Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEBBIS & JANSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1988 - heden

Genre

cabaret, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Lebbis & Jansen

Amsterdams cabaretduo, dat landelijke bekendheid verwerft door hun werk voor radio en televisie. Vanaf 1998 treden ze ook op met een liveband, in 1999 hebben ze een bescheiden hitje met de single Eikel.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Sibbel   zang
Dolf Jansen   trombone, zang

Overige muzikanten

Joop van Dijk   toetsinstrumenten
Arie van der Wulp   basgitaar, gitaar
André van der Hoff   saxofoon, toetsinstrumenten
Andries Eleveld   drums

Genoemd in de biografie van

1995   Ilse DeLange
1996   Rick DeVito
1996   The Pilgrims
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lebbis & Jansen

Amsterdams cabaretduo, dat landelijke bekendheid verwerft door hun werk voor radio en televisie. Vanaf 1998 treden ze ook op met een liveband, in 1999 hebben ze een bescheiden hitje met de single Eikel.

1988 - 1989

Sibbel en Jansen leren elkaar kennen bij een Amsterdamse atletiekvereniging. Om een feest bij deze vereniging op te luisteren doen ze 'iets leuks'. Het optreden wordt een succes en nadat ze wat meer materiaal hebben verzameld beklimt het duo het podium van de Engelenbak te Amsterdam, om te kijken wat er gebeurt als ze hun grappen op een wat groter publiek loslaten. Ook dit blijkt goed te werken. Nog geen jaar later wint het duo het Leids Cabaret Festival.

1990

Lebbis & Jansen maken, samen met regisseur Koos Terpstra, hun eerste volwaardige theaterprogramma Pas Op De Hond. De shows van het duo kenmerken zich door een spervuur aan grappen, vaak over de actualiteit van de dag. Tijdens de tournee veranderen ze hun show voortdurend.

1991

Het tweede theaterprogramma heet 2 Keer Rieleksen Voor 1 Geld. Ook doen ze een oudejaarsconference, iets wat ze voortaan elk jaar doen. Terpstra zal door de jaren heen hun vaste regisseur blijven.

1992

Lebbis & Jansen gaan optredens doen in Toomler, een stand-up comedy café. Ze zullen dit blijven doen, naast artiesten als Raoul Heertje, Theo Maasen en Hans Teeuwen.

Hans Teeuwen Theo Maassen

1994

Het derde programma heet Goedkope Oplossingen. Dolf Jansen gaat ook TV-programma's maken, waaronder Loods 6. Later zullen ze ook samen te zien zijn op televisie in de programma's Jansen Slaat Door en De Trots Van Nederland.

1996

Lange Halen, Gauw Thuis is de titel van het vierde volwaardige theaterprogramma van Lebbis en Jansen. Op Varagram, het huislabel van de VARA, verschijnen de oudejaarsconferences van 1994 en 1995 op een dubbel-CD. Inmiddels is Jansen, samen met Jack Spijkerman en Felix Meurders, presentator van het Radio 2-programma Spijkers Met Koppen. Daarnaast behoren Jansen én Sibbel tot het vaste cabaretteam van dat programma. Mede door hun werk voor radio en televisie groeit de populariteit van het duo gestaag. Dolf Jansen zingt samen met Reniet Vrieze, Rick Devito en Ilse DeLange onder de naam Wij op de single De Oorlog Meegemaakt.

Ilse DeLange Reniet Vrieze Rick DeVito

1997

Omdat Jack Spijkerman een televisieprogramma gaat maken heeft hij minder tijd voor het presenteren van de Steen en Been-show op Radio 3. Hij vraagt Jansen om ook dit programma te presenteren. Het tweede album van Lebbis & Jansen bevat de registratie van hun oudejaarsconference 1996. Voor het theaterseizoen 1997-1998 hebben ze hun vijfde theaterprogramma klaar: Lebbis & Jansen In Overdrijf. Daarnaast doen ze solo-optredens onder de noemer Lebbis óf Jansen. Bij deze shows is pas bij aanvang duidelijk wie van de twee het optreden doet. De oudejaarsconference van 1997 wordt wederom uitgebracht op Varagram: Jakkeren Voor F 29,95 Door 1997.

1998 - 1999

Geïnspireerd door het succes van collega's Acda & De Munnik gaan ook Lebbis & Jansen zich met muziek bezighouden. Met een volwaardige band doen ze optredens met als titel Als Dit Rock'n Roll Is, Zijn Wij Een Wielklem. In 1999 verschijnt op het S.M.A.R.T-label, bekend van Acda & De Munnik, het gelijknamige album. In mei 1999 brengt het duo een single uit, getiteld Eikel. Dit nummer is een bewerking van de culthit I'm An Asshole van de Amerikaanse komiek Denis Leary. In het theaterseizoen 1998-1999 doen Lebbis en Jansen ze welgeteld vijf verschillende shows: In Overdrijf, Lebbis óf Jansen, Als Dit Rock'n' Roll Is…, de oudejaarsconference 1998 en een toneelproduktie voor de boekenweek 1999 met als ondertitel: Toneel Voor Mensen Die Wel Eens Een Boek Hebben Gelezen. Daarnaast is Jansen de snelste Amsterdammer in de hoofdstedelijke marathon van 1999 en wordt hij, na het vertrek van Spijkerman, de hoofdpresentator van de Steen en Been-Show op Radio 3. Eind '99 verzorgen Lebbis & Jansen een einde-eeuws conference, die met kerst door de VARA wordt uitgezonden. Binnen recordtijd verschijnt de conference ook op cd.

Acda en De Munnik

2001

Lebbis is betrokken bij One Day Fly, een uit de hand gelopen grap van het VARA TV-programma Kopspijkers. Deze gelegenheidsformatie is een reactie op het plotselinge hitsucces van Starmaker/K-Otic. Jansen doet mee op het album De Pofklant van Sido Martens.

One Day Fly Sido Martens

2002

Beuken Op De Bühne is vanaf augustus de tweede theatertournee van het duo met band. De gelijknamige cd bevat als bonus een CDR waar de koper zelf via internet extra tracks op kan branden. Tussen de nummers staan bewerkingen van Heroes (David Bowie) en California Dreaming (Mamas & Papas). Het derde soloprogramma van Lebbis, getiteld Vuur, start eind september en gaat door tot en met eind mei 2003. In december trekt het duo wederom door Nederland met de oudejaarsconference waarin ze het jaar in 70 minuten proberen samen te vatten.

2003 - 2004

Tijdens de festivals op 5 mei doet Dolf Jansen in 2003 per helikopter enkele steden in Nederland aan. Naast de gebruikelijke gezamenlijke oudejaarsconferences staan de twee cabaretiers solo op het podium: Jansen met Jansen Praat en Lebbis met Vuur. Vanaf mei 2004 staat Lebbis op het toneel met W2P (een afkorting van Welcome To Paradise). Jansens werkt aan de solovoorstelling Dolfdurft. Lebbis en Jansen doen ook televisiewerk. Dolf Jansen presenteert samen met Claudia de Breij de talkshow VARA Laat en Lebbis maakt samen met Peter Heerschop en Waardenberg en de Jong een reisprogramma voor Net 5. Na het boek Man Zkt. Sport (Vrouw Geen Bezw.), een bundeling sportverhalen, verschijnt in april 2004 de bundel columns Spierbundel.

2005

Dolf Jansen staat in het voorjaar in het theater met Dolfdurft. In het soloprogramma vraagt Jansen zich af wat het meest getuigt van durf. Begeleid door een vijfkoppige band zingt hij tussen de conference door veel liedjes waaronder een rapparodie op Ali B. Het Noord Nederlands Toneel speelt in mei in de Stadsschouwburg het D66-congres van 2 april na. Tijdens het congres stemden D66-leden over het voortbestaan van het kabinet-Balkenende. Hans Sibbel speelt de rol van D66-minister Laurens Jan Brinkhorst.

2006

Terwijl Jansen het wat optredens betreft dit jaar rustig aan doet, trekt Lebbis langs de theaters met het programma Het Kwaad. Op de dubbele dvd Dolf Durft!/Jansenpraat staan de twee volledige theaterprogramma's van Dolf Jansen: Jansenpraat (2004) en Dolfdurft (2005). De cd Zoo! - Of Ik Haar Zag bevat liedjes die Jansen met zijn band speelde tijdens zijn theatershow DolfDurft. Aan het eind van het jaar verzorgen Lebbis & Jansen weer een Oudejaarsconference.

2007

Dolf Jansen gaat vanaf februari in het Vara-programma Jansen Op Jacht in de Nederlandse theaters op zoek naar antwoorden. Hij levert een gastbijdrage op de single Run Run (juni) van singer/songwriter Marike Jager. Voor zijn voorstelling Het Kwaad wordt Lebbis genomineerd voor de Poelifinario 2006-2007. Voor het eerst in twintig jaar sluiten Lebbis & Jansen het jaar niet af met hun traditionele oudejaarsavondconference. Volgens het duo is dit om de routine te doorbreken.

Marike Jager

2008

Vanaf half januari speelt Dolf Jansen, namens en met ComedyTrain, elke week een keer in Toomler, de comedyclub van Amsterdam. Na zeven jaar stopt hij per 1 september met zijn 3FM-programma Leuk Is Anders. Uit onderzoek onder luisteraars blijkt dat het programma 'onvoldoende beantwoordt aan door de omroepen en het zendermanagement geformuleerde, kwalitatieve criteria.' Jansen verwoordt het op zijn website anders: 'een leuk, swingend, eigenwijs en zeer succesvol programma moet wijken voor doelgroepdenken en marketingonderzoeken. Dat is kut, maar tis niet anders.' Vanaf juni doet Lebbis zijn eerste try-outs met Hoe Laat Begint Het Schieten. Thema's in het programma zijn De tijd, vergankelijkheid en de drang van de mens om slaaf van de klok te zijn, 'waardoor we meer doen in minder tijd, maar uiteindelijk niks meer echt beleven.'

2010

Lebbis voert zijn solovoorstelling Branding uit in twee verschijningsvormen: in een zestig minuten durende Unplugged-versie waarin de cabaretier terug gaat naar de roots van de rauwe, geïmproviseerde stand-up comedy met één microfoon, en in een ‘gepimpte versie’ als reguliere theatervoorstelling van anderhalf uur. Jansen sluit het jaar af met de oudejaarsconference Oudejaars 2010.

2011

Dolf Jansen reist langs de theaters met een soloprogramma onder de lange titel Als Ik Het Niet Doe Doet Niemand Het (En Daar Zal Ook Wel Weer Een Reden Voor Zijn*) * Maar Mij Wordt Weer Eens Niets Verteld. Vanaf half september tot en met 31 december is Als Ik Het Niet Doe... een oudejaarsvoorstelling, eindigend als matineevoorstelling in De Kleine Komedie te Amsterdam. Lebbis wint in oktober de Poelifinario, de cabaretprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties. Volgens de jury vertoont Lebbis in zijn voorstelling Branding (Pimped) ‘een superieure balans tussen engagement en amusement, en tussen moraliseren en de draak steken’.

Discografie Lebbis & Jansen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Lebbis & Jansen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer