Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CALLENISH CIRCLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Callenish Circle

Periode

1992 - 2007

Genre

black metal, deathmetal, metal, thrashmetal

Callenish Circle

Callenish Circle is een melodieuze death metal band uit Sittard en Geleen, in 1992 opgericht door zanger Patrick Savelkoul en gitarist Jos Evers. Problemen met platenmaatschappijen domineren de beginperiode van de band. Eenmaal onder de hoede van Metal Blade Records stijgt de populariteit van de band middels goed ontvangen albums ...
Volledige biografie...

Bezetting

Wim Vossen   basgitaar
Gavin Harte   drums
Remy Dieteren   gitaar
Ronny Tyssen   gitaar
Patrick Savelkoul   zang

Overige muzikanten

Maurice Wagemans   basgitaar
Roland Schuschke   basgitaar
Rene Rokx   basgitaar
Jos Evers   gitaar
John Gorissen   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2003   Occult

Biografie Callenish Circle

Callenish Circle is een melodieuze death metal band uit Sittard en Geleen, in 1992 opgericht door zanger Patrick Savelkoul en gitarist Jos Evers. Problemen met platenmaatschappijen domineren de beginperiode van de band. Eenmaal onder de hoede van Metal Blade Records stijgt de populariteit van de band middels goed ontvangen albums en liveoptredens. Zowel de cd's als de optredens bezorgen Callenish Circle veel aanzien. In 2007 geeft de band er de brui aan.

1992 - 1994

In de herfst van 1992 richten Patrick Savelkoul en gitarist Jos Evers Callenish Circle op. Het repertoire van de band bestaat aanvankelijk uit covers van Death, Pestilence, Bolt Thrower en Paradise Lost. Na enige bezettingswisselingen krijgt de band in 1994 vorm met de toetreding van gitarist Ronny Tyssen en drummer Gavin Harte. De band werkt dan al aan eigen materiaal.

Pestilence

1995 - 1996

Callenish Circle gaat de Beaufort Recording Studio in om de demo Lovelorn op te nemen. Naar aanleiding van deze demo tonen diverse platenmaatschappijen interesse. Begin 1996 tekent de band bij het jonge, opkomende Nederlandse label Hammerheart Records. Met producer Han Swagerman sr. gaat de band de studio in om het debuut Drift Of Empathy op te nemen. De reacties op dit album zijn overwegend positief, maar door onervarenheid van platenlabel en band blijft de gehoopte doorbraak uit. Beide partijen besluiten om op een vriendschappelijke manier de samenwerking te verbreken. Vooruitlopend op een tweede album verschijnt via Polar Bear Records de mini-cd Escape. Ondanks het ontbreken van een goed distributienetwerk bij het label is de uitgave succesvol. Polar Bear Records heeft niet de financiële middelen om de band te steunen en daarom besluit de band het tweede album volledig zelf te financieren. Tevens verandert de band van studio. De opnames voor het tweede album Graceful… Yet Forbidding vinden plaats in Franky's Recording Kitchen met Henri Sattler (God Dethroned) als producer. De band weet spoedig de interesse te wekken van diverse platenmaatschappijen. Uiteindelijk tekent Callenish Circle in 1999 een contract voor twee albums bij het Nederlandse label DSFA Records. Financiële problemen bij dit label zorgen er voor dat de cd alleen in de Benelux officieel kan worden uitgebracht. Voor de rest van Europa sluit de band daarom een deal met het kleine Noorse label Edgerunner Records.

God Dethroned

2001

Edgerunner Records brengt de tweede cd alsnog in de rest van Europa uit met de Escape EP als bonus. In april en mei gaat de band de Duitse Stage One studio in om te werken aan een opvolger. In de loop van het jaar biedt het Amerikaanse label Metal Blade Records de band een wereldwijd platencontract aan voor drie albums. Vanwege werkverplichtingen van Gavin en psychische problemen bij Ronny besluit de band voor het eerst in z'n bestaan een rustpauze in te lassen, waardoor er een drietal maanden geen optredens plaatsvinden.

2002

Het eerste album van Callenish Circle bij Metal Blade Records is Flesh_Power_Dominion en verschijnt in februari. De cd is opgenomen in de Duitse Stage One Studio met producer Andy Classen en gemasterd in de Wisseloord Studios. Na een release party in Sittard, begin maart, volgt onder meer een korte tournee met de Nederlandse labelgenoot God Dethroned, een promotietournee door de Benelux en een optreden op Noordschok. Een minitour door de Benelux, eind maart met Skyfire, wordt afgelast vanwege problemen met het boekingskantoor. Voor de band is dit reden om boekingen van de optredens weer zelf te doen. Begin juni speelt Callenish Circle onder meer op de Nederlandse editie van Ozzfest en op Party San Open Air in Duitsland. Eind juni neemt de band afscheid van bassist Roland Schuschke. Rene Rokx (ex-Chemical Breath, ex-Stormrider) neemt zijn plaats in. Vanaf augustus richt de band zich op het schrijven van nieuw materiaal voor het vierde album. Eind augustus verzorgt Callenish Circle het voorprogramma voor Dimmu Borgir. Tevreden over het werk van producer Andy Classen, gaat de band wederom met hem de studio in.

2003

Vanaf begin januari zit de band vijf weken in de Stage One Studio om My Passion/Your Pain op te nemen. Behalve een achttal nieuwe nummers neemt de band ook een cover op van de legendarische Nederlandse band Pestilence. Op 5 mei brengt Metal Blade Records het vierde album wereldwijd uit. Direct na de release hiervan doet de Callenish Circle een kleine tournee door de Benelux. In augustus speelt de band onder meer op twee toonaangevende Duitse festivals: Wacken Open Air en Summer Breeze. Begin oktober maakt de band deel uit van de Bonded By Metal Over Europe-tour, waarbij ook grote bands als Exodus, Nuclear Assault en Agent Steel betrokken zijn.

2004

Callenish Circle Wegens persoonlijke omstandigheden heeft drummer Gavin minder tijd voor de band. Voor een groot deel van het jaar vinden er weinig optredens plaats. Om het twaalfjarig bestaan van de band te vieren, brengt Callenish Circle z'n volledige pre-Metal Blade Records catalogus opnieuw uit middels het dubbelalbum Forbidden Empathy. Het Nederlandse label Karmageddon (voorheen Hammerheart Records) brengt de heruitgave in september uit. Na een minitournee met Dismember begint de band materiaal te schrijven voor de opvolger [Pitch.Black.Effects]. Een maand voor de opnames verlaat bassist Rocco de band. Voor de studio-opnames maakt de band gebruik van sessiebassist Maurice Brouwers (Engine Of Pain), terwijl Wim Vossen tijdens optredens de basgitaar ter hand neemt. Met producer Gail Liebling achter de knoppen neemt de band in mei en juni het nieuwe album op in de aRe U Recordings studio te Weert. Naast de reguliere editie verschijnt de nieuwe cd ook als luxe limited edition digipack CD/DVD set. De dvd bevat een registratie van een optreden in 013, Tilburg, beelden van festivals in Spanje (2004) en Tsjechië (2005) en een studioverslag. De cd komt op 14 november uit via Metal Blade Records.

2006

Een tournee door Mexico is voor de bandleden een van de hoogtepunten in het bestaan van Callenish Circle. Gitarist Sander Gommans van After Forever speelt met zijn project HDK thrash- en deathmetal met melodieuze invloeden. Hij roept daarvoor o.a. de hulp in van zanger Patrick Savelkoul.

After Forever

2007

Op 22 februari besluit de band om te stoppen. Een groeiend gebrek aan motivatie is de voornaamste reden voor het besluit. Het laatste optreden vind plaats op 10 maart in De Azijnfabriek in Roermond.

Discografie Callenish Circle

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Callenish Circle

Audio/Video Callenish Circle

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer