Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAXIMUM BOB

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Maximum Bob

Periode

1989 - 1994

Genre

crossoverrock

Pseudoniemen

MXM Bob

Maximum Bob

Maximum Bob is een internationaal trio dat vanuit Nijmegen de wereld verovert met avontuurlijke crossover die vooral live veel indruk maakt. Invloeden variëren van Victims Family en NoMeansNo tot Mahavishnu Orchestra en The Police. Maximum Bob doet meerdere Europese tournees, onder meer als voorprogramma voor de Amerikaanse bands Lemonheads en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Eddie Lap   basgitaar, zang
Michiel van der Zee   gitaar, zang
Thierry Bellaire   drums

Biografie Maximum Bob

Maximum Bob is een internationaal trio dat vanuit Nijmegen de wereld verovert met avontuurlijke crossover die vooral live veel indruk maakt. Invloeden variëren van Victims Family en NoMeansNo tot Mahavishnu Orchestra en The Police. Maximum Bob doet meerdere Europese tournees, onder meer als voorprogramma voor de Amerikaanse bands Lemonheads en Green Day.

1989 - 1990

Maximum Bob komt voort uit de scene rondom het Nijmeegse kraakpand De Grote Broek en opereert in de eerste jaren vanuit de oefenruimtes van Doornroosje. Bassist/zanger Loony (Eddie Lap), de Zwitserse gitarist/zanger Unkel (met de Nederlands klinkende naam Michiel van der Zee) en de Franse drummer Chaos (Thierry Bellaire) vernoemen zich naar een Amerikaanse rechter die in zijn carrière altijd maximale straffen oplegde. In dezelfde periode wordt de naam eveneens gebruikt door de Amerikaanse vocalist Robert Barnum en verschijnt er over deze rechter ook een roman van Elmore Leonard. De bandleden komen uit hardcore punkbands. Met Maximum Bob spelen ze naar eigen zeggen 'freakyjazzcorefunk' in nummers waarin speels en technisch vaardig van de hak op de tak wordt gesprongen. Na de oprichting van de band in oktober 1989 speelt het trio intensief - in december 1990 staan er al 45 optredens op de teller. Maximum Bob wint in 1990 de hoofdprijs tijdens popwedstrijden in Nijmegen, Zwolle en Venlo.

1991

Maximum Bob gaat in januari de studio in om twee nummers op te nemen voor de compilatie Groeten Uit Nijmegen, de eerste uitgave op het eigen label van platenzaak de Waaghals. Het trio repeteert in De Onderbroek, de kelder van kraakpand De Grote Broek. Naast de vele optredens neemt Maximum Bob de tijd om samen met producer Marc de Reus (Div) aan het debuutalbum te werken.

Div

1992

Be My Judge is aan het begin van het jaar de eerste uitgave van Brinkman, het Nijmeegse label dat ook platen van Bettie Serveert uitbrengt. De hoes verwijst naar de slotscène in de controversiële speelfilm Monty Python's Life Of Brian (1979). De cd wordt gepresenteerd in een uitverkochte Doornroosje. In een recensie prijst Oor de diversiteit van de plaat en spreekt de recensent van een overtuigend debuut. Be My Judge wordt in de Volkskrant 'veelzijdig en intelligent' genoemd al kan de recensent niet altijd de humor in de teksten waarderen en vindt hij de muziek soms te bedacht overkomen. De cd wordt ook in Japan uitgebracht. Hans Dulfer ontfermt zich over de band en draait hun muziek in zijn radioprogramma.

Hans Dulfer

1993 - 1994

Het succesnummer Don't Mean A Thing komt meerdere keren op compilatiealbums terecht. Het tweede en laatste album van Maximum Bob is Get Across. Hans Dulfer levert een gastbijdrage. Weer weet de band de solide livereputatie op plaat niet waar te maken. De reacties op de tweede cd zijn gemengd, van ronduit negatief (Oor: 'zouteloos, subsidie-pop') tot positief (Volkskrant: 'energieke rock'). Get Across is niet de doorbraak waar de band op hoopt en in 1994 stopt Maximum Bob ermee.

Discografie Maximum Bob

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maximum Bob

Audio/Video Maximum Bob

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer