Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MISS DJAX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Miss Djax

Periode

1962 - heden

Genre

acid house, DJ, house, techno

Online

Officiële website

Miss Djax

Oprichtster van de nationaal en internationaal succesvolle Djax labels. Daarnaast een veelgevraagd DJ: met haar harde en compromisloze draaistijl en haar voorkeur voor zware techno en acid maakt zij sinds 1990 over de hele wereld furore, hetgeen haar tal van onderscheidingen oplevert. Miss Djax vertoont haar kunsten op de hoofdpodia ...
Volledige biografie...

Bezetting

Saskia Slegers   draaitafels

Genoemd in de biografie van

2005   Cablejuice
2008   Human Resource

Biografie Miss Djax

Oprichtster van de nationaal en internationaal succesvolle Djax labels. Daarnaast een veelgevraagd DJ: met haar harde en compromisloze draaistijl en haar voorkeur voor zware techno en acid maakt zij sinds 1990 over de hele wereld furore, hetgeen haar tal van onderscheidingen oplevert. Miss Djax vertoont haar kunsten op de hoofdpodia van talloze festivals en clubs over de hele wereld. Haar eigen platen houdt ze echter uiterst minimaal en underground.

1962 - 1988

Saskia Slegers wordt geboren in hartje Eindhoven. Haar vader is kunstschilder en haar moeder advocaat en later rechter. Op haar negende koopt ze haar eerste single, een plaatje van The Beatles. Slegers is zestien als ze stopt met school en haar ouderlijk huis verlaat. Ze verdient geld als DJ in discotheek Vox. Twee jaar later koopt ze haar eerste basgitaar en speelt ze in haar eerste bandje. Haar tweede band is de new wave-groep B-System, later omgedoopt tot New Article. Na twee jaar valt de band uit elkaar. De drummer gaat spelen in Slagerij Van Kampen en Slegers verkoopt haar basgitaar. Ze komt te werken in platenwinkel Elpee (het latere Bullit Records) waar ze acht jaar verantwoordelijk is voor de danceafdeling.

Slagerij Van Kampen

1989

Saskia Slegers besluit zelf platen te gaan uitbrengen op haar label Djax, voornamelijk van talent dat via de gevestigde platenmaatschappijen ten onrechte wordt genegeerd. Ze brengt een van de eerste Nederlandse hiphopalbums uit, gemaakt door de groep 24K. Intussen bekwaamt zij zich verder in mixen en DJ'en.

24K

1990

Het sublabel Djax Up-Beats wordt opgericht, waarop veel house uit Chicago uitkomt. Slegers is ondertussen werkzaam als exportmanager voor dancedistributeur IMC.

1991

Saskia tekent De Osdorp Posse. Ze staat daarmee aan de wieg van de Nederlandstalige hiphop, die niet alleen uitgroeit tot een rage, maar tevens van hiphop een algemeen aanvaard begrip maakt in Nederland. Ook op het gebied van haar favoriete house, namelijk die uit Chicago, doet Saskia veel: ze tekent als eerste Mike Dearborn, terwijl ook Steve Poindexter, Armando en Robert Armani hun weg vinden naar Djax.

Osdorp Posse

1992

Saskia gaat een samenwerking aan met het legendarische Warehouse label van Armando uit Chicago.

1993

Miss Djax wordt door het Duitse tijdschrift Frontpage uitgeroepen tot DJ of the Year. Het Duitse tijdschrift Tendance roept haar label uit tot International Label of the Year. Ook in de DJ-top 100 van het Engelse DJ Magazine komt haar naam voor.

1994

Saskia Slegers brengt haar eerste 12" als Miss Djax uit. Ze heeft dan al talloze platen van anderen op haar label uitgebracht. Djax-Up-Beats wordt door het Duitse tijdschrift Frontpage uitgeroepen tot Best International Label.

1995

Djax-Up-beats rijdt als eerste Nederlandse bedrijf mee in de Duitse Love Parade. Tevens draait Miss Djax voor de honderdduizenden aanwezigen op het afsluitfeest op de Siegesaule.

1997

Djax wordt uitgebreid met de sublabels Djax-X-Beatz en Djax-Break-Beatz, waarop acts als Grumpyhead, Head First en Seda worden uitgebracht. Zij vertegenwoordigen nieuwe richtingen als bigbeat, drum 'n bass en triphop, gemengd met pop en rock. Djax wordt dat jaar voor het eerst onderscheiden met de Dutch Silver Star Award voor het beste Nederlandse platenlabel. Miss Djax staat in het Duitse Tendance magazine op de zesde plaats van de Internationale DJ top 50.

Grumpyhead Headfirst

1998

Voor de tweede keer wordt Djax onderscheiden met de Dutch Silver Star Award. Djax rijdt voor de derde keer mee in de Love Parade te Berlijn en heeft startnummer 1. Tevens draait zij wederom op het afsluitfeest op de Siegesaule. Ditmaal voor een miljoen toeschouwers.

1999

Begin 1999 volgt de Dutch Music Industry award De Veer, een onderscheiding voor Saskia's aandeel in de Nederlandse muziekindustrie. Saskia Slegers gaat dat jaar een samenwerkingsverband aan met de Duitse producer Alex Breuer en zo ontstaat de recording-act Djax Inc.

2000

Miss Djax Dat jaar brengt Saskia ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van haar label haar eerste eigen boek uit: 1989-1999 Djax Records - The Power of the Underground. Het prachtig uitgevoerde boek (maar liefst 90 fullcolour pagina's met honderden foto's en illustraties) wordt tevens in het Japans vertaald en daar uitgebracht voor de talrijke Japanse Djax-fans. De bijgesloten verzamel-cd bevat elf hoogtepunten uit de Djax-catalogus, waaronder de track Destination Planet Djax van Djax Inc. Saskia start bij KINK een wekelijks eigen radioprogramma.

2004

Miss Djax In januari wordt bekend dat Djax stopt met het uitbrengen van Nederhop en hiphop. Djax richt zich nu enkel op Up-beats en de eigen releases van Miss Djax. Miss Djax viert het 15-jarig jubileum van haar platenlabel Djax met een speciale mix met 25 van haar favoriete Djax-Up-Beats tracks. Het mixalbum Djax-It-Up komt eind maart uit. Naast de mix verschijnt een nieuwe 12".

2005

Miss Djax Na Crack House (maart) is het nummer Sick Of U in augustus de tweede single van het debuutalbum RAW. Sick Of U bevat een vocale bijdrage van DJ Rush, een remix door Mark Verbos en een sample van de Duitse band Liaisons Dangereuses. Het album is door Miss Djax samen gecomponeerd met Cablejuice. Raw wordt gepromoot middels een Europese tournee samen met de VJ's van Eyesupply en optredens in Nederland, Luxemburg, België, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Engeland en Italië. De tournee gaat aan het eind van het jaar van start in Q-Base in het Duitse Niederrhein en gaat door in het begin van 2006.

Cablejuice

2006

Het debuutalbum Raw komt ook uit als driedubbelalbum, geperst in het rood, wit en blauw van de Nederlandse vlag. De uitgave bevat twee extra tracks en een nieuwe strip over de avonturen van Miss Djax. Ze maakt een remix van het nummer Dirty Fingernails op de EP Pussy Pop'n van DJ Rush. Miss Djax organiseert op 16 april een Djaxfeest in Eindhoven met optredens van Random XS, Zero One en de Brit Mark Hawkins.

2007

Tijdens het Duitse QBase Festival op luchthaven Weeze heeft Djax-Up-Beats een eigen bunker voor hardtechno en acid uit de eigen stal. Miss Djax presenteert tijdens QBase haar album Inferno (zowel op cd als op dubbelalbum). Andere optredens zijn van o.a. Zero One, Acid Junkies en Sandy Warez. Naast nieuwe tracks bevat Inferno een remix van Hell's Bells door Pet Duo, een nummer samen met DJ Rush en als bonus een samenwerking met Human Resource.

2008

De EP Headbangin bevat hardtechno met een snelheid van 153 bpm. De plaat bevat een remix door de Duitse producer Frank Kvitta. De illustratie op de hoes is gemaakt door Ed Repka, bekend van zijn werk voor o.a. de Amerikaanse metalgroep Megadeth. Hij is ook verantwoordelijk voor de hoes van Miss Djax' EP Hell's Bells/Bullfight. Voordat Inferno in de winkels ligt verschijnt eerst Kick Down Volume 1, de eerste in een reeks mixalbums met nieuwe hardtechno. De reeks is een samenwerking tussen Miss Djax en het nieuwe Nederlandse label Offshore Underground. Op Volume 1 mixt Miss Djax muziek van o.a. Sven Wittekind, DJ Rush, Peto Duo, Manu Kenton en Felix Kroche. Op het album Inferno staat onder meer de track Still Dominating, een remake van de wereldhit Dominator van de Nederlandse houseact Human Resource. De Europese Inferno Tour start 30 augustus op Qbase, het dancefestival op een voormalige RAF-legerbasis in Weeze, Duitsland.

Human Resource

2009 - 2012

Ook de illustraties op de EP’s Gunslinger, Burnout en Stereo Destroyer zijn van Ed Repka. Techo-DJ Rush uit Detroit levert een bijdrage op de B-kant van Gunslinger. In 2009 viert Miss Djax het 20-jarig bestaan van haar label Djax Records met de uitgave van de dvd Underground Nation, een 90 minuten durende documentaire over de carrière van Miss Djax. Tijdens het jubileumfeest krijgt ze een gouden plaat voor Osdorp Posse’s album Afslag Osdorp waarvan tot dat moment 40.000 exemplaren zijn verkocht. Op de website van Djax Records staat vermeld dat het label in 20 jaar in totaal ruim 1,3 miljoen platen heeft verkocht. In 2010 brengen Miss Djax en Human Resource ‎de gezamenlijke 12” EP’s Respect en Stereo Destroyer uit. Vanaf oktober 2012 is Underground Nation ook via YouTube te bekijken.

Discografie Miss Djax

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Miss Djax

Audio/Video Miss Djax

Video Miss Djax

Underground Nation - Djax...
Underground Nation - Djax Records 1989-2009 - full DVD
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Underground Nation - Djax Records 1989-2009 - full DVD

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer