Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN VAN DE PUTTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

jan van de putte

Periode

12-09-1959 - heden

Genre

componist, hedendaags

Jan van de Putte

Componeren met licht, met beelden, met frustraties, ja zelfs met stilte. Dat doet Jan van de Putte, een van de meest eigenzinnige componisten die Nederland rijk is. Hij heeft een bescheiden, maar uitgesproken consistent oeuvre opgebouwd. Consistent in die zin dat zijn werk altijd over de grenzen van het strikt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2009   Matangi Quartet
2012   Slagwerk Den Haag

Biografie Jan van de Putte

Componeren met licht, met beelden, met frustraties, ja zelfs met stilte. Dat doet Jan van de Putte, een van de meest eigenzinnige componisten die Nederland rijk is. Hij heeft een bescheiden, maar uitgesproken consistent oeuvre opgebouwd. Consistent in die zin dat zijn werk altijd over de grenzen van het strikt muzikale heen reikt, het onderbewuste verkent, soms tergt en treitert, maar zich met weerhaken in het geheugen vastzet. Jan van de Putte is beïnvloed door de componisten Gustav Mahler, Claude Debussy, Anton Webern, Edgar Varèse, Karlheinz Stockhausen, Helmut Lachenmann, Wolfgang Rihm en traditionele muziek uit Indonesië en Japan; de filmers AndrejTarkovski en Ingmar Bergman; de kunstenaars Joseph Beuys, Cy Twombly, Anselm Kiefer en primitieve kunst; de schrijvers Fjodor Dostojevski, Samuel Beckett, Louis-Ferdinand Céline en Antonin Artaud.

1959 - 1990

Jan van de Putte (12 september 1959) begint op veertienjarige leeftijd te componeren, nadat hij eerder vioolles heeft gehad. Ook leert hij basgitaar, altviool en piano spelen. Vervolgens studeert hij enige tijd muziekwetenschap en sonologie in Utrecht, alsmede computermuziek bij Floris van Manen en compositie bij Joep Straesser en Ton Bruynèl. Hij rondt zijn studie af bij Klaas de Vries in Rotterdam.

1991 - 1995

Tijdens het Project Jonge Componisten van het Nederlands Balletorkest in 1991 wordt 'In hora mortis' (1990), op tekst van Thomas Bernhard, voor sopraan en kamerorkest uitgevoerd. In 1992 ontvangt Jan van de Putte de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor 'In hora mortis'en behaalt hij een derde plaats bij het Rostrum of Composers 1993. 'Es schweigt' (1993) is geschreven voor het Asko Ensemble. In 1994 gaat de mini-opera 'Om mij mijzelf met mijn aan mezelf en mezelf en mijn eigen' voor paukensolo in première in Rotterdam, gespeeld door Gabe Tarjan.

1996

Jan van de Putte vestigt zich in Parijs.

2004 - 2010

Tijdens het Holland Festival gaat de opera 'Wet snow' in première. Jan van de Putte schrijft zelf het libretto naar een novelle van Fjodor Dostojevski. Een nieuwe versie van 'I am her mouth', uitgevoerd door Gerrie de Vries, het Matangi Kwartet en pianist Bobby Mitchell gaat in november 2009 in première.

2012

In april gaat 'Vissen hoesten niet', muziektheater voor een danser en 6 slagwerkers, in première tijdens het festival Dag in de Branding in Den Haag. Jan van de Putte schrijft in opdracht van de ZaterdagMatinee het pianoconcert 'Kagami-jishi' (genoemd naar een vorm van kabuki-theater), speciaal voor de Japanse pianiste Tomoko Mukaiyama. De première vindt plaats tijdens het Holland Festival op 9 juni in Amsterdam.

2013

In 2013 ontvangt Jan van de Putte de Matthijs Vermeulenprijs voor het werk 'Kagami-jishi'. Van de Putte ontvangt de prijs op 14 december tijdens het Haagse Festival in de Branding uit handen van Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan van de Putte

Audio/Video Jan van de Putte

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer