Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OLGA LOWINA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Olga Lowina

Periode

1924 - 1994

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Pseudoniemen

Olga Lowina

Olga Lowina

Nederlandse zangeres die zich op het jodelen toelegde. Dankzij Lowina beleefde Nederland diverse jodelrages. Tegelijkertijd met haar verscheiden, lijkt het jodelen uit de Nederlandse muziek te zijn verdwenen.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Olga Lowina

Nederlandse zangeres die zich op het jodelen toelegde. Dankzij Lowina beleefde Nederland diverse jodelrages. Tegelijkertijd met haar verscheiden, lijkt het jodelen uit de Nederlandse muziek te zijn verdwenen.

1945 - 1950

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog wordt Olga Lowina (echte naam: Olga Musters) (Boekelo, 1924) bekend door haar optredens bij de Edelweiss Kapel van accordeonist John Woodhouse. In 1950 verschijnt van haar de 7" single Lach Als De Zon Schijnt. Voor de Nederlandse jodelaarster betekent dit het begin van een lange carrière.

1950 - 1970

Olga Lowina krijgt met haar optredens ook erkenning in België, Luxemburg en Duitsland. Na haar eerste single worden echter nog maar weinig platen uitgebracht. Wel is Olga Lowina geregeld op de radio te horen en op televisie te zien.

1978

Jodelland bij uitstek, Oostenrijk, heeft de talenten van de Nederlandse zangeres ook ontdekt. In Steinach, het thuisland van het jodelen, wordt Lowina tot ereburger benoemd.

1988

Na een periode van stilte boekt Olga Lowina opnieuw successen. Ze raakt bekend bij een jonger publiek dankzij een optre­den in het Amsterdamse Paradiso.

1993

Via Tyrolis Records wordt de single Ozejodletzo uitgebracht. De onleesbare titel is een verbastering van 'O, ze jodelt zo'.

1994

Op 4 april overlijdt Olga Lowina op 69-jarige leeftijd in een Rotterdamse ziekenhuis. Ze leed aan kanker. Telstar brengt postuum de verzamel-cd Het Beste Van Olga Lowina uit.

Discografie Olga Lowina

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Olga Lowina

Audio/Video Olga Lowina

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer