Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GRENDEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Grendel in 2007

Periode

1997 - heden

Genre

electronic body music, industrial

Grendel

Grendel is vernoemd naar een personage uit de Britse mythologie Beowulf. Het duo is een van de weinige Nederlandse groepen die internationaal veel waardering oogsten met hun stevige combinatie van industrial en EBM.
Volledige biografie...

Bezetting

Jos Tucker   elektronica, zang
Marc Martinez   elektronica, engineer
Sascha Pniok   synthesizer

Overige muzikanten

Anita (2)   elektronica, engineer
Floris (2)   elektronica, engineer
Marco Visconti   synthesizer

Genoemd in de biografie van

2006   Clan Of Xymox

Biografie Grendel

Grendel is vernoemd naar een personage uit de Britse mythologie Beowulf. Het duo is een van de weinige Nederlandse groepen die internationaal veel waardering oogsten met hun stevige combinatie van industrial en EBM.

1997 - 2000

Grendel start in 1997, in eerste instantie onder een andere naam. Begin 2000 brengt het duo een eerste promo-cd uit met daarop onder meer de dansbare track Strangers. De demo wordt opgepikt door de internationale industrialscene. De enthousiaste reacties leveren de groep zijn eerste optredens op. De demo Inhumane Amusement levert een contract op bij het Duitse label NoiTekk (een sub-label van Black Rain Records). NoiTekk brengt de demo in gewijzigde vorm en met nieuwe nummers uit als debuutalbum. Na optredens in Utrecht, Maarssen en Rotterdam vertrekt Grendel eind december naar Aachen voor het eerste Duitse optreden in hun carrière.

2001

Grendel speelt voornamelijk in Duitsland o.a. in de steden Chemnitz, Neubrandenburg, Hamburg, Frankfurt, Leipzig (tijdens het Wave-Gotik Treffen) en Zwickau (op het Dark Storm Festival). De band speelt ook in de Belgische steden St.-Niklaas en Brussel. Op een zeer warme editie van het festival Metropolis in het Rotterdamse Zuiderpark speelt Grendel in een speciaal opgerichte gothictent voor een groot publiek.

2002

Nummers van de End Of Ages EP worden geremixed door de bands Feindflug, Arzt+Pfusch en God Module. Verspreid over het jaar speelt Grendel enkele malen in België en geeft de groep een tiental optredens bij de oosterburen, onder meer op het Glistening Winter Festival in Münster en het Maschinensturm Festival in Hanau.

2003

Het tweede album Prescription : Medicide betekent de doorbraak voor de groep. De plaat wordt album van de maand in gespecialiseerde Duitse muziekbladen als Zillo en Orkus en belandt in alternatieve hitlijsten. Zo bereikt het album de eerste plaats van de Dutch Underground Charts van Cybercase (Cybergothic Events Agency) en de vijfde plaats in de DAC Charts (Deutschen Alternative Charts). Niet lang na de opnamen van het album verlaat [FLRS] Grendel omdat hij de werkzaamheden voor de band niet meer kan combineren met zijn andere activiteiten. Hij wordt vervangen door [4N1T4] oftewel Anita, die tijdens de laatste Europese tournee al mee deed. In januari doet Grendel een korte Amerikaanse tournee met optredens in Los Angeles, San Francisco en New Jersey. Vanaf 10 augustus is Prescription : Medicide in de Verenigde Staten verkrijgbaar via het label Metropolis Records. Muziek van Grendel is te horen in Night, een onafhankelijk geproduceerde lowbudget horrorfilm van de Amerikaanse regisseur Byron C. Miller. Behalve in Duitsland is Grendel ook te zien in Parijs (11 april), Brussel (12 april), Londen (19 juli) en op het Heaven's Gate Festival in Strasbourg (15 november).

2004

Grendel reist in het voorjaar door Europa voor optredens in Griekenland, Duitsland, Oostenrijk, Luxembourg en Spanje. In oktober gaat de band voor de tweede maal naar de Verenigde Staten, ditmaal voor concerten in Washington DC, Philadelphia en Denver. Grendel maakt remixen voor onder meer God Module, Lights Of Euphora, Bruderschaft, Infekktion, Neikka RPM, Punto Omega en Suicide Commando.

2005

In maart verschijnt de EP Soilbleed met naast vijf nieuwe tracks ook remixen. Maart en april staan in het teken van een tournee door Duitsland met de Duitse groep SITD (Shadows In The Dark). Bandlid [4N1T4] kan Grendel niet meer combineren met haar andere activiteiten. Haar plaats wordt overgenomen door [M4RC]. De Soilbleed :: Redux EP is een geremasterde versie van Soilbleed in een nieuwe verpakking met remixen door Life Cried en Dawn Of Ashes plus twee nieuwe tracks, waaronder Don't Tame Your Soul, een cover van Leaether Strip.

2006

Grendel maakt een remix voor de single Weak In My Knees van Clan Of Xymox. In januari doet Grendel enkele DJ-sets in de Verenigde Staten. Op 24 maart keert de band terug naar Noord-Amerika voor een exclusief optreden als hoofdact tijdens het C.O.M.A.3 Festival in de Canadese stad Montreal. Het optreden wordt vervolgd met een uitgebreide 'Second Assault Tour' door Amerika. Het duo wordt live versterkt door [MRK0] (de Italiaan Marco Visconti uit de band XP8) op synthesizer.

Clan Of Xymox

2007

Grendel in 2007 Naar aanleiding van het derde album Harsh Generation wordt het jaar afgesloten met de Harsh Generation European Tour 2k7 samen met de Duitse groep Soman. De aftrap is op 30 november in Amstelveen en de tournee wordt afgesloten op 9 december in Berlijn.

2009

[MRKO] wordt vervangen door [S42H] (Sascha Pniok van de Duitse groep Schallfaktor). Na een uitgebreide tournee werkt Grendel aan de EP Chemicals + Circuitry.

2012

In april verschijnt het album Timewave Zero, bij Infacted Records (Europa) en Metropolis Records (Verenigde Staten en Canada).

Discografie Grendel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Grendel

Audio/Video Grendel

Video Grendel

Grendel - Hate This (live...
Grendel - Hate This (live Video Clip)
Grendel - Chemicals + Cir...
Grendel - Chemicals + Circuitry (Chemicals + Circuitry album)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Grendel - Hate This (live Video Clip)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer