Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

END OF APRIL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

End of April

Periode

1999 - 2004

Genre

nu metal

End of April

End Of April is een nu metalformatie met leden uit Nederland, Amerika en Duitsland. Met een combinatie van hardcore, metal en punkrock bouwt de groep een fanschare op in met name Duitsland. De band tourt ook uitgebreid door Frankrijk, Benelux, Italië, Benelux, Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk. Het debuutalbum If I ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jusso Whistler   drums
Marcus Weilleman   gitaar
Allen Wright   zang
Allard Zwemstra   gitaar, zang
Otto Van Alphen   basgitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1993   Whistler Courbois Whistler
2002   Human Alert

Biografie End of April

End Of April is een nu metalformatie met leden uit Nederland, Amerika en Duitsland. Met een combinatie van hardcore, metal en punkrock bouwt de groep een fanschare op in met name Duitsland. De band tourt ook uitgebreid door Frankrijk, Benelux, Italië, Benelux, Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk. Het debuutalbum If I Had A Bullet For Every One verschijnt in 2004.

1999

Ondanks het feit dat ze met hun vorige band HeadCrash meer dan 100.000 albums verkopen gaat de Duits/Amerikaans/Nederlandse band door problemen uit elkaar en richten de Amerikaanse zanger Allen Wright (woonachtig in Keulen), Otto van Alphen en Allard Zwemstra End Of April op. De in Berlijn woonachtige Marcus Weilleman (uit de punkband Spermbirds) wordt de tweede gitarist en Jusso Whistler (ex-Whistler Courbois Whistler) de drummer.

Whistler Courbois Whistler

2000

In de Yland studio's te Amsterdam wordt de zes nummers tellende demo In My Arms Like Chains opgenomen. De demo laat een energieke mix horen van melodieuze hardcore punk, metal en industrial. De demo levert een dertigtal optredens op in Europa waaronder het Sziget Pepsi Island festival in Boedapest. Tijdens de concerten worden meer dan 2500 exemplaren van de demo verkocht. Het nummer Remember The Daze komt terecht op de compilatie Nu Metal 2000. De track 200% staat op de verzamelaar Unerhoert bij het Duitse muziekblad Rockhard (oplage: 60.000). Allard Zwemstra richt de band Pimpersticker op.

2001

Samen met producer Phil Mills (Nerve) neemt End Of April een tweede demo op. Naast het vertrouwde gitaargeweld bouwt de band de nummers meer uit en is er ook ruimte voor ingetogen composities. End Of April speelt in Nederland, Duitsland en Italië. Op het eenmalige festival Access To Amsterdam weet de band bij diverse labels interesse te wekken.

Nerve

2002

End Of April doet twee korte buitenlandse tournees: door de Benelux met de Italiaanse band Linea 77 en door Frankrijk met Human Alert. De band tekent uiteindelijk bij Seamiew Records, een label dat is gespecialiseerd in nu metal. De eerste opnamen voor Seamiew beginnen in oktober in de Pro Core studio te Troisdorf, Duitsland met producer Basti Volz achter de knoppen. Alle eerdere demotracks worden opnieuw opgenomen en aangevuld met nieuw materiaal.

Human Alert

2003

De achttien opgenomen tracks worden verspreid over de EP Divided By Numbers en het album If I Had A Bullet For Every One. De EP verschijnt in maart. De band blijft onverminderd optreden, ondermeer in Oostenrijk en Duitsland.

2004

End of April If I Had A Bullet For Every One wordt op 31 januari gepresenteerd in de Melkweg te Amsterdam. Naar aanleiding van de release staat een zeer uitgebreide tournee door Europa gepland. Als in april bekend wordt dat zanger Allen Wright de band om persoonlijke redenen heeft verlaten moeten optredens afgezegd worden. Allen Wright concentreert zich op zijn boekings- en managmentbureau Go Down Believing, Allard Zwemstra gaat verder met Pimpersticker en Marcus Weillema tourt met Spermbirds.

Pimpersticker

Discografie End of April

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's End of April

Audio/Video End of April

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer