Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARRY MERRY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Harry Merry

Periode

15-11-1971 - heden

Genre

drums, lo-fi, orgel, singer-songwriter, toetsinstrumenten, zang

Online

Harry Merry Messageboard
Officiële website

Harry Merry

Harry Merry is een markante Rotterdamse multi-instrumentalist en een van de weinige Nederlandse muzikanten die geplaatst kan worden binnen het genre 'outsider music'.
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, orgel, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Wouter van Wijk   drums
Bruno Ferro Xavier da Silva   basgitaar
Martin Ruiten   gitaar, producer

Genoemd in de biografie van

2008   Wim T. Schippers
2008   zea

Biografie Harry Merry

Harry Merry is een markante Rotterdamse multi-instrumentalist en een van de weinige Nederlandse muzikanten die geplaatst kan worden binnen het genre 'outsider music'.

1971 - 1989

Harry den Hartog ziet op 15 november 1971 het levenslicht in Rotterdam-West. Op zijn vijfde begint hij met pianolessen. Het is dan al duidelijk dat hij een buitenbeentje is. Op school hebben de leerlingen en leraren moeite Harry te doorgronden. In zijn jeugd speelt Harry veel piano, dat wil zeggen, hij ramt op de toetsen.

1990 - 1996

Harry sluit zich op in zijn zolderkamertje met een keyboard. Hij componeert er lustig op los, maar houdt al het materiaal voorlopig nog voor zichzelf. In eerste instanties maakt hij lange composities met cryptische teksten.

1996

In oktober is het dan eindelijk zover. Harry maakt zijn podiumdebuut. Dat gebeurt in het Rotterdamse Rotown tijdens een singer-songwriterfestival. Naar eigen zeggen is hij erg zenuwachtig, maar pakt het optreden toch goed uit.

1997 - 2003

Harry krijgt na het eerste optreden lovende kritieken. Met zijn keyboard, jaren zeventig haardos en matrozenpakje is hij een niet alledaagse verschijning. Harry treedt veel op, ook in het buitenland. Zo is hij ook te zien en te horen in Slovenië. Volgens Harry heeft hij daar veel succes. Ook in Berlijn, Hamburg, Londen en Liverpool verzorgt hij optredens. Hij laat zijn demo's horen tijdens demopanels en stuurt er enkele op naar popbladen. Niet iedereen weet de muziek van Harry makkelijk de plaatsen. De term 'outsider music' is van toepassing omdat zijn liedjes geheel buiten trends en genres hun eigen weg gaan, met bizarre teksten en composities waarin de muzikale conventies, zoals die over het algemeen in de popmuziek gebruikelijk zijn, niet meer gelden. Zijn demo belandt ook bij Leen Steen van het Rotterdamse label Tocado. Harry treedt ook meerdere malen op als toetsenist in de kleurrijke punkband Stinksisters.

2004

In oktober komt de eerste cd uit, Well... Here's Another Nice Mess You've Got Me Into. Harry heeft er drie jaar aan gewerkt. Een paar nummers zijn zelfs nog ouder. Die had hij al in de jaren tachtig opgenomen op zijn zolderkamer. De meeste nummers zijn minder lang dan het vroege werk en in zijn teksten bezingt Harry meer en meer zijn directe omgeving, zoals weigerende computers en nare buschauffeurs. In een interview bij de VPRO vertelt Harry dat de cd gaat over de rotzooi in de wereld. In november tourt Harry door Amerika.

2005

Het jaar begint goed. Harry Merry is te zien op Noorderslag. Bij de Grote Prijs van Nederland weet hij de halve finales te behalen. Ook op de Popronde is hij te zien. Een tweede tournee in de VS staat gepland, maar de orkaan Katrina gooit roet in het eten. Het elektrotrash duo Quintron & Miss Pussycat moet Merry vergezellen, maar hun club, The Spellcaster Lodge, raakt door de overstroming in New Orleans onder water. Het label van Harry houdt later in het jaar een benefietavond en de tour kan later alsnog doorgaan.

2006

Harry Merry Harry Merry brengt in september op Tocado zijn tweede plaat uit, The Shunt. Langzaamaan lijkt Nederland verdeeld te raken als het om de Rotterdammer gaat. De ene helft noemt hem geniaal, terwijl de andere helft, zoals OOR-recensent Willem Jongeneelen, het zelfbenoemde fenomeen een aanfluiting vindt. De Amerikaanse undergroundmuzikant Ariel Pink is zeker een fan. Hij neemt een versie op van Merry’s liedje Stevie Storm, onder meer terug te vinden op de CDR Yas Dudette (2007).

2007

In februari is hij voor het eerst te zien met zijn begeleidingsband The Must met daarin Wouter van Wijk (drums) en Bruno Ferro Xavier da Silva (bas) van de band Stöma en gitarist Martin Ruiten (Cheech Wizard). Zonder groep maakt Harry zijn derde tournee door de VS. Ook treedt hij op in het Zweedse Malmö. Olé Records brengt een LP uit met vroeg werk van Harry. Het betreft composities die hij in de jaren tachtig heeft gemaakt. Harry werkt met The Must aan een album dat in het najaar uitkomt. De markante Amerikaanse producer Kramer (Bongwater, Butthole Surfers) biedt zijn diensten aan, maar het opnamebudget laat dat niet toe. Harry Merry gaat in oktober opnieuw op tournee door de Verenigde Staten.

Martin Ruiten

2008

Harry Merry gaat met The Must in januari de studio in voor de opnamen van het tien nummers tellende album Veronika dat gepland staat voor de zomer. De band speelt op 6 juli op Metropolis te Rotterdam. Harry Merry levert een bijdrage aan het album Hark Too! (oktober). Deze vinyluitgave van het Rotterdamse WORM is een remake van de LP Hark! van Wim T. Schippers en bevat verder bijdragen van o.a. zea, Coolhaven, Bertin, Raaskalbomfukkerz, Yoshimi en Dennis de Bel.

Wim T. Schippers zea

2012

Op de 7" single Australian Sun (november) wordt Harry Merry begeleid door draaiorgel De Pansfluiter. Merry presenteert de single op 6 december tijdens zijn optreden op een avond van Lexi Disques in Les Ateliers Claus te Brussels.

2013

De 40 minuten durende documentaire Hier Is Harry Merry van Joke Olthaar gaat op 28 januari in première tijdens het International Film Festival Rotterdam 2013. Rond de kerstdagen presenteert hij zijn eigen 'Top 2000' bij het televisieprogramma Man Bijt Hond.

2014

Harry Merry blijft regelmatig verschijnen bij het tv-programma Man Bijt Hond waardoor hij enigszins bekend word. In oktober verschijnt zijn album Orama A-Delic Palooza O-Matic, de albumpresentatie is in Worm, Rotterdam.

Discografie Harry Merry

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Harry Merry

Audio/Video Harry Merry

Video Harry Merry

Harry Merry - The Sky-Fun...
Harry Merry - The Sky-Fun Reels And Angelica Kneels
teaser Here is Harry Merry
teaser Here is Harry Merry
Harry Merry - Stevie Storm
Harry Merry - Stevie Storm
Harry Merry - Clarissa
Harry Merry - Clarissa
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
teaser Here is Harry Merry

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer