Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HESSEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hessel

Periode

20-04-1955 - heden

Genre

gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Hessel

Zanger/gitarist vanTerschelling die zijn muzikale kunsten het liefst vertoont in zijn café De Groene Weide in Hoorn en zalen van het formaat Ahoy'.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2005   Kensington

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

14-3-20, Ahoy, Rotterdam

Biografie Hessel

Zanger/gitarist vanTerschelling die zijn muzikale kunsten het liefst vertoont in zijn café De Groene Weide in Hoorn en zalen van het formaat Ahoy'.

1972

Ondernemersschap kent geen leeftijdsgrenzen en zeker niet voor Hessel van der Kooy (Terschelling, 20 april 1955). Op zestienjarige leeftijd huurt hij een horeca-etablissement. Om publiek te trekken treedt hij op met zijn gitaar. Al gauw krijgt hij de bijnaam de Bruce Springsteen vanTerschelling. Hessel treedt minstens zo veel op als The Boss. Tijdens de vele optredens in zijn café De Groene Weide wisselt Hessel eigen werk (o.a. zijn klassieker Brother Sagittarius) af met aansprekende composities (van Joe Jackson en natuurlijk Springsteen) die hun nut bewezen hebben.

1981

Hessel brengt de elpee Flamborough Head uit. Dit in eigen beheer uitgebrachte album wordt tienduizend keer aan de vakantievierende man of vrouw gebracht.

1988

In zijn eigen studio neemt Hessel het album Just My Luck op.

1989

Live In Frentsjer, opgenomen in Franeker, laat Hessel horen terwijl hij een aantal covers (o.a. Sledgehammer van Peter Gabriel, Listen To The Music van Doobie Brothers) brengt. Het album genereert aandacht van de landelijke pers.

1990

Dust verschijnt. Eind oktober komt het opnieuw op de plaat gezette Brother Sagittarius de hitparade binnen. Het is het eerste bewijs van de groeiende populariteit van de Terschellingse muzikant en een voorbode van een uitermate succesvol jaar. In OOR verklaart Hessel het succes van zijn eerste drie in eigen beheer uitgebrachte albums, die elk tienduizend maal verkocht zijn. Hij treedt zo'n 275 keer per jaar in zijn eigen kroeg op, waar hij de in zijn eigen studio opgenomen albums verkoopt. Bovendien heeft hij soort postorderbedrijfje dat profiteert van de kroegkrant die de slimme Hessel uitbrengt.

1991

Hessel treedt in maart tweemaal op in een uitverkocht Ahoy', Rotterdam. Van deze concerten verschijnen cd's en video's. Hessel scoort een tweede hit met Somebody Told Me. Dit nummer schrijft Hessel voor zijn optreden op maar liefst tien Bevrijdingsfestivals die hij op 5 mei per helicopter bezoekt. Het succes zet evenwel niet op grote schaal door. Hessel verkiest er voor om een wereldster te zijn op Terschelling. Een grote carriere in de grote wereld ziet de kroegbaas annex muzikant niet zitten vanwege teveel gebakken lucht en teveel flauwekul, zo meldt hij in Algemeen Dagblad van 20 februari 1997. In augustus 1991 haalt Hessel de tipparade met Terug Naar Terschelling.

1992

Ook een optreden in de Thialf-ijstempel te Heerenveen is uitverkocht. Het nummer The World In Perfect State haalt de tipparade.

1994

Worden de Ahoy'-cd's in Nederland uitgebracht door major Polydor, voor de release van het album Me is Hessel weer aangewezen op zijn eigen platenmaatschappijtje De Groene Weide. Ondertussen blijft de onvermoeibare Hessel het publiek de gelijknamige kroeg vermaken. Daarnaast weet hij het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg voor vier avonden te vullen.

1999

Hessel heeft inmiddels een contract getekend bij CNR Records. Hij geeft een groot concert op Terschelling.

2000

Het nieuwe album Flotsam bevat ondermeer het nummer One Heart, een duet met Hessels dochter Tess.

2003

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 maart geeft Hessel een concert in de Heineken Music Hall. Het is voor de eerste keer dat hij in Amsterdam live te zien is. Tijdens de shows worden opnamen gemaakt voor een album en een DVD.

2004

Een van de optredens van Hessel buiten Terschelling is op 24 maart tijdens een benefiet in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp.

2005

Op 19 maart speelt Hessel samen met zijn dochter Tess in een uitverkochte Thialf te Heerenveen. De opbrengsten van het concert gaan naar het goede doel Hessel Voor Hessel, een organisatie die geld inzamelt voor onderzoek naar de ziekte Aicardi-Goutieres. In het kader Hessel Voor Hessel verschijnt op 30 mei de gelijknamige cd met nummers die zijn geschreven en gezongen door leerlingen van Scholengemeenschap Piter Jelles uit Leeuwarden. De opnamen zijn gemaakt in de studio van Hessel op Terschelling. De band van Hessel zorgt voor de arrangementen. De cd is in eerste instantie enkel verkrijgbaar via de website van de zanger.

2010 - 2012

De jury van Misset Horeca zet Hessels café in 2010 op de eerste plaats van hun Nederlandse horeca Top-100. Het weekend van 23 tot en met 25 maart 2012 is een speciaal feestweekend voor Hessel, want op zaterdag 24 maart 1972 is het exact 40 jaar geleden dat hij zijn café De Groene Weide opende.

Discografie Hessel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hessel

Audio/Video Hessel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer