Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DINGETJE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dingetje

Periode

1954 - heden

Genre

amusementsmuziek, coverbands, Nederlandstalig, tekstschrijver, zang

Dingetje

Op de achtergrond opererende particulier die bestaande nummers op melige maar originele wijze persifleert en er soms een eigenhandig gemaakt lied tussendoor gooit. Noemt zichzelf geen artiest, maar 'antiest'.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Biografie Dingetje

Op de achtergrond opererende particulier die bestaande nummers op melige maar originele wijze persifleert en er soms een eigenhandig gemaakt lied tussendoor gooit. Noemt zichzelf geen artiest, maar 'antiest'.

1977 - 1980

Dingetje in 1977 Op zijn viersporenrecorder neemt de 23-jarige Frank Paardekoper (1954) uit Zandvoort voor de grap een Nederlandstalige versie op van de reggae-hit Cocaine In My Brain van eendagsvlieg Dillinger. Hij noemt het nummer Ik Ga Weg Leen. Het wordt een grote hit in Nederland, met dank aan Paardekopers vriend Ger Loogman, die als radioplugger werkzaam is. Behalve aan Loogman heeft Paardekoper veel te danken aan de Utrechtse studioeigenaar Paul Post van studio Rose Garden. Paardekoper bedenkt de naam Dingetje, omdat dat fonetisch op Dillinger lijkt en scoort in de daaropvolgende jaren hits zoals Houtochdiekop (1981) en Dit Is De Zender Van Illegale Joop (1980). Hij treedt aanvankelijk ook op onder begeleiding van orkestbanden, maar na een aantal jaren stopt hij daar mee. Paardekooper heeft het te druk met zijn reguliere werk (een drukke baan bij een grote luchtvaartmaatschappij) en benadrukt dat hij zijn platen puur en alleen voor de lol maakt. "Het is toch allemaal onzin," zegt hij. "Ik vind het wel heel leuk dat er zo veel mensen zijn die mijn humor begrijpen." In de periodes dat hij geen hits heeft, wijdt hij zich volledig aan zijn andere werk. Hij zegt niet afhankelijk te zijn van de inkomsten uit de platenverkoop.

1989

Dingetje brengt de singles Ik En Mevrouw Jansen en Kursus Kussen uit. Zonder succes.

1992

Dingetje hoort het lied Rode Schoentjes van de Nederlandse groep Booming Support (Ronald Molendijk). Hij gaat de studio in om er de draak mee te steken en bedenkt Kaplaarzen. "Ik vond dat typisch zo'n nummer om gekkigheid mee uit te halen," aldus Dingetje, die zijn artiestendom beschouwt als 'creatieve diarree'.

Ronald Molendijk

1994

Dingetje Dingetje heeft een hitje met een eigen nummer Praat Geen Poep, gebaseerd op de Amerikaanse uitspraak Don't Talk Shit en de hit Funk Dat van Sagat. "Dat nummer werd hier in Nederland niet begrepen," aldus Dingetje. Hij krijgt voor zijn cd Rubber, Gevulde Koeken en Zwaailichten van radio-DJ Ad Roland De Houten Zeug uitgereikt, een dubieuze prijs voor de artiest met de slechtste smaak.

1998

Dingetje slaat weer toe. Op tv ziet hij toevallig de vakantie-hit Up And Down van de Vengaboys. Dingetje maakt er Op En Neer, Sambal Bij van. Het schiet de hitparades binnen. In het nummer is Dingetje te horen in de rol van Chinese restauranthouder en in de rol van mevrouw Kapok die langzaam maar zeker bevredigd raakt.

Vengaboys

Discografie Dingetje

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dingetje

Audio/Video Dingetje

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer