengt Asphyx na ruim zes jaar het eigenlijke debuut Embrace The Death uit op Century Media Records. Op de cd staat ook de Mutilating Process 7" single van Evoker, een project van de Asphyx-leden uit 1989.

Ronnie van der Wey

1997

Enkele maanden na het verschijnen van Embrace The Death, besluit Bagchus dat de Asphyx-cirkel rond is. Hij heft de band daarom op. Samen met Loomans en Wannes Gubbels (bas, zang) zet hij zijn activiteiten voort met de band Soulburn. Soulburn neemt een promo op en verstuurt die naar platenmaatschappij Century Media. Bob Bagchus staat als enige overgebleven originele Asphyxlid nog voor twee cd’s onder contract bij het Duitse label.

Soulburn

1998

Op 15 september komt voormalig Asphyx-bassist/zanger Theo Loomans op 27-jarige leeftijd om het leven. Hij rijdt met zijn auto op een onbewaakte spoorwegovergang onder een passerende trein.

1999

Bagchus, Daniels en Gubbels besluiten in het voorjaar om de bandnaam Soulburn te wijzigen in Asphyx. De formatie heeft nog altijd veel nummers van deze groep op het repertoire staan en tijdens de enkele concerten die men met Soulburn heeft gedaan, bleken de fans Asphyx nog niet te zijn vergeten. Gubbels treedt tussendoor op met Pentacle (onder meer in België met Warhammer).

2000

Het album On The Wings Of Inferno verschijnt op Century Media. Het label Damnation perst 500 exemplaren op vinyl.

2003

Voormalig Asphyx-lid Martin van Drunen laat van zich horen met zijn band Death By Dawn.

Death By Dawn

2006

De albums The Rack en Last One On Earth worden opnieuw uitgebracht aangevuld met demo- en livemateriaal en tracks van eerder verschenen EP's. Zanger Martin van Drunen speelt in de groep Hail Of Bullets met leden uit de bands Houwitser, Gorefest en Thanatos.

Gorefest Hail Of Bullets Houwitser Thanatos

2007

De death metalband Asphyx komt weer bij elkaar voor een optreden op het Party.San Festival in Duitsland, dat wordt gehouden van 8 tot 11 augustus. De bezetting bestaat uit Wannes Gubbels (bas/zang), Paul Baayens (Thanatos, gitaar), Bob Bagchus (drums) en Martin van Drunen (zang).

Thanatos

2008

De eerste uitgave na de doorstart is in juni de 7” Death The Brutal Way met naast een eigen track ook een bewerking van een nummer van Celtic Frost. In oktober is de single al uitverkocht.

2009

Het album Death...The Brutal Way wordt in het voorjaar opgenomen in de Sonic Assault studio met engineer Frank Klein Douwel die ook tijdens optredens achter de knoppen staat. De mix wordt verzorgd door de Zweed Dan Swanö. Metalblad Aardschok schrijft dat de band op de cd 'niets aan vitaliteit en relevantie ingeboet heeft'. De officiële cd-presentatie vindt plaats tijdens een optreden in club Turock in het Duitse Essen. Andere belangrijke Duitse optredens in deze periode zijn tijdens Death Feast Open Air (juni) en With Full Force (juli). In juli staat Asphyx op het Unholy Festival in Ostrava, Tsjechië en in augustus op het Jalometalli Festival in Finland en het Dynamo Outdoor Festival in Eindhoven.

2010

Alwin Zuur (gitarist in Escutcheon) neemt de bas over van Wannes Gubbels. Een registratie van het optreden in Essen verschijnt op de dvd Live Death Doom.

Escutcheon

2012

Asphyx in 2012 Na de single Reign Of The Brute, op vinyl uitgebracht in een totale oplage van 500 exemplaren, verschijnt eind februari 2012 het achtste album Deathhammer. ‘Asphyx houdt vast aan zijn eigen stijl en hanteert een duidelijke no-nonsenseaanpak,’ schrijft metalblad Aardschok in maart 2012. ‘Toch doet de plaat niet aan als een herhalingsoefening’. Asphyx bestaat anno 2012 uit Martin van Drunen, Alwin Zuur, Bob Bagchus en gitarist Paul Baayens. Samen met voormalige Asphyx-gitarist Eric Daniels en bassist Theo van Eekelen (Hail Of Bullets) brengen Van Drunen, Bagchus en Zuur onder de naam Grand Supreme Blood Court het album Bow Down Before The Blood Court uit.

Grand Supreme Blood Court

Discografie Asphyx

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Asphyx

Audio/Video Asphyx

Video Asphyx

Death the Brutal Way
Death the Brutal Way
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Death the Brutal Way

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer