Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GONE BALD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gone Bald

Periode

1994 - heden

Genre

alternative, experimenteel, noise

Online

Facebook

Gone Bald

Gone Bald uit Amsterdam speelt een vooraanstaande rol in de Nederlandse noiserock. Het trio wordt in 1994 opgericht in Zagreb door onder meer gitarist/zanger Razorblade Jr. die de constante is in de diverse bezettingen van Gone Bald. Na hun komst in Nederland maakt de band snel deel uit van de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ivica Kosavic   gitaar, zang
Lutz   drums

Overige muzikanten

Fabian Baartman   basgitaar
Assi Weitz   drums
Stijn Dissen   basgitaar
Jeroen Warntjes   drums
Bojan Kotzmuth   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gone Bald

Gone Bald uit Amsterdam speelt een vooraanstaande rol in de Nederlandse noiserock. Het trio wordt in 1994 opgericht in Zagreb door onder meer gitarist/zanger Razorblade Jr. die de constante is in de diverse bezettingen van Gone Bald. Na hun komst in Nederland maakt de band snel deel uit van de Amsterdamse underground en bouwt voorman Razorblade een Europees netwerk op, wat veel Europese tournees oplevert en een album op een Oostenrijks label in 2003. De krachtig gespeelde, complexe noise wordt vergeleken met onder meer Jesus Lizard, Today Is The Day, Don Caballero en The Ex. Razorblade Jr. is naast Gone Bald ook solo actief en in Pink Noise Quartet (improvisatie/noise), De Reizende Verkoper (improvisatie/noise), Blisters (noise), Plan Kruutntoone (avant-garde uit Groningen) en Heroface (emo). Hij presenteert wekelijkse zijn eigen radioshow Kunstgebit op de Amsterdamse zender Radio 100.

1994

In Zagreb zet het trio Achtung Dichtung (zanger/gitarist Ivica Kosavic alias Razorblade Jr., bassist Nikola Ursic en drummer Bojan Kotzmuth) in de Fun House Studio enkele trage en zware nummers op een tweesporenrecorder waaronder covers van Killdozer en Beast Of Bourbon. De muziek verschijnt onder de titel Jesus Is Coming Soon via het plaatselijke label Kekere Aquarium op cassette. De opnamesessie is de start van Gone Bald. Een dag na de opnamen reist het trio liftend naar Amsterdam, niet zozeer om de oorlogsituatie in voormalig Joegoslavië te ontvluchten, maar om de muzikale vleugels uit te slaan. Twee jaar illegaal in Nederland verblijvend, logerend in kraakpanden en met nauwelijks financiële middelen om zichzelf te onderhouden neemt Gone Bald een tweede cassette op in het kraakpand Villa Omval. Fairytale Addict (inclusief een Elvis Presley-cover) verschijnt ook op het Kroatische label Kekere Aquarium. Geleidelijk aan krijgt de band optredens op kleine Amsterdamse podia als OCCII, PH31 (een voormalig poppodium van de Vrije Universiteit aan de Prins Hendriklaan) en de Sleepin Arena.

1995 - 1996

Gone Bald wordt onder de hoede genomen door de in Amsterdam woonachtige, voormalige popjournalist Ante Čikara. Op zijn labeltje 100% Recordings verschijnt de cd Little Song Of Love. Het album is live opgenomen in studio het Koeienverhuurbedrijf te Purmerend, geproduceerd door Zlaya Hadzic (die later zal werken met o.a. The Ex, The Gathering, Tortoise en Sonic Youth), met engineer Colin McLean (Dog Faced Hermans, The Ex) en gastbijdragen van Razorblade Jr.'s zus Andreja Kosavic en Terrie van The Ex. Voor het nummer Highway 59 wordt een videoclip gemaakt. Gone Bald speelt shows in Nederland, België, Zwitserland en Slovenië en deelt het podium onder meer met Butthole Surfers en Sebadoh.

Dog Faced Hermans The Ex The Gathering

1997 - 2000

Begin 1997 gaat de originele ritmesectie van Gone Bald terug naar Kroatië om daar verder te gaan in de band Lunar en te werken in de eigen Kozmo studio. Het volgende, titelloze album wordt in de Aluna Studio's in het Polderweggebied te Amsterdam opgenomen met Harvey op bas en Igor op drums. De optredens van Gone Bald zijn vaak sensationeel, zowel vanwege de krachtig gespeelde, complexe noise als door de zeer expressieve podiumpresentatie van de markante Razorblade Jr. Op het Belgische label Fat Butt Without Love verschijnt in hetzelfde jaar een split-7'' met de Belgische band No Tomorrow Charlie. Gone Bald gaat op tournee door Frankrijk, Slovenië, Kroatië en België. In de Melkweg staat de band in het voorprogramma van Jesus Lizard. Met de in Amsterdam woonachtige Brit Danny O'Really en 'Manic' Marc Hurkmans vormt Razorblade Jr. het noisetrio Blisters. Razorblade en Hurkmans spelen samen met saxofonist/toetsenist Damir Kafka ook mee in het improvisatiegezelschap De Reizende Verkoper. Het Parool interviewt op 11 maart 2000 Razorblade Jr. over zijn illegale bestaan in Nederland.

2001

Bitz (uit de Kroatische band Sexa) neemt de basgitaar over van Harvey. Hij is te horen op de cd S.O.S. die in de Aluna te Amsterdam wordt opgenomen met producer Danny O'Really en engineer Gijs Borstlap. De songs zijn nog langer en complexer dan het oude repertoire. De band brengt het album zelf uit, verpakt in een werkhandschoen. De cd-presentatie vindt plaats in Paradiso. Een in eerste instantie geslaagde tournee met Blisters door Slovenië, Kroatië en Bosnië, samen met Danny O'Really en Marc Hurkmans, eindigt in mineur als het trio tijdens het laatste optreden op het podium onderling een conflict krijgt. Het betekent het plotselinge einde van Blisters en een tijdelijke breuk met Hurkmans. Naast shows in Nederland is Gone Bald te zien in België, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. De groep doet shows met o.a. noiseband SGP uit Hoofddorp, The Ex, Sabot en Ninewood.

2002

Het contact met Marc Hurkmans wordt hersteld. Hij vervangt drummer Igor in Gone Bald. Bassist Bitz maakt plaats voor Stijn Dissen (ex-SGP). Drie maanden later neemt de band met hulp van een viersporenrecorder It Takes Guts To Tango op. De vijf lange tracks vormen bij elkaar een album van 50 minuten dat in eigen beheer wordt uitgebracht op CDR. Met gitarist/zanger Gijs Borstlap en drummer Rob Klerkx (Supersub) vormt Razorblade enige jaren de emogroep Heroface.

Supersub

2003

In de Kozmo studio in Zagreb neemt Gone Bald eind januari het merendeel van It Takes Guts To Tango opnieuw op. De resulterende cd Soul Vacation In Rehab Clinic verschijnt bij het Oostenrijkse label Interstellar Records. Drummer Marc Hurkmans heeft de band dan al wegens meningsverschillen verlaten. Zijn plaats wordt ingenomen door Jeroen 'Bubba' Warntjes (ex-Morbide Eenheid). Soul Vacation... wordt niet alleen zoals gebruikelijk in de undergroundbladen besproken maar ook in muziekblad Oor. De plaat levert goede recensies op en optredens in Frankrijk, Oostenrijk en de Balkan.

2004

Gone Bald 11 juni viert Gone Bald het tienjarig bestaan met een festival in Zaal 100 te Amsterdam. Ter gelegenheid van het jubileum wordt ook een compilatie uitgebracht met bijdragen van Mika, Makazoruki, Living Ornaments, Morbide Eenheid, Peach Pit uit Zagbreb en Terrie en Andy van The Ex. Na tien jaar verblijf in Amsterdam krijgt Razorblade Jr. eindelijk een verblijfsvergunning.

2005

Het album Exotic Klaustrofobia laat naast noise invloeden horen uit emo, wave en pop. De plaat is opgenomen door Lars Meijer van Narrominded, het label waar het album op verschijnt. Gone Bald verkoopt de plaat via internet en na optredens tijdens een tournee langs zeven Europese landen waaronder voor het eerst Italië. Drummer Jeroen Warntjes speelt ook in Boutros Bubba en bassist Stijn Dissen maakt electro onder de naam Garçon Taupe. Razorblade Jr. heeft bovendien al jaren een wekelijks programma op voormalig piratenzender Radio 100 (dfm.nu) en speelt solo gitaarperformances.

2006

Gone Bald neemt een volgend album op in de Sing Sing studio te Metslawier en gaat op zoek naar een internationaal label. Een jonge filmregisseur is geïnteresseerd in de band en maakt in het najaar opnamen voor een documentaire over Gone Bald. Een grote filmcrew legt onder meer een chaotisch optreden vast tijdens het 12½-jarig jubileumfeest in december.

2007

Gone Bald De labelbazen van Narrominded maken een lange documentaire over Gone Bald. Deze is samen met de korte film te zien op de dvd bij het album 100 Ways To Become Cool dat in mei uitkomt. In het bijgeleverde, 48 pagina's tellende boekje wordt geschiedenis van Gone Bald verteld. Ruim voor de uitgave van de cd heeft Stijn Dissen al aankondigd op termijn de band te verlaten en Jeroen Warntjes besloten meer tijd aan Boutros Bubba te willen besteden. Gone Bald presenteert 100 Ways… nog met een vijftal optredens in Nederland waarna de ritmesectie de band verlaat en Gone Bald een noodgedwongen rustpauze inlast.

2008

Alle exemplaren van het album 100 Ways To Become Cool zijn in februari uitverkocht. Gone Balds track Alacramyn komt terecht op de Invitation Sampler van het Franse label Whosbrain Records. Razorblade Jr. gaat in het najaar op solotournee.

2009

Gone Bald in 2009 Met nieuwe bassist Fabian Baartman alias Dr. Faba uit de surfband Sicilian Necktie en de Israëlische drummer Assi Weitz (a.k.a. Sultan Battery) is Gone Bald weer op volle sterkte. Het eerste optreden in de nieuwe bezetting is op 23 april in De Popcentrale te Dordrecht. Kort daarna verlaat Baartman de band en gaat Gone Bald door als duo. Ondertussen maken Razorblade, Danny O'Really en Marc Hurkmans opnamen met Blisters voor het album The Sleepless Nights.

2010

Op 23 september presenteert het duo het album Waiting It Out met een optreden in Volta te Amsterdam, de zaal waar Razorblade Jr. ook als geluidsman en DJ werkzaam is. De cd is in de winter opgenomen in de Kozmo studio in Zagreb.

2011 - 2013

Hurksmans neemt de drums over van Assi Weitz, maar dat is van korte duur. Het is een tijdje stil rond de band. Razorblade treedt wel regelmatig op als zanger van de Kroatische noiseband Ha Det Bra. In 2013 verblijft Gone Bald weer in de studio. Ditmaal wordt Razorblade terzijde gestaan door de Kroatische drummer Lutz.

Discografie Gone Bald

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gone Bald

Audio/Video Gone Bald

Video Gone Bald

GONE BALD - "Don't Forget...
GONE BALD - "Don't Forget to Breathe" (heat map version)
Gone Bald - We Even Have ...
Gone Bald - We Even Have a Band (documentary)
GONE BALD
GONE BALD
gone bald - christmas song
gone bald - christmas song
gone bald - bella's lullaby
gone bald - bella's lullaby
Gone Bald "Fracture of Ra...
Gone Bald "Fracture of Radius"
Gone Bald "Rest is the be...
Gone Bald "Rest is the best" live @ OCCII
gone bald - '100 ways to ...
gone bald - '100 ways to become cool' trailer
GONE BALD - Live in KSET ...
GONE BALD - Live in KSET 24.4.2006.
GONE BALD - Live GSL #3, ...
GONE BALD - Live GSL #3, mala bina Kluba Kocka, 4.5.2005.
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
GONE BALD - Live in KSET 24.4.2006.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer