Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HERMAN HOLLANDERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1595 - 1640

Genre

barok, componist, renaissance

Herman Hollanders

Componist Herman Hollanders wordt ca. 1595 geboren te Breda. Van 1618 tot 1623 is Hollanders vicaris van het Eindhovens kapittel en organist van de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. In het Belgische Ekeren is Hollanders van 1626 tot 1627 organist en schoolmeester van de Sint-Lambertuskerk en vervolgens van 1627 tot 1637 zangmeester ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2012   Musica Amphion

Biografie Herman Hollanders

Componist Herman Hollanders wordt ca. 1595 geboren te Breda. Van 1618 tot 1623 is Hollanders vicaris van het Eindhovens kapittel en organist van de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. In het Belgische Ekeren is Hollanders van 1626 tot 1627 organist en schoolmeester van de Sint-Lambertuskerk en vervolgens van 1627 tot 1637 zangmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda. Uit zijn huwelijk met Clara Joosten worden zeven kinderen geboren. In de doopakten van de kinderen wordt Hollanders niet alleen zangmeester maar ook organist genoemd. Van de composities van Hollanders zijn twee bundels bewaard gebleven: 'Parnassus ecclesiasticus' uit 1631 en 'Jubilus filiorum Dei' uit 1634. Door de derde verovering van Breda op de Spanjaarden door Frederik Hendrik tijdens de Tachtigjarige Oorlog krijgt het protestantisme de overhand. Zo wordt ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk calvinistisch onder de naam Grote Kerk en de katholieke kerkmuziek verdwijnt. De katholieke Hollanders vlucht waarschijnlijk met zijn gezin naar het zuiden van Nederland. Slechts een spoor van Hollanders na 1637 is bekend: in 1639 wordt Hollanders door het stadsbestuur van Alkmaar betaald voor onbekende diensten. Herman Hollanders sterft omstreeks 1640.

Discografie Herman Hollanders

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Herman Hollanders

Audio/Video Herman Hollanders

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer