Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CUBY + BLIZZARDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cuby + Blizzards

Periode

1964 - 2011

Genre

blues

Online

Officiële website

Cuby + Blizzards

Drentse bluesgroep die in de jaren zestig het gehucht Grolloo op de kaart brengt. Cuby + Blizzards (in de wandeling: C+B) maken naam met rauwe Amerikaanse stadsblues en de naam Cuby krijgt al snel evenveel gewicht als die van zijn Engelse kunstbroeder John Mayall. Harry 'Cuby' Muskee (1941-2011) blijft ook ...
Volledige biografie...

Bezetting

Erwin Raymond Java   gitaar
Helmig van der Vegt   piano
Harry Muskee   zang
Herman Deinum   basgitaar
Hans la Faille   drums

Overige muzikanten

Willy Middel   basgitaar
Dick Beekman   drums
Hans Waterman   drums
Herman Brood   piano
Eelco Gelling   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1967   Herman Brood
1968   Boudewijn de Groot
1968   Wim Sonneveld
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cuby + Blizzards

Drentse bluesgroep die in de jaren zestig het gehucht Grolloo op de kaart brengt. Cuby + Blizzards (in de wandeling: C+B) maken naam met rauwe Amerikaanse stadsblues en de naam Cuby krijgt al snel evenveel gewicht als die van zijn Engelse kunstbroeder John Mayall. Harry 'Cuby' Muskee (1941-2011) blijft ook na het uiteenvallen van de band de blues trouw en teert niet op oude roem, ondanks een reünie-tournee met de oorspronkelijke Blizzards in de jaren negentig.

1962 - 1964

Aan de basis van Cuby + Blizzards staan Harry Muskee (Assen, 10 juni 1941) en Eelco Gelling (Zwartsluis, 12 juni 1946). Harry speelt gitaar en zingt onder meer nummers van The Everly Brothers in The Mixtures. Daaruit komt The Old Fashioned Jazz Group voort met Harry op contrabas. Op een oud bakkeliet-radiootje maakt Harry via de legerzenders American Forces Network en The Voice of America kennis met jazz en blues. Eelco Gelling is gitarist in de gitaarband The Rocking Hurricanes, later The Rocking Strings. Een groep met Hans Kinds (slaggitaar), Wim Kinds (drums) en Nico Schröder (bas). Op de podia in Drenthe treffen de muzikanten elkaar en het duurt niet lang of Harry zingt enkele covers van Elvis Presley bij The Rocking Strings. In 1964 vervangt Willy Middel (bas, ex-Sinister Silhouettes) Nico, die niet op zondag mag spelen, op bas. Nadat Dick Beekman (drums) Wim vervangt, komt ook Harry Muskee voor vast de gelederen versterken.

1965

Cuby + Blizzards The Rocking Strings wordt Cuby + Blizzards: Cuby, de hond van de buren en Blizzards, geprikt uit een Engels woordenboek. C+B: het begin van een legende. Muskee en Gelling nemen het muzikale voortouw en introduceren de blues in Nederland: Muziek met gevoel, waar de emotie vanaf spat. Op een achternamiddag zet C+B Stumble And Fall en I'm So Restless (CNR) op tape. Live, zonder enige overdub. De nummers doen landelijk weinig. Maar lokaal wordt Muskee een held. Er vormt zich een harde kern van fans, die links en rechts C+B op muren kalkt en op Puch, Tomos of fiets de band door de noordelijke provincies volgt. In Maderno aan het Gardameer in Italië wordt in de plaatselijke dancing voor vooral Duitse en Nederlandse vakantiegangers opgetreden. Na enige tijd covert Gli Uragani het C+B-nummer Your Body Not Your Soul. Met Vuoi Arrivare Su bereikt de Italiaanse groep de zesde plaats in de Italiaanse hitlijst.

1966

Cuby + Blizzards De volgende single is LSD (Got A Million Dollar), een nummer van Tom McGuiness, lid van Manfred Mann. De NRCV weigert LSD te draaien. Op de b-kant staat Your Body Not Your Soul, één van de eerste eigen nummers van Harry Muskee. De single Back Home/Sweet Mary haalt de Nederlandse Top 40. Dan vertrekt drummer Dick Beekman naar de Ro-d-ys uit Winschoten. De zeventienjarige Hans Waterman (The René Five) wordt zijn vervanger. C+B neemt haar eerste lp Desolation op. De titel is ontleend aan het boek Desolation Angels van Jack Kerouac, één van de voormannen van de beat-generation, die ook in Nederland grote invloed had op de 'artistieke' jeugd. Het is de eerste blues-lp in Nederland en die trekt onmiddellijk de aandacht van Willem de Ridder, eindredacteur van Hitweek. Harry's boerderij in Grolloo groeit uit tot een 'bluesbedevaartsoord'. Ton Sybrands, Simon Vinkenoog, Boudewijn de Groot, Johnny the Selfkicker, John Mayall, Eddie Boyd, Alexis Korner slapen in de bedstee van Harry's boerderij. Een "road of fame" in Grolloo herinnert aan de vele vaak excentrieke bezoekers. De single Just For Fun is een ode aan het dorp en z'n bewoners. Een jonge pianist meldt zich dan bij de groep: Herman Brood (ex-Moan). Moan trad veel in Duitsland op voor Amerikaanse militairen. Een ware slijtageslag. Met pepmiddelen van de Amerikanen probeerden ze op de been te blijven, hetgeen bij Brood tot een levensstijl verheven wordt.

Boudewijn de Groot Herman Brood Johnny The Selfkicker Simon Vinkenoog

1967

C+B eindigt bovenin de poll van het muziekblad Hitweek. Optredens in binnen- en buitenland volgen, van Oosterhesselerbrug tot Brussel, van Den Haag tot West Berlijn, van Praag tot Londen. De roem eist zijn tol. Hans Kinds en Willy Middel zeggen de groep vaarwel. Jaap van Eik (Blues Dimension) is de enige vervanger op bas. De legendarisch geworden lp Groeten Uit Grollo komt uit, het eerste album waarop Herman Brood is te horen. Eddie Boyd (1914) is misschien wel de eerste zwarte muzikant, die zich in Grolloo vertoont. Deze legendarisch blueszanger (afkomstig van dezelfde katoenplantage als Muddy Waters) uit de Mississippi Delta is één van de eerste zwarte Amerikaanse blueszangers, die de overstap maakt naar Europa. In 1966 toert hij met John Mayall and the Bluesbreakers door Engeland en beiden melden zich op Cuby's boerderij in Grolloo. De lp Praise The Blues van Eddie Boyd + The Blizzards en een tour is het resultaat en de eerste persoonlijke kennismaking met een zwarte blueszanger. Er volgt bovendien nog een driedaagse tournee (vijf optredens) met de Ierse zanger Van Morrison (Them) door Nederland. De toegezegde plaatopname gaat op het laatste moment niet door. Het Instituut voor Beeld en Geluid beschikt over een zwart-wit comedy-kapersachtige clip van Van Morisson en de Blizzards.

Blues Dimension

1968

De lp Desolation wordt bekroond met een Edison op het Grand Gala du Disque en uitgereikt door Wim ('Kuipje en de Sneeuwstormen') Sonneveld. In november speelt C+B op het Jazz- en Bluesfestival in de Rheinhalle in Düsseldorf, een gecombineerd optreden met The Spencer Davis Group voor 3000 man. Dick Beekman (Ro-d-ys) komt terug in plaats van Hans Waterman. Met een viersporenrecorder worden opnamen gemaakt voor de lp Live in Düsseldorf. Alexis Korner, de grondlegger van de Engelse blues speelt mee op twee nummers. Alexis woonde destijds in London, op het adres Paddington, 116a, Queensway, vandaar de single Queensway 116a, de achterkant van Nostalgic Toilet, die in dit jaar Top 40 haalt. In december van dit jaar van de Lente-Revolutie, treedt C+B op in Praag. In deze samenstelling Muskee, Gelling, Van Eik, Brood en Beekman neemt C+B in 1968 de lp Trippin' Thru' A Midnight Blues op, aangevuld met een blazerssectie Eduard Ninck-Blok, Roel Hemmes en Jenne Meinema. Maatjes uit het noordelijke muziekcircuit. De single Window Of My Eyes, getrokken van deze lp staat tien weken in de Nederlandse Top 40 (10e) en wordt beschouwd als het koningsnummer van C+B.

1969

In het voorjaar maakt C+B een tournee met Fleetwood Mac door Nederland en in augustus gaan ze voor de tweede keer naar Engeland (o.a. de beroemde Marquee in Londen). Aan het eind van het jaar scoort de band met de single Appleknockers Flophouse. Op deze plaat heeft Helmig van der Vegt (Blues Dimension) Herman Brood vervangen.

1970

Opnieuw wisselingen in de bezetting: Jaap van Eik gaat naar Trace, Dick Beekman vertrekt nu definitief naar Livin' Blues. Ook Herman Brood pakt zijn biezen. Aanleiding voor zijn vertrek is Broods arrestatie in Den Haag wegens drugs. Exit Brood en ook exit een mogelijke trip naar de USA. De "Zwolle-connection" Herman Deinum, Hans La Faille en Helmig van de Vegt komt over naar C+B, allen afkomstig van Blues Dimension. In 1970 verschijnt de lp Appleknockers Flophouse. De uitvoering van het hoesontwerp van deze lp is aanleiding tot een echte mediarel. Cees Wessel en Anton Witkamp (destijds labelmanager en copywriter bij Phonogram/Polygram) bedenken een publiciteitsstunt. Ze nodigen naast de leden van Cuby + Blizzards een aantal boeren uit de omgeving van Wezup (gemeente Zweelo) uit in het café van Willem ('vat op klomp'n') Perkaan voor een fotosessie voor de hoes. Iedereen krijgt gratis eten en drinken en wanneer de boeren redelijk in de olie zijn, brengt Cees Wessels een stripdanseres naar binnen, die op de tap haar act opvoert, in die tijd een opzienbarende gebeurtenis. De boeren vinden het op dat moment prachtig. Wanneer echter de volgende dag de ontnuchtering toeslaat en men door krijgt, dat er foto's en filmbeelden gemaakt zijn, slaat de paniek toe. De burgemeester van Zweelo kont in het geweer "om zijn burgers tegen een schandaal te beschermen". De foto's mogen dus niet gebruikt worden, vandaar dat op de hoes alleen de, eveneens heel vrolijke, bandleden te zien zijn. Ook de, door de Vara gemaakte, film wordt nooit uitgezonden en is ondanks verwoede zoekpogingen nooit weer boven water gekomen.

Livin' Blues Trace

1971

C+B maakt een veertiendaagse tournee door Polen met optredens in Warschau, Katowice en Poznan. Aan het eind van dat jaar staat de band in het voorprogramma van B.B.King in het Amsterdamse Concertgebouw. Op de succesvolle jaren zestig volgt begin jaren zeventig een dip. Geplande tournees naar Amerika, Engeland en de Scandinavische landen gaan niet door, er is ruzie met managers. De snit is eruit. Harry Muskee en Eelco Gelling trekken zich terug in een flat in Assen. C+B brengt nog wel de lp Simple Man uit, waarvoor Harry alle teksten levert. Het verhaal van de gewone jongen uit een arbeidersbuurt in een provinciestadje, die zijn eigen muziek wil maken zonder commerciële concessies te doen.

1972

De lp Sometimes komt uit, de voorlopig laatste studioplaat van Cuby + Blizzards. De chemie met Eelco Gelling neemt af. Vier van de negen nummers schrijft Helmig van de Vegt, slechts twee nummers zijn nog van het duo Muskee/Gelling. De jazzinvloed is op deze plaat duidelijk te horen. Korte tijd na het verschijnen van Sometimes is het echt gedaan met C+B. De breuk komt voor een optreden in Munster. Een klein communicatieprobleem, maar de bekende druppel met grote gevolgen. De vrachtwagen met apparatuur krijgt bij de grens problemen: geen paspoort. Harry en Eelco keren terug, De jongens uit Zwolle gaan, onwetend van de problemen, op eigen gelegenheid verder. Het gevolg laat zich raden. Het is over. Op 14 juni melden Harry Muskee en Eelco Gelling zich voor een ww-uitkering bij het Gewestelijk Arbeids Bureau in Assen. Beroep: blueszanger en bluesgitarist.

1973

Twee keer komt de band nog in de oorspronkelijke bezetting bij elkaar: op 9 juni voor een afscheidsconcert in een uitverkochte Concertzaal Bellevue in Assen met Harry Muskee, Eelco Gelling, Willy Middel, Hans Kinds, Herman Brood en Jaap van Eik. Gastmuzikanten: Wim Ennes, Henk Nahrendorf en Hans Waterman.

1974

Een afscheids-lp wordt op 15 januari opgenomen in één van de studio's aan de Insulindelaan in Hilversum, waar C+B optreedt in het VARA- televisieprogramma Nederpopzien in de bezetting Harry Muskee, Eelco Gelling, Hans Kinds, Willy Middel, Hans Waterman en Herman Brood. Publiek is welkom, meer dan duizend aanvragen, maar er zijn slechts 140 stoelen.

1975

Na een periode van bezinning wordt Red, White and Blue gevormd op initiatief van Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer). Dit naar het voorbeeld van toenmalige Engelse supergroepen als Blind Faith en Humble Pie, met Harry en Eelco als spil en daaromheen Frank Nuyens (gitaar, ex-Q65), Lou Leeuw (bas, ex-The Rocking Tigers) en Herman van Boeyen (drums, ex-TeeSet en Supersister). Onder leiding van producer George Kooymans (Golden Earring) wordt de lp Red, White and Blue gemaakt, met Robert Jan Stips als gastmuzikant. Van Boeyen verdwijnt al snel en Mels Bol (ex-Fontessa) neemt zijn plaats in. Ondanks geslaagde optredens op de festivals Popmeeting Lochem en Pinkpop loopt het niet met de band. Red, White and Blue speelt melodieuzere muziek dan de fans van Cuby and the Blizzards gewend zijn. De vaste aanhang raakt het spoor bijster. Binnen een jaar wordt de naam weer gewijzigd in Cuby + Blizzards.

Golden Earring Q65 Red White 'n Blue Supersister Tee-set

1976

Een verloren zoon keert terug: Herman Brood. De lp Kid Blue wordt opgenomen. Maggie McNeal en Margriet Eshuis zitten in het achtergrondkoortje en Neppy Noya bespeelt de conga's. De hoes is een ontwerp van Herman Brood. Eelco Gelling maakt dan zonder overleg de overstap naar de Golden Earring. Dat raakt Muskee tot in zijn ziel. Herman Brood begint voor zichzelf. Gedesillusioneerd blijft Muskee achter in Drenthe.

Maggie MacNeal Margriet Eshuijs

1977

Samen met bassist Lou Leeuw, die Harry trouw is gebleven, formeert Muskee een nieuwe groep met muzikanten uit de regio: Martin van Dijk (piano/orgel), Jan Groenink (drums) en Bernhard Reinke (gitaar). Alle drie ex- Capital C. Om juridische redenen wordt de naam van de band de Harry Muskee Band. Het publiek is enthousiast. Samen met Loek Willemze van Negram (zanger Roek Williams and the Fighting Cats), wordt de lp Love Vendetta gemaakt. Meer rock dan blues. Het nummer Victor refereert aan het Lockheed-schandaal.

Harry Muskee Band

1978 - 1989

De Harry Muskee Band wordt geen succes. Muskee geeft niet op. Na twee jaar van de Sociale Dienst geleefd te hebben, wordt een optreden in Assen gegeven met weer Eelco Gelling (inmiddels weg bij de Golden Earring), drummer Hans La Faille, bassist Cees van der Laarse en enkele blazers. Een enorm succes. De gelegenheidsformatie groeit uit tot een echte band, de Muskee Gang. Eelco Gelling kiest echter voor The Freelance Band. Paul Smeenk en Herman Deinum (Sweet d'Buster) worden aangetrokken. De Schotse trompettist Jeff Reynolds (Georgie Fame, Johnny Halliday) verongelukt helaas, Steve Francovics uit San Francisco blijkt geen succes, Peter Kuyt (Massada) wel. De lp The Legend wordt opgenomen met onder meer twee teksten van Jules Deelder, de nachtburgemeester van Rotterdam. Na enige tijd verdwijnt Paul Smeenk uit de band. Muskee haalt Eelco Gelling weer bij de groep. Dat geeft grote spanningen. Herman Deinum stapt zelfs op en wordt vervangen door 'good old' Lou Leeuw. Rudy van Dijk, Peter Kuyt en Hans La Faille houden het ook voor gezien. Kortom, geen Muskee Gang meer, maar nog wel contracten voor optredens. Links en rechts worden muzikanten weggeplukt en zo ontstaat de volgende line-up: Harry Muskee (zang en mondharmonica), Eelco Gelling (sologitaar), Melle Jan Kleisma (slaggitaar), de Fransman David Gardeur (piano), Gino Jansen (bas) en Gert-Jan de Valk (drums). De laatste wordt vrij snel vervangen door Hannes Langkamp, evenals Gino Jansen afkomstig van Fox the Fox. Bij het opnemen van de lp Rimshots In The Dark komt het tot een definitieve breuk tussen Muskee en Gelling. Aanleiding is Gellings druggebruik tijdens de opnamen. Hoezeer het Harry Muskee ook aan het hart gaat, hij moet kiezen. Het wordt het einde van de jarenlange samenwerking met Eelco Gelling. Nieuwkomer is Erwin Java (White Honey, Wild Romance).

Fox The Fox Freelance Band Herman Brood Jules Deelder Massada Muskee Gang Sweet d'Buster White Honey

1990

Eindelijk komt Harry Muskee in rustiger vaarwater. Zijn band noemt zich heel elementair Muskee, met Erwin Java, Gino Jansen, Hannes Langkamp en Roy Kushel als vervanger van David Gardeur. In 1990 viert Muskee dat hij 25 jaar als beroepsmuzikant op het podium staat. Dat gebeurt met een groot concert in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Een optreden waar ook Herman Brood en andere oud-leden van C+B aan meewerken. De opnamen voor de cd Muskee Live worden een jaar later gemaakt tijdens concerten in Vredenburg en Ahoy. Gastmuzikanten zijn Bertus Borgers en John Lagrand.

Muskee

1991

Het album Cut The Luxe verschijnt, opgenomen in de studio van Jannes Meijer in Roderwolde. Een sobere productie met onder meer de singles Tough On Me (1990) en Brother Booze (1991). De plaat is de aanleiding tot enkele tv-optredens, o.a in België.

1992

De band Muskee reist, samen met de Nederlandse D'Boom Harper Band en de Amerikaanse groep Lamar Chase Band, zangeres Wendy Sheridan en Elmo Patterson naar het Poolse Katowice voor een optreden op het fameuze Rawa Blues Festival. In datzelfde jaar ontvangt Harry Muskee uit handen van Commissaris der Koningin Wim Meijer de Culturele Prijs van de Provincie Drenthe.

1993 - 1995

De eerste reis naar Amerika, op zoek naar de roots van de blues voor Radio Drenthe en de VPRO, levert inspiratie en materiaal voor de cd Sky Songs On The Spot die in 1994 wordt uitgebracht. John Lagrand, een van de oprichters van Livin' Blues en een virtuoze mondharmonicaspeler, maakt intussen deel uit van de groep.

1996

De drie zakenlieden/fans Henk Aa (Beaphar-Raalte), Johan Derksen en Jan Lagendijk richten de Stichting Cuby Is Back op. Een theatertour volgt. Harry Muskee, Erwin Java, John Lagrand, aangevuld met de oud-Blizzards: Hans La Faille, Herman Deinum en Helmig van der Vegt trekken volle schouwburgen. Cuby Is Back blijkt niet eenmalig. De huidige formatie Cuby + Blizzards, op de fundamenten van oude samenstelling van de topband in 1968, blijft optreden: Harry Muskee (zang), Helmig v.d. Vegt (toetsen, ex-Blues Dimension, C+B, Henk Elsink, Robert Paul, Liesbeth List), Hans La Faille (drums, ex-Blues Dimension, C+B, Sweet d'Buster, Muskee Band, Muskee Gang, Flavium), Herman Deinum (bas, ex-Blues Dimension, C+B, Sweet d'Buster, Muskee Band, Muskee Gang, Cyril, Flavium, Herman Deinum Band), Erwin Java, (gitaar, ex-White Honey, Herman Brood and his Wild Romance, Muskee Gang/Muskee) en John Lagrand (mondharmonica, ex-Livin' Blues, Muskee Gang/Muskee). Een hechte formatie van zeer professionele muzikanten. Geen revival of reünie, niet alleen blijven stilstaan bij de muziek van vroeger, maar een actuele band, die in nieuwe nummers het gevoel van deze tijd vertolkt. C+B doet naast optredens in clubs en op festivals ook jaarlijks een theatertour.

1997

In maart verschijnt de cd Travelling With The Blues, live opgenomen in bluesclub De Lantaarn in Hellendoorn. De nummers op deze cd vormen een overzicht van Harry's bluescarrière. Door Commissaris der Koningin Relus ter Beek wordt, op initiatief van een aantal bluesliefhebbers, in Grolloo een borstbeeld Harry Muskee onthuld.

1998

Dancing Bear komt uit, een eigentijds product, waarin C+B durft af te wijken van de traditionele twaalf maten blues. De titelsong Dancing Bear, ook als single uitgebracht, handelt over dierenmishandeling in Turkije. Iets wat dierenliefhebber en WSPA-donateur Muskee zeer tegen de borst stuit. Na een optreden in de stadsgehoorzaal in Vlaardingen wordt een deel van het instrumentarium gestolen van Erwin Java en Herman Deinum, onder meer Erwins unieke Fender Stratocaster uit 1962. Hij kreeg deze gitaar als tiener van zijn (inmiddels overleden) vader, die hem kocht van hun (zieke en ook inmiddels overleden) buurjongen. Een gitaar met een hoge emotionele waarde. Deze kostbare gitaar wordt, evenals de door Ronald Rosenau vervaardigde THE ROSE gitaar, gelukkig teruggevonden.

1999

Op vrijdag 4 juni speelt C+B in Diligentia in Den Haag zonder John Lagrand. Hij ligt met een gebroken been in het Westeinde ziekenhuis in Den Haag (tegenover Rinus Gerritsen van de Golden Earring, die een aanvaring met een bus heeft gehad). Heel bijzonder tijdens dit concert is een gastoptreden van Eelco Gelling, die twee nummers meespeelt. Aan de samenwerking van C+B en mondharmonica-virtuoos John Lagrand (Livin Blues) komt door privé-omstandigheden een einde. Voor het begin van het nieuwe Millennium vindt een bijzonder project plaats. Vijf unieke Millennium Concerten worden uitgevoerd, waarin de Johan Willem Frisokapel samenspeelt met Cuby + Blizzards, Guus Meeuwis en Vagant, het Mannenkoor Albatros, pianist Cor Bakker en violist Adriaan Stoet. Dit ter gelegenheid van het 180-jarige bestaan van de kapel. De JWFK en C+B brengen spelen samen onder andere Another Land (opgedragen aan de onlangs overleden Rob Hoeke), Window Of My Eyes, Night Train en Traveling With The Blues.

Cor Bakker Guus Meeuwis Rob Hoeke

2000

Harry Muskee zit 35 jaar in het vak. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt de vierdubbele cd-box Cuby + Blizzards: Blues Traveller. Het album is een overtuigend bewijs van de grote betekenis die Harry Muskee heeft voor de muziek in Nederland. De jubileum-cd Hotel Grolloo is opgenomen in het Bruincafé De Amer in Amen. Een heel bijzondere cd, waarbij Bennie Jolink van Normaal, Tineke Schoenmaker van Barrelhouse, Huub van der Lubbe van De Dijk, Daniël Lohues van Skik en Barry Hay van Golden Earring nummers van Muskee vertolken, aangevuld met vier nieuwe nummers van de hand van Muskee. De sessies worden vastgelegd in de TV-documentaire Het Laatste Geheim. De CD wordt in dit jaar de best verkochte Nederlandse blues-cd. Op 26 september wordt de cd officieel aangeboden aan Harry Muskee tijdens een feestelijk concert in het Amsterdamse Paradiso. Dit concert verschijnt eind 2002 op DVD.

Barrelhouse De Dijk Livin' Blues Normaal Skik

2001

In Grolloo is dit jaar de expositie Groeten Uit Grolloo te bezichtigen, een initiatief van de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Harry Muskee. Ruim 3000 bezoekers bekijken in de voormalige boerderij (Voorstreek 4) deze expositie met het thema Cuby + Blizzards, geopend door de Commissaris van de Koningin van de provincie Drenthe Relus ter Beek. Voormalig bandlid Hans Waterman schrijft in het boek Drumsolo - 35 Jaar Te Laat Naar Bed over zijn muzikale avonturen bij Cuby + Blizzards en de andere bands waar hij in heeft gespeeld. Harry Muskee levert een gastbijdrage op Dreuge Dunder, de derde cd van zanger Egbert Meyers. In het nummer De Zanger En De Blues zingt hij voor het eerst in het Drents.

2002

Cuby + Blizzards Dancing Bear wordt opnieuw uitgebracht. Samen met de Tros, Red Bullet, Skik en Beaphar wordt een benefietconcert en tv-programma opgezet voor het Berenbos in Rhenen. De theatertournee staat in het teken van de in 2001 overleden John Lee Hooker. Ook worden optredens geboekt op Curaçao en in Zuid Afrika. (bron biografie 1962-2002: Dick Bron, webmaster C+B)

Skik

2003

Eind april wordt Harry Muskee Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In november verschijnt niet alleen de door Jeroen Wielaert geschreven biografie over Muskee (De Missie : De Kruispunten Van Harry 'Cuby' Muskee), maar ook een dvd met een registratie van de tournee door Zuid Afrika. Met de John Lee Hooker theatertour brengen Cuby + Blizzards in de periode oktober 2003/mei 2004 een eerbetoon aan de in 2001 overleden Amerikaanse blueszanger. Op het album Boom Boom Bang staan nummers van de theatershow verzameld. Op de plaat zijn bijdragen te horen van John Lagrand (mondharmonica in het nummer Faceless Voices), Sander Schuurman (mondharmonica in Wreckless Life) en Daniël Lohues van Skik.

Skik

2005

Cuby + Blizzards bestaat veertig jaar. De registratie van het jubileumconcert op 15 januari in het Rotterdamse Luxor verschijnt op de dubbel-cd Live In Het Oude Luxor. Voormalige gitarist Eelco Gelling brengt met zijn band het album On The Road uit.

Eelco Gelling Band

2006

40 Jaar Cuby And The Blizzards (april) is een box met twee dvd's en een cd. Op de eerste dvd staat een twee uur durende documentaire door Jan Douwe Kroeske over 40 jaar Blizzards. Op de tweede dvd staat een 2 Meter Sessie opgenomen in Grolloo in september 2005. De cd bevat een nooit eerder uitgebracht concert uit 1970 opgenomen in Schiedam. In de box zit ook een honderd pagina's tellend fotoboek. De regionale omroep RTV Oost en Podium Hardenberg maken van week 41 Cubyweek. Elke werkdag wordt laat in de avond een deel van de documentaire C+B, 40 Jaar De Blues uitgezonden en Radio Oost staat die week voor een belangrijk deel in het teken van Cuby + Blizzards. De Cubyweek wordt op 15 oktober afgesloten met een concert op Podium Hardenberg waarbij de band terzijde wordt gestaan door Huub van der Lubbe, Daniël Lohues en Barry Hay.

2007

Op 5 februari krijgt Harry Muskee de Gouden Harp uitgereikt tijdens het Harpengala in Spant! te Bussum. De Gouden Harp is voor artiesten die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. Commissaris van de koningin Relus ter Beek benoemt Harry Muskee op 24 maart tot ambassadeur van de provincie Drenthe. Op 19 juli is in het programma Het Uur Van De Wolf op Nederland 3 de documentarie Cuby + Blizzards: 40 Jaar De Blues te zien.

2009

Na Boom Boom Bang uit 2003 verschijnt pas in mei het volgende studioalbum van Cuby + Blizzards. Cats Lost doet wat betreft sfeer denken aan de klassiekers Desolation (1966) en Groeten Uit Grollo (1967), maar de teksten van Harry Muskee zijn geworteld in het heden en de band wijkt regelmatig af van het standaardbluesschema. De basis van de cd is opgenomen in wijnlokaal Streuer te Grolloo, met de mobiele studio van technicus J.P. Exalto. De zang is vastgelegd in Studio Zeezicht in Spaarnwoude. Daniël Lohues tekent voor de productie en de hoesfoto is van fotograaf Anton Corbijn. Op 9 september mag Cuby voor het eerst in zijn carrière een gouden plaat in ontvangst nemen. Van het album Cats Lost zijn op dat moment minstens 10.000 exemplaren verkocht.

Daniël Lohues

2010

Anton Corbijn kiest Window Of My Eyes voor de aftiteling van zijn tweede speelfilm The American, met hoofdrollen voor George Clooney en Thekla Reuten. The American is 10 september de openingsfilm tijdens het festival Film By The Sea in Vlissingen. Harry Muskee stelt voor het label Universal een doorwrochte en evenwichtige bluescompilatie samen. The Blues According To Harry Muskee is een box van zes cd's met een gevarieerde bloemlezing uit de bluesgeschiedenis, van akoestische blues van voor de Tweede Wereldoorlog tot eigentijdse blues.

2011

Harry Muskee wordt in april in Nieuw-Vennep als eerste muzikant toegelaten tot de Dutch Blues Hall Of Fame Fame, een initiatief van de Dutch Blues Foundation. De onderscheiding is bedoeld voor Nederlandse bluesmuzikanten die van grote waarde zijn geweest voor de ontwikkeling van de bluesmuziek. De boerderij in Grolloo waar Cuby + Blizzards eind jaren zestig hun platen opnamen, wordt op initiatief van Stichting Erfgoed Muskee ingericht als museum. De inrichting van de boerderij is geheel in de stijl van de jaren zestig, waarbij de nadruk ligt op het werk en de historie van de band. De opening van het museum is gepland in begin juni. In dezelfde maand vindt het bluesfestival Groeten Uit Grolloo plaats en viert Harry Muskee zijn zeventigste verjaardag. Tijdens het festival treedt de band voor de allerlaatste keer op. Muskee werkt met Daniël Lohues aan het album Dogs Found. Op maandagavond 26 september overlijdt de legendarische bluesman in zijn woonplaats Rolde aan de gevolgen van kanker. Vanaf oktober maakt gitarist Erwin Java een paar maanden deel uit van de tournee van Five Great Guitars met de Malinese gitarist Habib Koité. De bezetting bestaat verder uit bassist Digmon Roovers, gitarist Jan Kuiper, gitarist Zoumana Diarra, percussionist/zanger Dramane Diarra en percussionist Moussé Pathé Mbaye.

2012

Drummer Hans la Faille brengt in maart Showbizz Blues uit. In dit boek blikt hij terug op zijn jeugd met Herman Brood in het Zwolle van de jaren vijftig en zestig. La Faille's nieuwe Hans la Faille Showbizz Bluesband doet het eerste optreden op het Zwolse podium Hedon. De nieuwe band van gitarist Erwin Java is King Of The World.

Hans la Faille Showbizz Bluesband King Of The World

Discografie Cuby + Blizzards

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cuby + Blizzards

Audio/Video Cuby + Blizzards

Video Cuby + Blizzards

Cuby + Blizzards - Applek...
Cuby + Blizzards - Appleknockers Flophouse
cuby and the blizzards fe...
cuby and the blizzards feel so bad
Nieuw album Cuby and the ...
Nieuw album Cuby and the Blizzards
Cuby + Blizzards live in ...
Cuby + Blizzards live in Amsterdam: Windows of my eyes
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
cuby and the blizzards feel so bad

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer