Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OFFICIUM TRISTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Officium Triste

Periode

1994 - heden

Genre

doommetal

Online

Facebook
Officiële website

Officium Triste

Officium Triste is een melodische doom- en deathmetalband uit Rotterdam.
Volledige biografie...

Bezetting

Pim Blankenstein   zang
Niels Jordaan   drums
Lawrence Meyer   basgitaar
Martin Kwakernaak   toetsinstrumenten
Gerard de Jong   gitaar

Overige muzikanten

Bram Bijlhout   gitaar
Johan Mijnster   basgitaar
Maarten van der Giessen   basgitaar
Johan Tonnon   gitaar
Ronald Lagerwaard   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2000   Liar Of Golgotha

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

13-12-19, Eindhoven Metal Meeting, Eindhoven

Biografie Officium Triste

Officium Triste is een melodische doom- en deathmetalband uit Rotterdam.

1994

Officium Triste komt in april voort uit de deathmetalband Reïncremated. De bandleden laten zich inspireren door albums van bands als Paradise Lost, Anathema, Katatonia, My Dying Bride, Celestial Season en Type O Negative en het geluid van bands als Winter, Edge Of Sanity, Entombed en Dismember. In augustus zet de band in Elektra te Sliedrecht vier nummers op tape met hulp van een viersporenrecorder. De bezetting op Demo '94' bestaat uit drummer Martin Kwakernaak, bassist Maarten van der Giessen, vocalist Pim Blankenstein en gitaristen Johan Kwakernaak en Gerard de Jong.

Celestial Season

1995 - 1997

De demo levert een platencontract op, maar de twee nieuwe nummers die de band in februari 1995 opneemt in de Rotterdamse Excess Studio verschijnen onder de titel Mountains Of Depressiveness uiteindelijk bij hun eigen label Weeping Willow Records. Het eerste optreden buiten de eigen regio is op 4 januari 1997 in Donkey Shot, Heemskerk. Een deal bij het Nederlandse Teutonic Existence Records leidt tot de uitgave van het debuutalbum Ne Vivam (april 1997). Ondertussen is bassist Maarten van der Giessen vervangen door Johan Mijnster.

1998

In februari gaat Officium Triste opnieuw de Excess Studio in om drie nummers op te nemen. Twee daarvan komen terecht op een split-EP met de doommetalband Cold Mourning uit Californië. Eind 1998 gaat de band uit elkaar. Martin en Johan Kwakernaak en Pim Blankenstein (op bas) vormen met gitarist Johan Tonnon de band 11:59 (alternatieve spelling: XI:LIX).

1999

Van Officium Triste verschijnt de afscheidssingle Roses On My Grave met onder meer een cover van het nummer Headstone van Chorus Of Ruin, opgenomen tijdens de sessies voor Ne Vivam. De single komt uit bij het eigen To The Gallows Records. Tijdens de viering van de uitgave besluiten de bandleden om toch weer verder te gaan als Officium Triste met Johan Tonnon als derde gitarist.

2000 - 2001

Tonnon is al niet meer van de partij als de band in januari zelf een promotie-cd opneemt. Dankzij Promo 2000 krijgt Officium Triste een platendeal bij Displeased Records. Bassist Johan Mijnster vertrekt en wordt vervangen door Lawrence Meyer, die eerder drumde in de black metalband Liar Of Golgotha en gitaar speelde in Death Sentence. In april 2001 neemt Officium Triste in Valvesound te Schiedam The Pathway op, het eerste album voor Displeased Records dat in oktober 2001 uitkomt. Op de plaat speelt Martin Kwakernaak naast drums ook toetsinstrumenten. Displeased brengt de single Roses On My Grave uit 1999 opnieuw uit, deze keer als 7".

Liar Of Golgotha

2002 - 2004

Officium Triste treedt vaak op en werkt aan nieuw materiaal. Het eerste optreden van de band buiten de landsgrenzen is op 25 mei 2002 in Frontline te Gent. Begin januari 2003 keert de band terug naar Gent voor het Frontline Metal Festival. In februari staat Officium Triste op het Doom Shall Rise Festival in het Duitse Crailsheim. Het Nederlandse label Badger Records brengt in 2003 een vinylversie uit van het debuutalbum Ne Vivam uit 1997. Het derde album Reason wordt in de maanden februari en maart 2004 opgenomen in de eigen El Pato Studio en verschijnt in mei 2004 bij Displeased Records. In september treedt de band op in Duitsland (Obereuerheim en München) en België (Aalst en Gent) om eind oktober weer terug keren naar Duitsland voor een optreden in Datteln.

2005 - 2008

De band reist in februari 2005 naar Ierland voor optredens in Belfast en Dublin. De Russische heruitgave van Ne Vivam door het label Serpent's Lair Productions bevat als extra track een heropgenomen versie van Mountains Of Depressiveness. In januari werkt de band in de Excess Studio aan het vierde album Giving Yourself Away. Na de afronding van de opnamen maakt gitarist en medeoprichter Johan Kwakernaak bekend de band te verlaten. Zijn vervanger Bram Bijlhout (ex-Imbolc) wordt in april 2007 gevonden tijdens een optreden in Hoorn. Na het verschijnen van Giving Yourself Away in mei neemt de band de nummers Crying Blood en Crimson Snow op voor een tributealbum als eerbetoon aan de Finse doommetalband Thergothon dat in november 2009 uitkomt. Vanaf 28 februari 2008 tot en met 2 maart doet Officium Triste een korte tournee over het Iberisch Schiereiland met optredens in Spanje (Tarragona, Valencia en Palencia) en Portugal (Braga). Drummer Martin Kwakernaak verhuist naar Duitsland. Hij blijft wel in de band, maar wil zich volledig richten op de toetsinstrumenten. Ronald Lagerwaard (ex-Imbolc) neemt in 2008 zijn plaats achter de drumkit over.

2009 - 2011

De band heeft in april 2009 een vol tourschema met naast optredens in Rotterdam en Tilburg ook shows in Antwerpen, Crailsheim, Wenen, Jena, Berlijn, Parijs en het Belgische Herenthout. Ter viering van het vijftienjarige bestaan verschijnt in mei 2009 het album Charcoal Hearts: 15 Years Of Hurt met daarop onder meer een nieuw nummer, alternatieve versies van ouder materiaal en een cover. Lagerwaard wordt vervangen door Niels Jordaan (ex-In Age And Sadness). Op 11 en 12 september 2009 staat de band op het Madrid Is The Dark Fest in de Spaanse hoofdstad. Een maand later staat een optreden op het programma in het Britse Bradford. Onder de slechts vier optredens in 2010 onder meer eentje tijdens het festival Dublin Doom Day in Ierland. Ook in 2011 treedt Officium Triste minder op. Verspreid over enkele maanden neemt de band in dat jaar in de weekenden muziek op voor het vijfde album Mors Viri. De opnamen vinden plaats in de eigen El Pato Studio in het huis van Martin Kwakernaak in het Duitse Bergweiler. De plaat wordt gemixt door Ronnie Björnström in Enhanced Audio Productions in Umea, Zweden. De twee grootste optredens in 2011 zijn tijdens het Depressivefest op 15 oktober in Moskou en het Malta Doom Metal Festival in Buskett op 4 november.

2012 - 2013

Omdat het contract met Displeased Records is beëindigd, gaat de band op zoek naar een nieuw label. Ondertussen verschijnt in juni 2012 op het Spaanse label Memento Mori een split-cd met de Duitse band Ophis. Als een cadeautje voor de fans biedt de band een cover van Anathema's Sleepless aan als gratis download. In oktober 2012 tekent Officium Triste bij Hammerheart Records. De cd Mors Viri verschijnt in maart 2013.

Discografie Officium Triste

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Officium Triste

Audio/Video Officium Triste

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer