Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLIND JUSTICE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - heden

Genre

metal

Online

Officiële website

Blind Justice

Formatie uit Gouda en Rotterdam die een mix van metal, funk en jazz speelt (aanvankelijk begeleid door saxofoon en viool). Mede dankzij een intensieve samenwerking met Osdorp Posse wordt de groep eind jaren negentig bij een groter publiek bekend.
Volledige biografie...

Bezetting

Attila Szabo   gitaar, zang
Hans Hanson   gitaar
Jeroen Nagel   drums

Overige muzikanten

Dennis van Melis   basgitaar
Edith Mathot   viool
Edwin Den Haag   basgitaar
Ernst Van Ee   drums
Marc Spring in 't Veld   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1999   Threnody
2000   After Forever
2000   Krang
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Blind Justice

Formatie uit Gouda en Rotterdam die een mix van metal, funk en jazz speelt (aanvankelijk begeleid door saxofoon en viool). Mede dankzij een intensieve samenwerking met Osdorp Posse wordt de groep eind jaren negentig bij een groter publiek bekend.

1987

In Gouda wordt de schoolband Heat Wave opgericht waarin naast Attila Szabo (zang, gitaar) ook Folkert Draisma (gitaar) en Dennis van Melis (basgitaar) zitten. De groep houdt het na het behalen van het middelbare schooldiploma voor gezien.

1989

Het drietal pakt, aangevuld met drummer Marco de Groot, de draad weer op. Een naam is er nog niet, maar de groep legt zich onder andere toe op het coveren van het werk van Metallica en Sepultura.

1990

Onder de naam Blind Justice wordt de eerste demo Injustice uitgebracht, waarop voor het eerst eigen nummers te horen zijn.

1991

Met de Amsterdamse band Theriac worden in het kader van de Stevige Winterkost-tour enkele optredens gedaan. Tevens komt de tweede demo Are You Different uit.

1992

Op de vierde demo Saxophone Causing Ear Problems (de demo Suffer is aan het begin van het jaar al verschenen) krijgt Blind Justice gezelschap van saxofonist Marc Spring in 't Veld, die zij nog kennen van hun schooltijd in Gouda. De trashmetal-fans van het eerste uur haken vol ongeloof af. Later dat jaar voegt violiste Edith Matot zich bij de groep. Blind Justice staat vanaf die dag te boek als de metalband die vette groovende powercore vermengt met melodieuze invloeden van sax en viool.

1993

Op de eerste, in eigen beheer uitgebrachte cd Sax & Violins laat Blind Justice een mix van metal, jazz, funk, trash en klassiek horen. De plaat wordt ondanks de matige productie toch goed ontvangen door de pers. Blind Justice doet enkele optredens in België. De groep behaalt de halve finale van De Grote Prijs Van Nederland.

1994

Drummer Marco de Groot verlaat de band en wordt vervangen door Nicolas Hamel. Op de cd-single In Equilibrium (met daarop de Iron Maiden-cover The Trooper) zijn de grunt-vocalen voorgoed ingeruild voor een rauwe strot. De groep tourt door Nederland, België en Engeland.

1995

Dennis van Melis, bandlid van het eerste uur, houdt het voor gezien. Het zoeken naar een geschikte nieuwe bassist neemt een half jaar in beslag, maar uiteindelijk wordt in Edwin den Haag een goede vervanger gevonden. Hij is al te horen op de cd-single Pissed, die kort na zijn aantreden verschijnt. Hoogtepunten uit deze periode zijn naast optredens in Tsjechië, het ontmoeten van de jongens van Osdorp Posse op het GroenPop-festival in Gouda, waarmee een hechte vriendschap zal ontstaan.

1996

Killer Whale Records toont interesse in Blind Justice en brengt het eerste volwaardige album, Hurt, in het voorjaar uit. De pers ontvangt het album over het algemeen lovend met omschrijvingen als 'Zappaïaanse structuren' en 'Machine Head meets dEUS'. De band tourt met de Amerikaanse meidengroep Phantom Blue door Nederland en op Culture Shock '96 speelt de groep met Osdorp Posse op één podium als Osdorp Justice.

Osdorp Posse

1997

Op de cd Geendagsvlieg van Osdorp Posse is Blind Justice te horen in de nummers Verwoorde Verwarring en Hulp Met Eigen Gevaar. In het kader van de Geendagsvlieg-tour speelt Blind Justice als vast voorprogramma van Osdorp Posse en doet zodoende alle grote zalen en festivals (Pinkpop, Racism Beat It) aan. Nog tijdens de toer verlaat drummer Nicolas Hamel de band en wordt vervangen door André Borgman. Hamel gaat verder met de band Cantrip waarmee hij in eerste instantie metal speelt aangevuld met DJ. Vanaf 2000 speelt die groep onder de nieuwe naam Newnoise stevige thrash metal.

Newnoise Osdorp Posse

1998

Blind Justice speelt regelmatig 'onder eigen vlag' door Nederland in het kader van de Bloed Uit Je Oren-tour.

1999

Het nummer Voor Het Blok wordt opgenomen met Osdorp Posse voor de cd 10 Jaar OP. Folkert Draisma verlaat de groep aan het eind van het jaar en wordt vervangen door gitarist Hans Hanson.

Osdorp Posse

2000

Blind Justice neemt samen met Osdorp Posse de nummers Chemoderniseerd en Bestrijd Het Drugsbeleid op voor de cd Kernramp van Osdorp Posse. In het kader van de Harde Kernramp-tour treedt Blind Justice opnieuw in het voorprogramma van Osdorp Posse op in Nederland en België, waaronder grote festivals als Lowlands, Pukkelpop en bij het televisieprogramma van Barend & Van Dorp. Tijdens deze tour verruilt André Borgman (ex-Automatic Teller Machine) de groep voor een plek bij After Forever. Hij wordt binnen een week vervangen door de gerenommeerde drummer Ernst van Ee, voorheen bekend van de hardrockbands Helloise, Threnody en Vengeance. Een videoclip van het nummer Chemoderniseerd is in september te zien bij VPRO's De Nieuwe Wereld. Voor het vertrek van Borgman is de basis van het vervolg op het album Hurt al klaar. De plaat wordt geproduceerd door Seda van Osdorp Posse en bevat ondermeer een cover van het nummer Breathe van The Prodigy.

After Forever Osdorp Posse

2001 - 2005

Blind Justice gaat terug naar de basis, naar een rockgeluid zonder toevoeging van saxofoon en viool. De band laat het geplande nieuwe album voorlopig op de plank liggen en doet af en toe optredens, waaronder in november 2002 als headliner tijdens het Metal At The Attic festival in België. Eind 2005 worden de activiteiten van Blind Justice weer geïntensiveerd in een nieuwe basisbezetting met naast Hans Hanson (tevens in Threnody) en Attila Szabo ook drummer Roel van de Sluis (Curfew, GrilliG, Muego). De muzikanten arrangeren enkele nummers van het geplande album opnieuw om ze samen met Osdorp Posse live uit te kunnen voeren.

Threnody

2006

De eerste optredens tijdens de Definitie Van Doofheid-tournee met Osdorp Posse zijn in februari, onder meer in 013 te Tilburg en Willemeen te Arnhem. Op 29 september presenteert Blind Justice in de Melkweg het album Lost In All. De door Seda geproduceerde cd bevat nieuwe versies van oude nummers en enkele tracks samen met Osdorp Posse.

2009

Met nieuwe drummer Marc van Bel speelt de band op 3 juli in De Gonz te Gouda voor het laatst samen met Osdorp Posse, aangezien die band er dat jaar mee stopt.

2013 - 2015

In november 2013 voegt Jeroen Nagel zich als drummer bij de band. In oktober 2014 wordt de EP Brain Freeze uitgebracht en wordt een begin gemaakt met het opbouwen van nieuw repertoire.

Discografie Blind Justice

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Blind Justice

Video Blind Justice

OSDORP POSSE - live at Pi...
OSDORP POSSE - live at Pinkpop 1997
Blind Justice - Brain Fre...
Blind Justice - Brain Freeze EP Teaser - Shape Shift
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
OSDORP POSSE - live at Pinkpop 1997

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer