Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEDDA GABLER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - 1990

Genre

new wave

Hedda Gabler

Utrechtse cultband, in 1984 als trio geformeerd, die garagerock koppelt aan grote stadsblues
Volledige biografie...

Bezetting

Ron Visser   drums
Rutger Gras   basgitaar
Edu Hackenitz   gitaar
Marcel Uffing   zang

Overige muzikanten

Wim de Jonge   gitaar, zang
Trudy van Ewijk   drums

Biografie Hedda Gabler

Utrechtse cultband, in 1984 als trio geformeerd, die garagerock koppelt aan grote stadsblues

1984

Hedda Gabler wordt opgericht door bassist Rutger Gras, zanger/gitarist Wim de Jonge en drumster Trudy van Ewijk. Op hun eerste cassette So Close geeft de groep al meteen haar visitekaartje af. Vier songs die onder de - in 1984 veel voorkomende noemer - garagerock vallen.

1985

Zanger/gitarist Wim de Jonge maakt plaats voor zanger Marcel Uffing (die ook gitaar speelt in de Utrechtse doempunkband Coitus Int.)en gitarist Edu Hackenitz. Het in twee dagen opgenomen mini-debuut Scratching F.U.C.K. On The Windshield laat de duistere kant van de groep horen: broeierige onheilsblues, vermengt met grotestadspsychoses. De enthousiast reagerende pers strooit met referenties als Stooges, Doors en John Cale, maar tot grote verkoopcijfers leidt dit niet.

Coïtus Int

1986

Op het eigen Vuurland-label verschijnt de cassette She Cracked, die slechts in een oplage van twintig stuks verschijnt.

1987

Drumster Trudy van Ewijk wordt vervangen door Ron Visser. De vierde release, en tevens eerste volwaardige elpee Mudhoney, verandert weinig aan de cultstatus van de groep. Wederom is de pers lovend, maar door een slechte plaatdistributie (de platen worden in eigen beheer uitgebracht) en een eigenwijze opstelling met betrekking tot optreden (alleen daar waar men gevraagd wordt) maakt de situatie er voor Hedda Gabler niet makkelijker op.

1989

Met het derde, wederom in eigen beheer uitgebrachte maar nu professioneel gedistribueerde, House Of Mourning, krijgt de band langzaam aan erkenning in heel Nederland. De tot in de puntjes verzorgde en toegankelijker dan ooit klinkende noodlotsmuziek trekt zowaar kopers, tot in West-Duitsland toe, en een aantal imposante optredens rond de releasedatum vestigt meer aandacht op de band dan ooit tevoren.

1990

Tijdens een emotioneel concert in het Utrechtse Tivoli kondigt Hackewitz, wiens tweede band The Phones al even ondergewaardeerd reeds eerder het loodje legt, zijn vertrek aan. Ook drummer Ron Visser geeft er de brui aan. Wel verschijnt er in dat jaar nog de cassette Boom Baby Boom, maar voor Hedda Gabler is het doek nu definitief gevallen.

The Phones

Discografie Hedda Gabler

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hedda Gabler

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer