Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DJ RUFFNECK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

DJ Ruffneck in 2011

Periode

1971 - heden

Genre

DJ, draaitafels, drum 'n' bass, gabber, producer

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Asylum, D'Spyre, Ectomorph, Faël Inis, I Am The One, Juggernaut, Morlock, The Bazeman, Undercover Anarchist, Wedlock

DJ Ruffneck

DJ Ruffneck (Patrick van Kerckhoven) is een van de grondleggers van hardcore en in het bijzonder verantwoordelijk van het in leven roepen van het subgenre artcore. Hij werkt ook onder namen als 80 Aum, Overmind, Undercover Anarchist, Wedlock en Juggernaut en is tevens labelmanager van (het inmiddels ter ziele gegane) ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer

Biografie DJ Ruffneck

DJ Ruffneck (Patrick van Kerckhoven) is een van de grondleggers van hardcore en in het bijzonder verantwoordelijk van het in leven roepen van het subgenre artcore. Hij werkt ook onder namen als 80 Aum, Overmind, Undercover Anarchist, Wedlock en Juggernaut en is tevens labelmanager van (het inmiddels ter ziele gegane) Ruffneck Records, Gangsta en Supreme Intelligence.

1976

Van Kerckhoven krijgt zijn eerste (plastic) draaitafels van de buurvrouw.

1985

Geïnspireerd door house uit Chicago en Detroit begint de Dordtenaar op zijn vijftiende met het maken en draaien van house. Onder de naam DJ Ruffneck doet hij zijn eerste optredens in plaatselijke jeugdhonken en discotheken.

1989

DJ Ruffneck wordt labelmanager bij platenmaatschappij IMC. Hij beheert het label 80AUM.

1990 - 1992

Omdat zijn ideeën niet overeenkomen met die van zijn mede-labelmanager en de platenmaatschappij, vertrekt Van Kerckhoven bij IMC. Hij brengt wat losse releases uit op diverse labels. In samenwerking met XSV Music probeert hij een eigen label van de grond te krijgen. Een van de vroege successen van DJ Ruffneck is de track Mindcontroller (1991).

1993

Ruffneck Records wordt geboren. In juli verschijnt de eerste release op Van Kerckhovens label: Kingdom van Undercover Anarchist. Het label groeit, onder de vleugels van XSV, in korte tijd uit tot een toonaangevend kwaliteitslabel voor hardcore house. Ruffneck Records brengt ruim 250 tracks uit, waaronder de clubhit Ruffneck Rules Da Artcore Scene waarmee de producer onder de naam Juggernaut in 1996 de achtste plaats wordt behaald van de European Music Charts.

1996

Samen met DJ Mikey B. neemt Ruffneck het nummer Doodlesex op. De track komt op diverse verzamelaars te staan. De acts van Ruffneck Records treden gezamenlijk en apart op onder de naam Ruffneck Alliance.

1997

Onder de noemer DJ Ruffneck & Juggernaut neemt de producer de nummers I'm A Ruffneck en LSD 97 op. De single Ruffneck Rules Da Artcore Scene van Juggernaut verschijnt en snelt de hitlijsten in. Van Kerckhoven krijgt ruzie met XSV Music over het door hem verdiende geld. Hij klaagt de platenmaatschappij aan. XSV is dan echter al failliet. Het label Ruffneck Records houdt daarna op te bestaan.

1998

Van Kerckhoven zet zijn draaiactiviteiten op een laag pitje, om zich op het produceren te storten. In maart start hij met twee nieuwe labels: Gangsta en Supreme Intelligence, gericht op de stijlen darkcore en artcore. Diverse releases volgen, onder pseudoniemen als Phoenix, Undercover Anarchist en Wedlock.

1999

Van Kerckhoven brengt een aantal twelve-inches uit onder de namen Knightvision, D'Spyre en D'Sporphin. Het album The Origin Of Core, Datafile 1 verschijnt. Na de succesvolle hardcore-jaren stort Van Kerckhoven zich op drum&bass waar hij ondermeer het label Ruff-teck Records voor in het leven roept.

2000

Vanaf deze periode produceert Ruffneck enkele jaren drum 'n bass die hij uitbrengt op zijn eigen label Ruff-Teck. Op dat label verschijnen ook tracks van onder anderen Unusual Incident (Arjen Flipsen), Skinnah (Richard Korteland), DJ Hidden (Noël Wessels) en Current Value (Tim Eliot uit Duitsland). Ruffneck draait dit jaar onder meer op het Lowlands festival.

2001 - 2009

Ruffneck start Enzyme Records en werkt voor dit label achter de schermen voor een reeks hardcore acts zoals Endymion (een trio uit Wateringen), Ophidian (Conrad Hoyer), Nosferatu en Meagashira. Samen met producer/remixer Nosferatu (Erwin van Kan) maakt Ruffneck onder de naam Wedlock de 12" Fingerprintz. Andere releases als Wedlock zijn May We Never Rest In Death en Look Inside The Past And See The Future (beide in 2003). In 2003 komt ook de 12" To Kill Us You Must Know Us van Ectomorph uit. Onder zijn alias D'Spyre verschijnen van Ruffneck de EP's Apocalypse en Punishment Beyond Death (samen met de mysterieuze Knightvision), Ours Is A Passing en No Death Comes From The Inside (met een remix door Nosferatu).

2014

DJ Ruffneck op bij het programma Always Hardkoor (Caroline Borgers) op Lowlands in een uitzinnige Alpha-tent.

Discografie DJ Ruffneck

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's DJ Ruffneck

Audio/Video DJ Ruffneck

Video DJ Ruffneck

Juggernaut - Ruffneck Rul...
Juggernaut - Ruffneck Rules Da Artcore Scene
Under Pressure VII - Ruff...
Under Pressure VII - Ruffneck Enzyme Records (NL) part 1
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Juggernaut - Ruffneck Rules Da Artcore Scene

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer