Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KILIMA HAWAIIANS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1934 - 1975

Genre

Hawaiian

Kilima Hawaiians

De populairste Hawaiian-band van Nederland, met Bill en Mary Buijsman als vaste kern.
Volledige biografie...

Bezetting

Bill Buijsman   gitaar
Mary Buijsman   ukelele, zang
Luut Buijsman   gitaar, zang
Coy Pereira   lapsteel
Frans Van Oirschot   gitaar, pedalsteel
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Vic Spangenberg   lapsteel
Frans Doolaard   pedalsteel
Wim van Herpen   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1972   Don Rosenbaum
1999   Jules Deelder
2006   Trespassers W

Biografie Kilima Hawaiians

De populairste Hawaiian-band van Nederland, met Bill en Mary Buijsman als vaste kern.

1934 - 1939

In de jaren twintig bereikt Hawaiianmuziek Nederland, via Nederlands Indië. De Hawaiiaanse steelgitaar speelt een centrale rol in deze, voor Nederlanders zeer exotisch klinkende muziek. Vanaf de jaren dertig steken meer en meer Hawaiian-orkestjes de kop op, van zowel Nederlandse als Indische origine. Rotterdammer Bill Buijsman (geboren als Aris Jerike Buijsman op 6 mei 1907) is als steward werkzaam op een boot en ziet tijdens een van zijn reizen in Vancouver de film White Shadows Of The South Sea (W.S. Van Dyke, 1928) waarbij als speciale attractie drie muzikanten uit Hawaii optreden. Dat optreden inspireert Buijsman om zelf een Hawaiian band te beginnen. Op 26 juni 1934 doen zijn Kilima Hawaiians, dan nog als trio met Willem Ruivenkamp en Smoke van der Elst, een eerste optreden voor KRO-radio. De populariteit van het genre blijft gestaag groeien.

1940 - 1945

Vanaf het begin van de oorlog is jazz verboden, met als gevolg dat de Hawaiianmuziek zich explosief uitbreidt. De Engelse taal wordt echter ook verboden, waardoor de bands genoodzaakt zijn om Nederlandse bewerkingen te maken. De Kilima Hawaiians spelen een pioniersrol in het ontstaan van de 'Nederhawaiian'. Mary Buijsman, Bill's vrouw, wordt de zangeres van de band. In 1941 brengt de band een eerste plaat uit. Gitarist Jo de Gast vervangt Willem Ruivenkamp en in september 1942 wordt de groep versterkt door bassist Wim van Herpen. Ook Vic Spangenberg is tijdens de oorlogsjaren de Hawaiiangitarist van de groep. Spangenberg zit in het verzet en moet in november 1944 bezet Nederland ontvluchten. Voor Amerika werkt hij als oorlogsvrijwilliger en raakt hij vier keer gewond.

1945 - 1949

Na de oorlog en tijdens de strijd tot behoud van Indië beleeft het genre Nederhawaiian een ware hausse. Kort na de oorlog zijn er ongeveer 600 Hawaiianbands die regelmatig optreden. De Kilima Hawaiians zijn veruit de beroemdste, ze vullen grote zalen zoals het concertgebouw in Amsterdam. Vic Spangenberg wordt in 1945 vervangen door Theo Ehrlicher (4 april 1916). Om de mensen meer waar voor hun geld te geven, breiden ze hun repertoire uit met cowboy-, Indische en Zuid-Afrikaanse liedjes. Bill Buijsman brengt ook onder de naam Bill Kilima & His Singing And Swinging Cowboys singles uit.

Bill Kilima & His Singing And Swinging Cowboys

1950 - 1957

De populariteit van de Kilima Hawaiians en de 'Nederhawaiian' in het algemeen is over hun hoogtepunt heen.

1958 - 2000

Theo Ehrlicher verlaat de groep, Buijsman vindt een vervanger in de persoon van Rudi Wairata. Met Wairata wordt in 1959 het 25-jarige jubileum gevierd, waarbij de band wordt voorgesteld aan de prins en de koningin. Wairata verlaat de band echter weer na anderhalf jaar. Door de opkomst van rock-'n-'roll en later de beatmuziek daalt de populariteit van de Kilima Hawaiians tot een dieptepunt. De groep speelt nog wel live, ondermeer voor ongeveer 16.000 mensen tijdens een festival in Duitsland. Tot 1964 maakt steelgitarist Frans Doolaard deel uit van de band. Eind jaren zestig graaft de NCRV de band weer op en gaat opnames met ze maken. Vanaf 1970 nemen ze nog een aantal platen op, zij het zonder veel succes. In de decennia die volgen, verschijnt zo nu en dan een compilatie-album, verder wordt weinig meer van de band vernomen. Coy Pereira brengt in 1983 de soloplaat Sweet Sweet Steel Guitar Series No. 9 uit. Bill Buijsman overlijdt in 1991. Zijn broer Luut is samen met onder andere Van Oirschot te horen op de cd The Spirit Of Aloha die eind jaren negentig verschijnt op het label Top Records.

Coy Pereira

2002

Mary Buijsman overlijdt zondag 17 februari op 86 jarige leeftijd.

2004

Gitarist en zanger Luut Buijsman overlijdt op donderdag 8 april op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam.

2005

Coy Pereira overlijdt op 12 april. Hij is 85 jaar oud geworden. De enige twee nog levende bandleden in 2005 zijn Vic Spangenberg (84) en Theo Ehrlicher (89). Ehrlicher geeft nog altijd gitaarles in zijn huis in de Haagse Zuiderparkbuurt.

2007

11 juli overlijdt Theo Ehrlicher op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag.

Discografie Kilima Hawaiians

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kilima Hawaiians

Audio/Video Kilima Hawaiians

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer