Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EL CAMINO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1998 - 2007

Genre

post-rock

Pseudoniemen

Die Chord und Discord Orkestra

El Camino

Sfeervolle post-rock uit Haarlem met invloeden van Slint, Mogwai, Explosions In The Sky en Godspeed You Black Emperor.
Volledige biografie...

Bezetting

Armand Giesbergen   basgitaar
Titus Zeldenrust   drums
Erik De Bree   gitaar, zang
Marcel Beijk   gitaar
Willemijn Voerman   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Jefta Hoed   toetsinstrumenten
Tom Koole   basgitaar
Jeroen Blijleve   basgitaar
Jeroen Kruijshaar   drums
Joost Varkevisser   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2004   Zoppo
2010   Solbakken

Biografie El Camino

Sfeervolle post-rock uit Haarlem met invloeden van Slint, Mogwai, Explosions In The Sky en Godspeed You Black Emperor.

1998 - 2000

Het Haarlemse El Camino (een voortzetting van de rockgroep Smoking Saucers) is een van de eerste Nederlandse post-rockbands. Naast de in Haarlem populaire genres funk en punk is er ondergronds een levendige muziekscene in de stad. Samen met muzikant en dichter Sébastian Cupido stellen zanger/gitarist Erik de Bree en bassist Jeroen Blijleve een compilatie samen met een overzicht van actuele ondergrondse groepen uit Haarlem. De cd Neefjes & Nichtjes is de eerste uitgave van het label en kunstenaarscollectief Muze. El Camino levert de nummers With Perfect Nonchalance en G Marks The Spot. Andere bijdragen zijn van o.a. Min (met Cupido en Blijleve) en The Chimney Brothers (met De Bree op drums). Een jaar later volgt de tweede compilatie Les Neveux et les Nieces. De uitgaven van Muze vallen op door hun handgemaakte verpakkingen.

2001

Het door Corno Zwetsloot (Seesaw, Zoppo) geproduceerde debuutalbum With Perfect Nonchalance wordt enkel uitgebracht op vinyl. Op de plaat zijn naast Erik de Bree, Jeroen Kruijshaar (drums) en Marcel Beijk (gitaar) ook Jefta Hoed (toetsen) en Tom Koole (bas) te horen. Samen met het album Hotel Hell van Mercy Giants is With Perfect Nonchalance een van de sterkste vroege voorbeelden van Nederlandse post-rock. Met veel gitaren en een bescheiden aandeel elektronica legt El Camino de nadruk op instrumentale spanningsbogen en balanceert de band op het randje van intense filmische soundscapes en noise. Door het afwijkende formaat van de kartonnen hoes past de plaat niet in de dozen van distributeur De Konkurrent, waardoor de distributie alleen door El Camino en Muze wordt verzorgd. Toetsenist Jefta Hoed vertrekt voor een jaar naar het buitenland en wordt vervangen door Willemijn Voerman. Joost Varkevisser neemt de basgitaar over van Tom Koole. Muze wordt overgenomen door Monique van den Boogaard en Dirk Sloos en verhuist naar Eindhoven.

Corno Zwetsloot Mercy Giants

2002 - 2003

Ook het tweede album Laika is alleen verkrijgbaar op lp. De plaat wordt door de band 'een soort tussendoorplaat' genoemd en is ditmaal niet in de studio, maar in de huiskamer opgenomen. Erik de Bree verzorgt ook artwork voor andermans platen zoals bijvoorbeeld het album Keep It Here van King Me. Hij is als drummer te horen op de eerste 7" en 10" van garagebluesband The Chimney Brothers.

King Me

2004 - 1901

In 2004 neemt El Camino afscheid van Muze en levert de band een bijdrage aan de compilatie Just A Little Bit Too High van The Irrational Library, een collectief van kunstenaars, performers, fotografen, muzikanten en dichters die De Fietsznfabriek te Haarlem als uitvalsbasis heeft. De Fietsznfabriek dient enige tijd als poppodium voor het Patronaat in de periode dat die popzaal verbouwd wordt. Andere bands die voortkomen uit The Irrational Library zijn Malle Pietje en De Bimbo's, Danika en ET Explore Me (met Jeroen Blijleve die tevens programmeur is van het Patronaat). Het collectief heeft een eigen podium tijdens het jaarlijkse Beeckenstijnpopfestival in Velsen-Zuid. Leden uit El Camino, Min, Danika en ET Explore Me vormen voor het festival tezamen de gelegenheidsband Die Chord und Discord Orkestra. Met bevriende band Zoppo brengt El Camino de split-7" 02:59:03/I See The Sea uit.

Zoppo

2005

El Camino verzorgt de soundtrack bij de afstudeerfilm Dochter van regisseur Marleen Jonkman en brengt in december het vijf nummers tellende mini-cd At Jenny Richee uit op Drowning Man.

2007

Op 23 februari geeft El Camino een afscheidsoptreden in Het Patronaat van thuisstad Haarlem.

2010

El Camino gaat gedeeltelijk over in Hundreds. Jelle Buma (Solbakken) speelt in deze band drums.

Solbakken

Discografie El Camino

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video El Camino

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer