Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRENZY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frenzy

Periode

1993 - 1998

Genre

alternative, lo-fi

Pseudoniemen

Forever Frenzy

Frenzy

Jong Rotterdams gitaarpopkwartet à la The Posies, The Wedding Present en Pavement. Net als genoemde voorbeelden grossiert de band in fraaie liedjes met een kop en een staart, compleet met pakkende refreintjes en dromerig gezongen en quasi-slordig gespeeld. Met de twee voor kleine onafhankelijke labels uitgebrachte cd's weet de groep ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marco Stooker   gitaar, zang
Hans Van Veen   gitaar
Raymond Rotteveel   basgitaar, zang
Ronald Renirie   drums, zang

Biografie Frenzy

Jong Rotterdams gitaarpopkwartet à la The Posies, The Wedding Present en Pavement. Net als genoemde voorbeelden grossiert de band in fraaie liedjes met een kop en een staart, compleet met pakkende refreintjes en dromerig gezongen en quasi-slordig gespeeld. Met de twee voor kleine onafhankelijke labels uitgebrachte cd's weet de groep enige aandacht op zich te vestigen.

1990

Rotteveel, Renirie en Van Veen richten samen met zanger/gitarist Reza de band Forever Frenzy op.

1991

Begin 1991 verschijnt de EP Extinction. Hierop staan vier nummers sterk beïnvloed door Engelse gitaarpop. De band doet voorprogramma's voor onder meer Ned's Atomic Dustbin en Lush.

1993

Marco Stooker, die zich bij voorkeur met zijn achternaam laat aanspreken, vervangt Reza. De band verandert haar naam in Frenzy en gooit al het oude songmateriaal weg. Bij de nieuwe nummers ligt de Engelse invloed er minder dik bovenop. Het materiaal is minder psychedelisch en meer pop.

1994

Frenzy bouwt een bescheiden live-reputatie op. De band tekent bij het kleine Belgische label Elephant Candy/Boom Records, in september verschijnt het eerste Frenzy-album Raggedy Ann.

1995

Frenzy doet een kleine toernee door Nederland, België en Portugal. Ook verzorgt de band het voorprogramma bij een reeks concerten van de Amerikaanse band Weezer. Omdat het viertal ontevreden is over zowel het debuutalbum als de platenmaatschappij besluiten ze op zoek te gaan naar een andere platenmaatschappij. In de tussentijd maakt Frenzy de vinylsingle Recycle Popsicles Into Bicycles. De EP wordt uitgebracht door Bizar Records, een klein label uit Rotterdam.

1996

Frenzy Toppop, de opvolger van Raggedy Ann, wordt uitgebracht door het jonge Dordtse label Orange Records. Als protest tegen de in haar ogen hoge prijs die de consument voor een cd moet betalen, besluit de band dat Toppop voor niet meer dan dertig gulden in de winkels moet liggen. De lijn van eersteling Raggedy Ann wordt met Toppop voortgezet, zij het dat de muziek een nog frisser geluid heeft gekregen. De vier Rotterdammers grossieren nu in Echte Liedjes, gespeeld in de klassieke opstelling van twee gitaren, bas en drums. Eind van het jaar roept de Zuid-Hollandse Popunie Frenzy, I Against I, Beltane, Dj Alien City Crusher en Deire uit tot De Onweerstaanbare Vijf van 1997, een kwalificering voor jonge, talentvolle bands uit die provincie. De Popunie subsidieert optredens van deze groepen, zodat meer speelervaring verkregen kan worden.

1997 - 1998

Naast een aantal optredens in Nederland staat een kleine tournee door Denemarken en Noorwegen op het programma.

1998

Frenzy houdt op te bestaan en gaat gedeeltelijk over in Paddington. Die naam wordt in 2001 veranderd in Belmondo.

Belmondo

Discografie Frenzy

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frenzy

Audio/Video Frenzy

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer