Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANNY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Hanny

Hanny

Zangeres van het Nederlandse levenslied die met haar begeleidingsband De Rekels in de jaren zeventig een aantal grote hits weet te scoren. Na het uiteenvallen van de band bouwt ze een solo-carrière op waarbij haar imago is veranderd van jong naïef meisje naar volwassen assertieve vrouw met kritische liedjes over ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1972   Vader Abraham
1990   Vader Abraham
2001   Eric Dikeb

Biografie Hanny

Zangeres van het Nederlandse levenslied die met haar begeleidingsband De Rekels in de jaren zeventig een aantal grote hits weet te scoren. Na het uiteenvallen van de band bouwt ze een solo-carrière op waarbij haar imago is veranderd van jong naïef meisje naar volwassen assertieve vrouw met kritische liedjes over de liefde.

In bezetting van

Hanny en De Rekels   zang

1972

Uit honderden kandidaten wordt de zestienjarige zangeres Hennie Lonis (Alkmaar, 8 mei 1956) gekozen om Corrie Konings op te volgen bij De Rekels. Ze verhuist van Alkmaar naar Etten-Leur. Het door Pierre Kartner geschreven en geproduceerde liedje Mario wordt in juli meteen een hit. In de eerste helft van de jaren zeventig scoren Hanny en De Rekels diverse hits.

Corry Konings Hanny en De Rekels Pierre Kartner

1977

Hanny besluit haar zangcarrière vaarwel te zeggen wanneer het onmogelijk blijkt de vele optredens, fotosessies, interviews en plaatopnamen nog te combineren met haar gezinsleven.

1988

Als haar kinderen uit de luiers zijn, laat Hanny zich overhalen opnieuw een plaatje op te nemen. Hanny en De Rekels brengen een aantal singles uit die redelijk succesvol zijn.

1989

Een lang leven is Hanny 's tweede carrière bij de groep niet beschoren want De Rekels besluiten uit elkaar te gaan.

1990

Hanny geeft het echter niet op en komt onder contract bij platenmaatschappij Telstar. Haar eerste single Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn, geschreven door Pierre Kartner, is een schot in de roos en belandt in de top 3. Inhoudelijk verschilt het nummer hemelsbreed van het repertoire waarvan ze zich met haar voormalige begeleidingsband De Rekels bediende. Hanny zingt niet meer over de zoete droom van het geluk maar bezingt het leven als een assertieve dame.

Pierre Kartner

1991

Hanny scoort met haar opvallende koerswijziging opnieuw drie hits. Ze treedt veel op in het land en weet een vaste schare fans voor zich te winnen. Het album Liedjes Over Liefde En Geluk verschijnt en haalt een hoge notering in de albumlijst.

1992

De singles Sex, Mannen & Geld en het carnavalesque en dubbelzinnige Mijn Kijkdoos worden hits.

1993

Het album Voor Iedereen is goed voor goud en Hanny ontvangt de Veronica Award als meest populaire zangeres. De samenwerking met Kartner houdt op omdat ze niet langer dubbelzinnige liedjes wil zingen. Het serieuzer repertoire geschreven door Emile Hartkamp is geen succes.

Emile Hartkamp

1996

Vanaf de tweede helft van de jaren negentig werkt Hanny, na jarenlang met Pierre Kartner te hebben gewerkt, samen met de componisten/tekstschrijvers Schreijenberg en Hartkamp. Tot hits komt het niet meer.

1998

Hanny treedt niet op omdat bij haar huidkanker is geconstateerd. Na enkele operaties lijkt de ziekte geweerd.

2004

Naar aanleiding van het overlijden van haar dochter Debora aan kanker zet Hanny een nieuwe versie van de klassieker Laat Me Alleen op single. De opbrengst van het plaatje komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding.

2005

Met een nieuwe bewerking van haar liedje Ga Met Me Mee door het producersduo Ortega & Bonanza staat Hanny weer volop in de belangstelling, met televisieoptredens en interviews in landelijke en regionale dagbladen en een coverstory in het weekblad Party.

2006

Enkele optredens van de zangeres dit jaar zijn tijdens de Nacht van Oranje 2006 in Ahoy' Rotterdam (april), het Muziekfeestweekend van de TROS in Flevoland en Hart Voor Muziek in juli. Bij Berk Music verschijnt de single Nu Weet Ik Wat Liefde Is.

2007

Terug bij JB Productions, en met Jeroen van den Berg als manager, werkt Hanny aan haar autobiografie (werktitel: Sex, Mannen En Geld) waarin ze zeer openhartig schrijft over haar carrière en haar relaties. Met de begeleidingsgroep Santa Rosa neemt de zangeres de single Leven In De Brouwerij op. De single belandt op de eerste plaats van de Feest Top 20.

2008

Tijdens de carnavalperiode staan voor Hanny vele optredens in het land op het programma.

2009

In 23 juni gaat Hanny de studio in om te werken aan een volgend album.

2010

Van Hanny's zoon Levi verschijnt in september de eerste single Dat Dan Weer Wel.

Levi

Discografie Hanny

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hanny

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer