Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAX WOISKI JR.

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Max Woiski bij zijn televisieshow Mackintosh

Periode

13-05-1930 - 23-03-2011

Genre

gitaar, jazz, latin, Suriname, zang

Pseudoniemen

Max Mackintosh

Max Woiski Jr.

Max Woiski jr is de zoon van de Surinaamse muzikant Max Woiski sr. Hij scoort in de jaren zestig enkele vrolijke Latin-hits. Woiski jr. wil sinds de jaren zeventig niets meer met zijn muzikale carrière te maken hebben.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Raoul Burnet   conga
Steve Boston   timbales
John Grünberg   percussie, zang
Jan Jacobs   basgitaar
Ronald Langstraat   piano

Genoemd in de biografie van

1950   Max Woiski Sr.
1962   Milly Scott
1969   Ritmo Natural
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Max Woiski Jr.

Max Woiski jr is de zoon van de Surinaamse muzikant Max Woiski sr. Hij scoort in de jaren zestig enkele vrolijke Latin-hits. Woiski jr. wil sinds de jaren zeventig niets meer met zijn muzikale carrière te maken hebben.

1957 - 1960

Max Woiski Jr. (op 13 mei 1930 te Paramaribo geboren als Max Rene Valentino Mackintosh) is de zoon van Max Woiski sr. Onder de hoede van zijn vader leert de jonge Woiski wat muziek maken is. Als senior naar Mallorca vertrekt om daar een club te openen, kan junior in Nederland zijn eigen koers varen. Hij neemt daarvoor allereerst de naam Max Mackintosh aan. Woiski heeft de tijdgeest mee, want er komt steeds meer interesse voor buitenlandse muziek. Hij plukt daar de vruchten van. Het orkest van de zanger/gitarist en eigenaar van de Amsterdamse club La Tropicana speelt Dominicaanse merengue, Colombiaanse cumbia en Cubaanse en Braziliaanse muziek. In het orkest zitten onder meer de Surinamer Raul Burnett op conga's, Steve Boston op timbales en John 'Grunchi' Grünberg op zang en percussie. Verder is er de Nederlandse bassist Jan Jacobs en pianist Ronald Langstraat. Woiski jr. heeft een duidelijke voorkeur voor calypso. Voor andere ritmes is er slechts een marginale plaats ingeruimd. Op momenten dat Woiski de regie even loslaat, toveren de van Cubaanse muziek bezeten Boston en Grünberg de stukken om tot guarachas, montunos en andere traditionele ritmes. Met deze formule is club La Tropicana enig in zijn soort en een begrip in Nederland. Iedereen die iets met latin muziek heeft, ontmoet elkaar daar.

Max Woiski Sr.

1960 - 1973

Hoewel Woiski een zeer getalenteerd muzikant is, kent het grote publiek hem eigenlijk niet. Daar komt verandering in als de muzikant een paar lekkere meezingers uitbrengt. Allereerst is daar (Oh Nederland, Geef Mij) Rijst En Kouseband en daarna, in 1963, Je Bent Nog Niet Gelukkig Met Een Mooie Vrouw. Het nummer is een cover van If You Wanna Be Happy. Joost den Draaijer en John Möring tekenen voor de Nederlandse tekst. Ook met Beter dan Ooit uit 1964 weet hij succes te boeken. Woiski groeit uit tot een nationale ster en krijgt zelfs een Edison op het Grand Gala du Disque. Intussen ontstaan er zakelijke problemen binnen het orkest. De meeste leden van het orkest zijn namelijk freelancers die regelmatig andere opdrachten aannemen. Dit tot grote ergernis van Woiski. Zo doet een deel van zijn orkest mee op de Golden Earring-hit Dong Dong Diki Digi Dong. De bom barst als Woiski andere werktijden invoert voor het orkest en de leden daarop loonsverhoging eisen, maar niet krijgen. De muzikanten gaan onder de naam Ritmo Natural met Hans Dulfer in zee en maken met hem enkele platen.

Golden Earring Hans Dulfer

1974 - 2000

Gedurende het midden van de jaren zeventig bereikt de instroom van Surinamers die hun geluk in Nederland willen beproeven een hoogtepunt. Onder de verzamelnaam Henk & Stainless Steelband maakt een aantal muzikanten onder leiding van Franklin Kennedy hier een liedje over: Wij Willen WW. Het refrein (Oh Nederland, geef me WW a contant) is geleend van een nummer van Max Woiski. Die heeft zich dan al uit de muziekwereld teruggetrokken. Hij wil niets meer van zijn zangcarrière weten.

2000 - 2005

Max Woiski jr is nog niet vergeten. In 2000 bereikt hij met Rijst Met Kouseband de 24ste plek in Vic van de Reijt's top-100 van Nederlandstalige singles. Een jaar later is er ook een prominent plekje voor de cover Je Bent Nog Niet Gelukkig Met Een Mooie Vrouw.In 2005 geeft zijn dochter, de jazzangeres Lils Mackintosh in het kader van het Parool Theater een speciale voorstelling waarin ze hits zingt van haar beroemde vader en opa.

2011

Uit de archieven van Beeld & Geluid in Hilversum wordt een muzikale overzicht samengesteld uit het oeuvre van vader en zoon Woiski. De box Ritmo Tropical bevat twee cd's met veel nog niet eerder op cd verschenen materiaal. Op de bijgevoegde dvd staat uniek materiaal uit de archieven van Beeld & Geluid, EYE Film Instituut in Amsterdam en de privécollectie van de familie Woiski. Op 23 maart overlijdt Max Woiski jr. in Alkmaar op tachtigjarige leeftijd.

2018

Bijlmer Parktheater en Orkater maken een muzikale voorstelling over vader en zoon, gebaseerd op het boek Bruine Bonen en Kouseband van Patrick van den Hanenberg in samenwerking met Ronnie Woiski.

Orkater

Discografie Max Woiski Jr.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Max Woiski Jr.

Audio/Video Max Woiski Jr.

Video Max Woiski Jr.

Max Woiski Ritmo Tropical...
Max Woiski Ritmo Tropical (trailer)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Max Woiski Ritmo Tropical (trailer)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer