Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE SPELBREKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nationaal Songfestival 1962 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1945 - 1975

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, songfestival

De Spelbrekers

Nederlandstalig duo dat in de jaren vijftig en zestig talloze hits scoort. De carnavalskraker Oh Wat Ben Je Mooi (1956) en het naar het Eurovisie Songfestival uitgezonden nummer Katinka (1962) zijn daarvan de bekendste.
Volledige biografie...

Bezetting

Huug Kok   zang
Theo Rekkers   zang

Genoemd in de biografie van

1947   André van Duin
1947   Les Deux Jeateux
1947   Tonny Eyk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie De Spelbrekers

Nederlandstalig duo dat in de jaren vijftig en zestig talloze hits scoort. De carnavalskraker Oh Wat Ben Je Mooi (1956) en het naar het Eurovisie Songfestival uitgezonden nummer Katinka (1962) zijn daarvan de bekendste.

1943

Huug Kok en Theo Rekkers ontmoeten elkaar wanneer ze in Bremen te werk worden gesteld in een munitiefabriek. Ze grijpen hun kans om te ontsnappen als ze in de gelegenheid worden gesteld om in Nederland kostuums uit te zoeken voor hun cabaretprogramma. Ze keren niet naar Duitsland terug maar duiken onder.

1945

Kok en Rekkers zoeken elkaar na de oorlog meteen weer op en formeren samen De Spelbrekers.

1956

Met de carnavalskraker Oh Wat Ben Je Mooi zingen De Spelbrekers zich naar een vijfde plaats in de hitparade.

1962

Beroemd worden De Spelbrekers met het nummer Katinka (geschreven door Gerrit den Braber onder het pseudoniem Henny Hamhuis). Het duo wint er het Nationale Songfestival met ruime voorsprong mee en vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival. Hoewel De Spelbrekers in Luxemburg dertiende (en laatste !) worden, zonder een enkel punt te behalen, is hun naam in Nederland voorgoed gevestigd.

1975

De Spelbrekers stoppen met het maken van platen en optreden om, met succes, hun eigen managementbureau op te zetten. Zij verzorgen de begeleiding van onder andere André van Duin, Jan Blazer, Ben Cramer, Saskia en Serge en Joke Bruijs.

André van Duin Ben Cramer Jan Blaaser Joke Bruijs Saskia & Serge

2011 - 2012

Huug Kok overlijdt op 27 oktober 2011 op 93-jarige leeftijd. Een jaar later, op 20 april 2012, bezwijkt Theo Rekkers op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Discografie De Spelbrekers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Spelbrekers

Audio/Video De Spelbrekers

Video De Spelbrekers

NSF 1962: De Spelbrekers ...
NSF 1962: De Spelbrekers - Katinka [1]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
NSF 1962: De Spelbrekers - Katinka [1]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer