Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FEDCHENKA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Fedchenka

Periode

1989 - heden

Genre

pop, rock

Pseudoniemen

South Of Heaven

Fedchenka

Fedchenka is een rockgroep uit Gelderland die in 2005 met hun single Empty een groter publiek bereikt.
Volledige biografie...

Bezetting

Sander Peelen   basgitaar
Chris Gerretsen   gitaar, zang
Richard Huijzer   gitaar, zang
Léon Keppels   drums

Overige muzikanten

Gerben Lommert   drums
Carel van de Westeringh   drums

Biografie Fedchenka

Fedchenka is een rockgroep uit Gelderland die in 2005 met hun single Empty een groter publiek bereikt.

1989 - 2002

Gitarist/zanger Chris Gerretsen, bassist Sander Peelen (Kill City Rebel, No Shelter), drummer Gerben Lommert en zanger/gitarist Richard Huijzer ontmoeten elkaar in het muzieklokaal van hun middelbare school in Gelderland. Na diverse projecten en eerste bandjes worden de zaken voor het eerst serieus aangepakt onder de naam South Of Heaven. Voor hun debuutalbum Tranquilizer (november 1995) weet de band Herman Brood te strikken voor een gastbijdrage in het nummer Pull The Plug. De plaat wordt opgenomen in de Beaufort Studio's te Boven-Karspel met Han Swagerman achter de knoppen. Na een showcase in Paradiso volgen meerdere optredens, zowel in het clubcircuit als op radio en televisie. De bandactiviteiten komen enkele jaren op een laag pitje te staan als de muzikanten elk op wereldreis gaan. Sander Peelen werkt voor het radiostation PBS FM in Melbourne, Chris Gerretsen reist via Moskou naar Hong Kong, Richard Huijzer verblijft een tijdje in de woestijn van Nevada en Gerben Lommert doet een tournee door Polen met het gospelensemble Impuls.

Herman Brood Kill City Rebel

2003

In maart 2003 komen de muzikanten weer bij elkaar. Onder de nieuwe naam Fedchenka werkt de band een half jaar lang aan nieuw materiaal. Fedchenka doet een try-out in Maastricht en brengt in eigen beheer de cd Rocket Dog Sessions uit.

2004

Fedchenka Rocket Dog Sessions wordt in januari gepresenteerd in Willemeen te Arnhem. Tijdens de presentatie wordt Fedchenka terzijde gestaan door de vier man sterke blazerssectie Honky Horns en zangeres Floor Fernhout. Fedchenka wordt opgepikt door de muziekbladen en is regelmatig te horen bij regionale radiostations. Binnen vier maanden doet de band twintig optredens door het hele land, waaronder het naprogramma van Fish in Paradiso. De groep wordt versterkt met een blazerssectie (Willem van Ballegoyen, Philip Wolffers en Edwin van Rijsewijk) en werkt regelmatig samen met VJ Martijn de Rooij. Met hulp van producer/engineer Hans Bedeker (Les Zazous, Glennis Grace, U2, Tori Amos) neemt Fedchenka de demosingle Mary op. In september houdt de band de nieuwe demo ten doop in Willemeen. De bezoekers van het zomerfestival in het Arnhemse park Sonsbeek verkiezen Fedchenka tot beste band. Het levert de muzikanten de Park Open Publieksprijs op. Vanaf eind 2004 doet zangeres Sharon Timmerman regelmatig mee tijdens optredens.

2005

Het doorbraakjaar begint met de release in januari van de eerste single Empty, in samenwerking met New Road Records. Empty is een duet van Richard Huijzer met zangeres Sharon Timmerman. De single behaalt een 18e plaats in Yorin FM's Pepsi Chart en komt ook binnen in de Mega Chart. Het gevolg is vele optredens op radio en televisie waaronder Top Of The Pops, 3FM, Yorin FM, KinkFM en diverse regionale zenders. Ter promotie van de tweede single Give It Some Time doet Fedchenka een concertreeks van 24 uur, waarbij de band binnen 24 uur negen optredens doet, onder meer in het 3FM-radioprogramma van Giel Beelen en in Paradiso. De band werkt in de Stable Studio te Arnhem aan het debuutalbum. In oktober tekent Fedchenka een contract bij PITAR. Dit Rotterdamse platenlabel zorgt voor de productie, promotie en distributie van het album en de twee volgende singles

2006

Fedchenka Mary & Other Assorted Lovesongs verschijnt in april. De plaat bevat gastbijdragen van saxofonist Edwin Rijsewijk (saxofoon), vaste achtergrondzangeres Sharon Timmerman, mondharmonicaspeler Tom van de Venn en The Stylus Horns (Jan Oosting, Wim Both, Ruud Breuls en Philip Kolb). Naast eigen nummers bevat de cd twee covers: I Keep A Close Watch van John Cale en Heaven van Big Bill Broonzy. Fedchenka tekent een distributiecontract met ES & L Entertainment. Dit Duitse label verzorgt de promotie en distributie van het album Mary & Other Assorted Love Songs in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

The Stylus Horns

2007 - 2008

Drummer Gerben Lommert verlaat de band in oktober 2007. Fedchenka doet het wat rustiger aan en werkt met nieuwe drummer Carel van de Westeringh aan materiaal dat meer richting roots-country gaat.

2010

Léon Keppels (ex-Mizpah, Projekt Klone) neemt de plaats achter de drumkit over van Van de Westeringh.

Mizpah

Discografie Fedchenka

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fedchenka

Audio/Video Fedchenka

Video Fedchenka

Fedchenka - Amsterdam - L...
Fedchenka - Amsterdam - Live @ Huiskamer Arnhem - 2014
Fedchenka - True - Live @...
Fedchenka - True - Live @ De Tapperij Arnhem (NL) 2006
Fedchenka - Mary - Live @...
Fedchenka - Mary - Live @ De Tapperij Arnhem (NL) 2006
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fedchenka - Mary - Live @ De Tapperij Arnhem (NL) 2006

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer