Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARC WINTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1945 - 1985

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig

Marc Winter

Ad Kraamer heeft onder de naam Marc Winter een aantal Nederlandstalige hits in het midden van de jaren zeventig, waarvan De Heilsoldaat (“Hij sjouwde Van Kroeggie Naar Kroeggie”) de bekendste is. Vervolgens treedt hij op als producer van André van Duin, Mike Vincent, The Sunstreams, Tony Bass, Corry van Gorp ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ad Kraamer   producer, zang

Genoemd in de biografie van

1945   Ad Kraamer

Biografie Marc Winter

Ad Kraamer heeft onder de naam Marc Winter een aantal Nederlandstalige hits in het midden van de jaren zeventig, waarvan De Heilsoldaat (“Hij sjouwde Van Kroeggie Naar Kroeggie”) de bekendste is. Vervolgens treedt hij op als producer van André van Duin, Mike Vincent, The Sunstreams, Tony Bass, Corry van Gorp en vele andere Nederlandstalige artiesten.

1945 - 1973

Ad Kraamer wordt geboren in Middelburg. Als elfjarige staat hij al op de bühne. Hij volgt een opleiding aan het Brabants conservatorium in Tilburg, waar hij zich het spelen op de piano, elektrisch orgel, mellotron, synthesizer, contrabas, basgitaar en gitaar eigen maakt. Kraamer legt zich in zijn eigen Vlijmense studio toe op productiewerk (onder andere voor Mike Vincent), terwijl hij ondertussen ook begeleidingswerk doet voor artiesten als Ria Valk, Sandra & Andres en Ronnie Tober.

Ria Valk Ronnie Tober Sandra & Andres

1974

Onder het pseudoniem Marc Winter heeft hij zijn eerste grote hit met De Heilsoldaat, een lied waarvan de tekst afkomstig is van Fred van Dam (eens ook succesvol voor Gert Timmerman) dat handelt over de heilsoldate, zr. Nel Bannink uit Zwolle die 'van kroeggie naar kroeggie sjouwt' met haar collectebus en de strijdkreet. Het nummer wordt een doorslaand succes, niet in de laatste plaats voor het Leger Des Heils, want van iedere verkochte single gaat 25 cent naar het Leger. In totaal gaan er meer dan 50.000 singles over de toonbank en het liedje behaalt de tweede plaats in de Top 40. Winter's tweede single Floris V doet het aanzienlijk minder met een 27e plaats.

1975 - 1985

Wanneer ook de singles De Overwegwachter en Waar Blijft Die Ouderwetse Winter niet het gewenste effect behalen, gaat Kraamer zich weer meer op het producerwerk richten. Hij produceert onder andere Tony Bass, André van Duin, Corry van Gorp en The Sunstreams.

Tony Bass

Discografie Marc Winter

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Marc Winter

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer