Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OKKE HEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1979 - 1984

Genre

Friestalig, new wave, punk

Okke Hel

Okke Hel is een Friestalige band met invloeden uit de new wave.
Volledige biografie...

Bezetting

Sytse Wilkens   basgitaar
Henk Winters   gitaar, piano
Piter Wilkens   basgitaar, gitaar, zang

Overige muzikanten

Hans Wijnbergen   saxofoon
Domien de Winter   gitaar, zang
Rudolf Spijkerman   drums
Douwe Van Der Werff   gitaar, piano, zang
Gelkse Bergsma   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1984   Piter Wilkens

Biografie Okke Hel

Okke Hel is een Friestalige band met invloeden uit de new wave.

1979

Piter Wilkens legt zich aanvankelijk toe op het spelen van een blaasinstrument, maar blijkt meer talent te hebben voor het schrijven van liedjes. De Bearenburch Blues is een van z'n eerste zelfgeschreven nummers. Wilkens richt samen met zijn broer Sytse de volledig Friestalige band Okke Hel op. De muziekstijl is te omschrijven als punkachtige rock met new wave invloeden. Met Henk Winters schrijft Wilkens tientallen liedjes. Het eerste officiële optreden van Okke Hel vindt plaats in jongerencentrum Biels te Leeuwarden. Sytse verlaat de band, verhuist naar Terschelling en richt er de band Futjôhe op. Ook Winters begint een andere band. Wilkens is regelmatig gastmuzikant bij Futjôhe.

1980

Okke Hel bestaat in deze periode uit Domien de Winter (ex-Silver Lining, gitaar en zang), Rudolf Spijkerman (drums) en Wilkens (basgitaar en zang).

1981

In de Face Sound Studio van Joop van der Linden in Lemmer neemt Okke Hel een eerste demo op. Douwe van der Werff (ex-Silver Lining, gitaar, piano, zang) treedt toe tot de band. Hij komt, net als De Winter, uit de Engelstalige countryrockgroep Silver Lining. Radio Fryslan nodigt de band uit om enkele nummers op te nemen.

1982

Okke Hel maakt met producer Michiel Hoogenboezem de eerste single Om Trije Oere Nachts voor het label Top Hole. De maxisingle krijgt airplay bij de Vara en VPRO. Andere nummers die er op staan zijn: (No Hast) Alle Tiid, Op Lege Bannen, De Leste Tsaar Fan Ruslan en Wer 't It Op Stiet.

1983

De band doet optredens in (Noord-)Nederland: kroegen, jeugdhonken, studentenfeestjes, schuurfeesten, dorpsfeesten en festivals.

1984

Behalve succes krijgt Okke Hel ook te maken met artistieke meningsverschillen, wat de nodige bezettingswisselingen tot gevolg heeft. Zo treden onder meer toetsenist Gelske Bergsma, basgitarist Peter van der Wal en drummer Rein Feenstra toe tot de band. De muziek wordt verrijkt met invloeden uit funk, reggae en jazz, maar door allerlei niet-muzikale randverschijnselen wordt er meer gerepeteerd dan opgetreden. Wanneer Wilkens als enige bandlid overblijft en besluit solo te gaan, betekent dit het einde van Okke Hel. Wilkens praat nog wel met Gurbe Douwstra en Jaap Louwers over een eventuele samenwerking in de toekomst, maar die samenwerking vindt pas in 2002 daadwerkelijk plaats.

Piter Wilkens

1987

Voor de eerste editie van Aaipopfestival komt Okke Hel nog eenmaal bij elkaar voor een afscheidsconcert

2002

Met Jaap Louwes en Gurbe Douwstra geeft Wilkens twee uitverkochte concerten. Douwe van der Werff en Domien de Winter brengen als duo Diggelfjoer een eerste, Friestalig album uit.

Diggelfjoer

Discografie Okke Hel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Okke Hel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer