Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LPG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

LPG

Periode

2002 - heden

Genre

alternative, lo-fi

Online

Officiële website

LPG

LPG is een band uit Hoogezand-Sappemeer die eigenzinnige, melodieuze popliedjes maakt met meerstemmige zang en onverwachte wendingen. Al enkele maanden na oprichting krijgt LPG een contract bij het label Excelsior.
Volledige biografie...

Bezetting

Martien ter Veen   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Arend Jan van der Scheer   gitaar, zang
Anne Caesar van Wieren   basgitaar, gitaar, zang
Christiaan Jan Paul Nijburg   drums, zang

Overige muzikanten

Gerard Halbe Kooistra   basgitaar, gitaar, zang
Rob   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

2005   Frans Hagenaars

Biografie LPG

LPG is een band uit Hoogezand-Sappemeer die eigenzinnige, melodieuze popliedjes maakt met meerstemmige zang en onverwachte wendingen. Al enkele maanden na oprichting krijgt LPG een contract bij het label Excelsior.

2002 - 2004

LPG is een vreemde eend in de bijt in het plaatsje Hoogezand-Sappemeer waar bandjes normaal gesproken voornamelijk hardcore en metal spelen. Arend Jan van der Scheer en Anne Caesar van Wieren (beiden zang en gitaar) staan aan de basis van de band. Gezamenlijk nemen ze hun eerste demo op met hulp van de computer. Pas na het verzenden van de demo en de positieve reacties wordt de band uitgebreid. LPG probeert bewust anders te klinken, wat zich niet alleen uit in de grillige composities maar ook op het podium. Tijdens het ene optreden zit een zesde bandlid tussen de band slechts een sigaret te roken op een barkruk, terwijl in tijdens een van de optredens in Paradiso tussen de nummers een verhaal uit een cassettebandje wordt afgespeeld. Beperkte techniek wordt opgevangen door creatieve oplossingen. Op zondag spelen is er overigens niet bij vanwege de christelijke overtuiging van de meeste bandleden. De eerste demo van LPG belandt bij Excelsior. Het label is direct enthousiast, neemt de band onder de vleugels en laat de groep rustig groeien, onder meer door optredens te regelen in de Randstad. De band verhuist van Hoogezand-Sappemeer naar de stad Groningen.

2005

LPG LPG speelt in januari in Groningen zowel op Eurosonic als een dag later tijdens Noorderslag in de zaal van website 3voor12.nl. Het debuutalbum I Fear No Fo laat een vindingrijk geluid horen, variërend van Beach Boys-koortjes tot grungeachtige momenten en alles daartussenin. Het openingsnummer Speech gaat over een speech en bevat derhalve applaus tussen de coupletten. LPG heeft op de plaat raakvlakken met labelgenoten Scram C Baby. De plaat wordt door 3voor12.nl tot een van de beste Nederlandse albums verkozen en genomineerd voor de 12 Van 3voor12. LPG speelt intensief in Nederland en deelt het podium met bands als The Dears, Voicst, Zita Swoon en labelgenoten GEM en Spinvis. In november is LPG een van de bands tijdens een benefietfestival in de Sugarfactory te Amsterdam voor de slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober in Zuid-Azië.

Gem Scram C Baby Spinvis Voicst

2006

Nokia selecteert het nummer Belly Rollercoaster voor een wereldwijde reclamecampagne rondom een nieuwe serie mobiele telefoons. LPG speelt op de eerste dag van het festival Eurosonic in Groningen. Een week later verzorgt de band het voorprogramma van Spinvis in een uitverkocht Paradiso.

2007

LPG brengt in maart een splitsingle uit met The Bullfight in het kader van De Singlesclub, een samenwerkingsproject van vier platenlabels. De band levert in het najaar met het nummer The Human Error een bijdrage aan de zesde editie van de compilatieserie The Pet Series die deze keer in het teken staat van de muis. LPG creëert op 22 oktober op het Spuiplein te Den Haag de grootste albumcover aller tijden. Bedenker van deze hoes is Martien ter Veen, de vaste ontwerper van de band.

2008

Het uiteindelijke resultaat van de hoesactie is te zien op het tweede album With The Earth Above Me (april). De eerste single van het album is We Don't Understand. Nieuwe nummers zijn onder meer te horen tijdens het optreden van LPG tijdens Noorderslag in Groningen. Gerrit van der Scheer (broer van gitarist/zanger Arend Jan) uit de band Bonne Aparte levert tijdens dat optreden een gastbijdrage. With The Earth Above Me bevat opnieuw grillige popliedjes met onverwachte arrangementen. Volgens de muzikanten is het album 'een collectie songs waarin de band zichzelf en de wereld beschouwt'.

2010

LPG presenteert in januari tijdens Eurosonic in Groningen hun project DeSpeech. Met DeSpeech werkt de band samen met andere kunstdisciplines. De muzikanten maken met de hand grafische-, muzikale- en/of video-uitgaven om daarmee 'het digitale tijdperk weer tastbaar maken'. Liefhebbers kunnen zich op de uitgaven abonneren en ze thuis per post ontvangen. Rond elke uitgave organiseert LPG samen met Paradiso Melkweg Productiehuis shows die deze uitgave weerspiegelen. De theatrale showcase op Eurosonic wordt geregisseerd door acteur en theatermaker Henry J. Alles (ex-Soom en bekend van het locatietheatergezelschap PeerGroup).

Soom

2011

Op 5 februari neemt LPG met een speciaal concert in Vera, Groningen afscheid van Gerard Halbe Kooistra. De bassist verlaat de band om zich te concentreren op 'al het andere dat hem in zijn leven bezighoudt'. LPG gaat na februari in eerste instantie verder als kwartet. DeSpeech02 en een derde studioalbum staan in de planning.

2012

Op 12 maart brengt verschijnt het derde album The Village. De cd is tegelijk de voorlopig laatste editie van het 'kunstmagazine' DeSpeech. Naast het studioalbum bevat deze uitgave een handgemaakte landkaart van het dorp dat bezongen wordt in The Village, foto's van de roots van de bandleden en een flexidisc op 7” met daarop een bewerking van hetzelfde nummer door componist Klaas ten Holt, ingespeeld door een blaaskapel bestaande uit een eufonium, tuba en twee trombones. LPG presenteert The Village met drie speciale shows, in Paradiso te Amsterdam (22 maart), Tivoli De Helling te Utrecht (25 maart) en Vera te Groningen (29 maart).

Discografie LPG

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's LPG

Audio/Video LPG

Video LPG

Belly Rollercoaster
Belly Rollercoaster
Sparrow
Sparrow
Therefore (live @ Paradiso)
Therefore (live @ Paradiso)
We Don't Understand
We Don't Understand
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Belly Rollercoaster

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer