Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BONG-RA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bong-Ra in 2008

Periode

1996 - heden

Genre

drum 'n' bass

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Neo-Gen, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

Bong-Ra

Bong-Ra is Jason Köhnen uit Utrecht. Zijn heftige en opzwepende mix van ragga, breakbeats en gabber levert hem internationale aandacht op. Zijn vorm van breakcore wordt ook wel yardcore en raggacore genoemd. Onder zijn fans zijn BBC DJ John Peel en de makers van de Amerikaanse underground filmserie Bikini Bandits.
Volledige biografie...

Bezetting

Jason Köhnen   draaitafels, elektronica, producer

Genoemd in de biografie van

1998   Celestial Season
2008   Gem

Biografie Bong-Ra

Bong-Ra is Jason Köhnen uit Utrecht. Zijn heftige en opzwepende mix van ragga, breakbeats en gabber levert hem internationale aandacht op. Zijn vorm van breakcore wordt ook wel yardcore en raggacore genoemd. Onder zijn fans zijn BBC DJ John Peel en de makers van de Amerikaanse underground filmserie Bikini Bandits. Bong-Ra organiseert in Utrecht en Rotterdam ook avonden waarop veel ruimte is voor nieuwe elektronische muziek.

1996

Jason Köhnen speelt bas in Celestial Season, de stonerrockgroep die hij mede heeft opgericht. Geïnspireerd door drum'n'bass en voornamelijk het harde, opzwepende geluid van vroege jungle (een combinatie van ragga, breakbeats en gabber) werkt hij naast Celestial Season thuis aan nieuwe nummers.

Celestial Season

1998

Köhnen speelt in maart voor het laatst bij Celestial Season. Via het breakbeatlabel van onafhankelijke platenmaatschappij Djax verschijnen twee 12” EP's (Darkbreaks Volume 1 en 2) en het debuutalbum New Millenium Dreadz. De platen leveren Bong-Ra niet alleen positieve recensies op, maar ook fans in gabberkringen. Hij treedt samen met MC Guzman op en staat in het voorprogramma van onder meer Front 242, Godflesh en Postmen.

Postmen

1999

In het najaar werkt Jason onder verschillende namen aan projecten. Samen met MC Miss Bunty (bekend van de Britse DJ Aphrodite) vormt hij het drum'n'bassproject Neo-Gen en onder de naam The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble maakt hij experimentele soundtracks. Als 7105 maakt hij samen met videokunstenaar DLF videoclips voor Speedy J en Quench en een videoremix van de horrorklassieker Night Of The Living Dead (George A. Romero, 1968). Hij maakt ook deel uit van het instrumentale noiserocktrio Selma waarvan in mei 2001 een track verschijnt op de gratis cd bij het muziekblad FRET.

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

2000

Köhnen wordt uitgenodigd om als bassist te touren met Junkie XL ter promotie van het album Big Sounds Of The Drags. De tournee wordt echter gecancelled.

Junkie XL

2002

DJ John Peel krijgt een demo met nieuw materiaal in handen en nodigt Bong-Ra uit voor een van zijn vermaarde sessies. Op 21 februari wordt de sessie van Bong-Ra uitgezonden op BBC Radio 1 en verschijnt in december op 12”. De makers van de Amerikaanse filmserie Bikini Bandits horen de sessie en vragen of Bong-Ra muziek wil verzorgen voor de DVD Bikini Bandits Exposed. De serie is een absurdistische combinatie van Russ Meyer en Quentin Tarantino en bevat gastrollen van Amerikaanse culthelden als Jello Biafra (Dead Kennedys) en Dee Dee Ramone. Bong-Ra organiseert avonden in De Vloer (Utrecht) en Waterfront (Rotterdam) waar hij invloedrijke nationale en internationale acts programmeert zoals Eboman, Panacea, DJ Scud, Mike Paradinas en dj/rupture. Na twee jaar vinylstilte brengt Bong-Ra twee singles uit op 7”. Riddim Wars bevat twee tracks vol hardcore jungle. Het plaatje wordt uitgebracht door het Britse label Death$ucker Records. Clash001 is de eerste in een serie van tien 7” singles vol old-school ragga jungle op Bong-Ra's eigen label Clash Records. De tweede uitgave op het label is de 12” The Blood EP waarop bijdragen staan van de Britse raggavocalist The Dirty Dred.

Eboman

2003

Bong-Ra treedt op tijdens Eurononic in Groningen. The Darkbreaks EP verschijnt bij het Duitse Roulette/Suburban Trash. De EP bevat een combinatie van jazz, samba, breakbeats, jungle, rock en rave. Het in februari door het Nederlandse Supertracks uitgebrachte tweede album Bikini Bandits Kill! Kill! Kill! is een conceptalbum met bijdragen van de Bikini Bandits. Tussen 8 mei en 1 juni is het project Bong-Ra vs Bikini Bandits te zien in het Museum voor Moderne Kunsten te Arnhem, als onderdeel van hedendaagse audiovisuele kunst. Bong-Ra speelt onder meer op Metropolis en Lowlands. Na optredens in Engeland (o.a. het festival Breakcore a Go-Go!) in september en oktober reist Bong-Ra naar Belgrado voor een set tijdens het Belgrade Soundsystem Festival.

2004

Bong-Ra De samenwerking met Skindred zanger Benji [aka The Dirty Dred] op het album Bikini Bandits, Kill! Kill! Kill leidt tot een speciale EP met remixen, ondermeer van de Brit DJ Scud. Samen met Scud en Soundmurderer doet Bong-Ra in april zijn eerste officiële buitenlandse tournee met shows in London, Bristol, Newcastle en Norwich.

2005

Bong-Ra De verzamelaar Warrior Sound bevat dertien tracks waarvan de meeste eerder als singles verschenen op buitenlandse labels. In het weekend van 2 en 3 september is Bong-Ra een van de live-acts tijdens Wasted 2, een van de grootste breakcorefestivals van Europa, gehouden in de club Maria Am Ostbahnhof in Berlijn. Het album I Am The God Of Hellfire bevat zowel melodische rave als meer downtempo tracks. De plaat bevat gastbijdragen van Hanin Elias (Atari Teenage Riot), de Amerikaan Drop The Lime, Mike Redman en Ras.

2006

De 12'' EP Killahman Machine: To All Pagan Boys And Girls komt uit op het Japanse label Dread Power/Omeko Records. In mei onderneemt Bong-Ra een Japanse tournee. Het album Soldaat Van Oranje bevat gabber, breakcore, remixen door D.A.C. en gastvocalen van Wudstik en Grootmeester Jan. Rond dezelfde tijd komt het eerste, titelloze album uit van het zijproject The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble waarvan de eerste opnamen al uit 2000 stammen. De groep is in een bezetting van vijf muzikanten live te zien, onder meer in juli tijdens het fesetival 5 Days Off. Tijdens de optredens worden scènes vertoond uit Institute Benjamenta, de eerste speelfilm van de gebroeders Quay uit 1995. De stijl van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble is ook te horen in de remixen van Bong-Ra op de 12'' 4 Adaptations Of Rossz Csillag Alatt Született van de Canadees Venetian Snares. De vertrouwde hardcore junglebeats staan onder meer op de Stereohype Heroin Hooker EP. De cd-versie van deze EP bevat remixen door Duran Duran Duran, Drop The Lime, Parasite en Enduser. Bong-Ra levert bijdragen op compilaties van de labels Cock Rock Disco (van labelbaas Jason Forest), Sublight en Ad Noiseam. Samen met MC Mike Redman staat Bong-Ra in augustus op Lowlands. In december vindt in Utrecht de eerste editie plaats van Rebeltronics met naast Bong-Ra optredens van Venetian Snares en Deformer.

2007

Op de tweede editie van Rebeltronics, eind maart in Tivoli, staan de breakcore-acts Vex'd, Current Value, DJ Scotch Egg, Vytear en Eustachian. Op 23 juni staat Bong-Ra op het vermaarde Britse popfestival Glastonbury. Op 7 juli 2007 viert hij zijn huwelijk met een groots feest in Tivoli. Venetian Snares, Jason Forrest, Sickboy, DJ Scotch Egg, Enduser en MC Mike Redman zijn enkele van de act die voor muzikale omlijsting zorgen. Naar aanleiding van een Europese tournee verschijnt de split-EP The Kill samen met Enduser (Lynn Standafer). De 12'' Lupe Kick Push/Sissy Spacek is een split met Starkey (de Amerikaanse producer Paul Geissinger). Bong-Ra is verantwoordelijk voor de track op de B-kant. Full Metal Racket is een compilatie van de EP's Grindkrusher en SickSickSick en bevat remixen van Doormouse en Sickboy. Bong-Ra produceert Class Of 1992, het ouderwets klinkende breakbeat/rave/techno debuutalbum van het Britse Glowstyx. Jason Kohnen werkt met The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble aan een tweede album dat meer een livegeluid moet krijgen.

2008

Bong-Ra in 2008 Bong-Ra zit van 1 tot en met 10 september samen met Maurits Westerik van Gem in een studio te Reykjavik voor een opnamesessie in het kader van het project In A Cabin With.

Gem

2009

De sessies in Reykjavik van Jason Kohnen samen met Maurits Westerik bevatten songs met donkere elektronische begeleiding. Ze komen uit onder de naam The Giants Of Húsavík. Onder deze naam staat het duo, gekleed in monnikspijen en aangevuld met Daniel Rose en Jori Collignon uit C-Mon & Kypski, in januari op het podium van de VPRO tijdens Noorderslag. Eerder op de avond treedt Kohnen ook op met The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Van het ensemble verschijnt in oktober het tweede album Here Be Dragons.

2010 - 2011

Bong-Ra vormt samen met rapper Mike Redman (Deformer), gitarist Eni-less (Enio Ramalho uit Stöma) en drummer Balázs Pándi (o.a. Merzbow, Otto Von Schirach en Venetian Snares) de band Wormskull. Het debuutalbum Sound Of Hell (juni 2011) bevat een combinatie van metal en breakcore.

Wormskull

2012

Bong-Ra’s volgende eigen album Monolith bestaat uit twee delen van elk vier tracks, met op kant A vocalen van Anticon-rapper Sole. De track Darkness | Artificial Flesh, met een futuristisch ogende videoclip van Maksimilianas Opriška, is een jachtige mix van death metal en breakbeats.

Discografie Bong-Ra

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bong-Ra

Audio/Video Bong-Ra

Video Bong-Ra

Bong Ra - 'Darkness | Art...
Bong Ra - 'Darkness | Artificial Flesh' (Official Video)
Bong-Ra 'Can You Dig It ?'
Bong-Ra 'Can You Dig It ?'
Bong-Ra 'Megasaurus'
Bong-Ra 'Megasaurus'
Bong-Ra 'Spiegeltje met L...
Bong-Ra 'Spiegeltje met Lijntes'
Bong-Ra '666MPH'
Bong-Ra '666MPH'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bong-Ra '666MPH'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer