Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LIAR OF GOLGOTHA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Liar Of Golgotha

Periode

1993 - 2005

Genre

black metal, metal

Liar Of Golgotha

Liar Of Golgotha is een black metal formatie uit Rotterdam. De band speelt aanvankelijk extreem rauwe black metal met heftige, occulte teksten, om na verloop van tijd steeds melodieuzer te klinken met fantasierijke, door sciencefiction en horror geïnspireerde teksten. Na een handvol releases en diverse bezettingswisselingen houdt de band in ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marco (1)   toetsinstrumenten
Martin   gitaar
Mous   basgitaar
Chris Hofman   zang
Yuri Rinkel   drums

Overige muzikanten

Barry Beckers   gitaar
Vincent Meelhuysen   gitaar
Lawrence Meyer   drums
Estaban   drums

Genoemd in de biografie van

1998   Altar
2000   Officium Triste
2001   Thanatos

Biografie Liar Of Golgotha

Liar Of Golgotha is een black metal formatie uit Rotterdam. De band speelt aanvankelijk extreem rauwe black metal met heftige, occulte teksten, om na verloop van tijd steeds melodieuzer te klinken met fantasierijke, door sciencefiction en horror geïnspireerde teksten. Na een handvol releases en diverse bezettingswisselingen houdt de band in 2005 op te bestaan.

1993 - 1994

Funeral Winds-zanger Chris 'Gorgoroth' Hofman richt in 1993 het black metal project Liar Of Golgotha op. In een minimale bezetting neemt hij in de Via Ritmo studio in Rotterdam de 7'' EP The Seventh Winter op. Naast de zang neemt Gorgoroth ook de gitaar en de basgitaar voor z'n rekening. De drums worden in deze periode verzorgd door Esteban (ex-Funeral Winds). Het geluid op de EP (en de gelijknamige demo) is nog primitief en extreem. De EP wordt uitgebracht via het Italiaanse platenlabel Maggot Productions. Wanneer de activiteiten bij Funeral Winds toenemen, staakt Gorgoroth tijdelijk zijn activiteiten met betrekking tot Liar Of Golgotha.

1995

In het voorjaar komt Gorgoroth in contact met het Poolse platenlabel Witching Hour en wordt The Seventh Winter van een beter geluid voorzien en op cassette opnieuw uitgebracht. Het label vraagt Gorgoroth om Liar Of Golgotha nieuw leven in te blazen en een volgende demo uit te brengen. Dit aanbod komt in dezelfde periode dat Gorgoroth Funeral Winds verlaat. Met frisse moed gaat Gorgoroth op zoek naar nieuwe muzikanten. Deze vindt hij onder meer in de persoon van Vincent 'Ister' Meelhuysen (gitaar, basgitaar, toetsen). Als trio gaat Liar Of Golgotha in de zomer de Via Ritmo studio in om de demo Winter Returns… op te nemen. De muziek op deze demo is minder extreem dan in het begin en bevat in de trage nummers bijdragen van sessiezangeres Azora. Nergal (van de Poolse black metal band Behemoth) en Jarl Flagg Nidhoeg (van de controversiële Duitse band Absurd) leveren beide een bijdrage aan de demo. Nog voordat de demo via Witching Hour uitkomt, brengt de band de opnamen met een andere hoes in eigen beheer uit. In het najaar heeft Esteban reeds plaatsgemaakt voor drummer Lawrence Meyer en zijn basgitarist Mous en toetsenist Marco tot de band toegetreden. In deze bezetting neemt de band in december het debuutalbum Dancing Through The Place Of The Ungodly Beauty op.

1996

Aanvankelijk verschijnt Dancing Through The Place Of The Ungodly Beauty alleen op LP via Maggot Productions, maar enkele maanden later brengt het Nederlandse label Shivadarshana het album alsnog op CD uit. In de tussenliggende periode verschijnt de mini-cd Vendetta, een conceptalbum met drie sfeervolle black metal nummers. Het album is met producer Erwin de Brouwer (ex-Thanatos gitarist) opgenomen in Studio Dynamo te Rotterdam en uitgebracht via het Cyber Music sublabel Cryonics Records. In de zomer treedt tweede gitarist Barry 'Sabaoth' Beckers toe tot de band.

Thanatos

1997

De band brengt een promo uit, waarvan alle drie de tracks later ook op de daaropvolgende cd verschijnen. De opnamen voor de tweede volwaardige cd Dwell Within The Mysterious Dark nemen veel tijd in beslag. De band werkt aan de plaat in studio Het Pand in Vlaardingen met Frits van Mourik als producer. De muziek klinkt nu meer als een technische variant van black metal met melodieuze, agressieve en snelle invloeden. Jarl Flagg Nidhoeg levert wederom een satanische tekstuele bijdrage.

1998

Liar Of Golgotha De band tekent bij Mascot Records en brengt in januari de tweede cd uit: Dwell Within The Mysterious Dark. Kort na de opnamen van de cd verlaat drummer Lawrence de band om toe te treden tot Officium Triste en treedt Yxul tot de band toe. Ter promotie van de cd tourt de band met het Belgische Enthroned en het Zweedse Dark Funeral door Europa. Er worden zo'n 6.000 exemplaren van de cd verkocht en het album krijgt overwegend positieve kritieken. Aan het eind van het jaar verlaat Vincent de band. Martin neemt zijn plaats in. De band werkt verder aan opnames voor de derde cd.

1999

In de zomer neemt de band in de Duitse Spacelab studio in zes weken tijd Ancient Wars op.

2000

In februari verschijnt Ancient Wars. De presentatie van het album vindt plaats tijdens een Metalfest 2000 mini-tournee met o.a. My Dying Bride en Within Temptation. Drummer Lawrence Meyer wordt bassist bij Officium Triste.

Officium Triste Within Temptation

2001 - 2005

Na een kleine vijf jaar actief te zijn geweest voor Liar Of Golgotha verlaat gitarist Barry Beckers de band, omdat hij z'n betrokkenheid niet meer goed kan combineren met zijn dagelijkse activiteiten. Zijn laatste bijdrage is te horen op Blood Of The Past 2000 AD, een track op de compilatie Naar De Knoppen naar aanleiding van 25 jaar studio Dynamo. Edwin Vonk (ex-Tiranilor) neemt z'n plaats enige tijd in. Gelijkertijd start Gorgoroth met Esteban de old-school thrash metal formatie Enforcer. Liar Of Golgotha neemt na het vertrek van Edwin drie nummers op voor The Proliferation (2003). De nieuwe nummers op deze promo moeten een nieuwe fase in de geschiedenis van de band inluiden, maar daarna blijft het behoorlijk stil rond de band. In februari 2004 verschijnt de Encyclopedia Of Dutch Black Metal, geschreven door voormalig Liar Of Golgotha-gitarist Vincent Meelhuysen. Het boek geeft een goed overzicht van de Nederlandse black metal scene door de jaren heen. Begin 2005 besluit de band zonder opgaaf van redenen de stekker er uit te trekken.

Discografie Liar Of Golgotha

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Liar Of Golgotha

Audio/Video Liar Of Golgotha

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer