Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RAMONA'S

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ramona's

Periode

1987 - 1994

Genre

punk

Ramona's

In 1987 opgericht als trio met als voornaamste inspiratiebron (de naam zegt het al) The Ramones. Dus: rechttoerechtaan punk, geworteld in rock 'n' roll, korte songs zonder (overdreven lange) gitaarsolo's en met teksten waarin geen blad voor de mond genomen wordt. De muziek van de dames is vaak geafficheerd als ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jolan   achtergrondzang, basgitaar
Sammy   drums
Mirjam (1)   gitaar
Marguerite Melchers   gitaar, zang

Overige muzikanten

Mo (2)   achtergrondzang, drums

Biografie Ramona's

In 1987 opgericht als trio met als voornaamste inspiratiebron (de naam zegt het al) The Ramones. Dus: rechttoerechtaan punk, geworteld in rock 'n' roll, korte songs zonder (overdreven lange) gitaarsolo's en met teksten waarin geen blad voor de mond genomen wordt. De muziek van de dames is vaak geafficheerd als vrouwen-pop, meidenpunk en dergelijke, maar zelf hebben ze het vrouwzijn niet als marketing-instrument gebruikt. De groep ontpopt zich tot een vooral live spelende band. Als het trio in 1991 een kwartet wordt, neemt de goede live-reputatie hand over hand toe, wat leidt tot uitgebreide tournees, ook regelmatig in het buitenland. In 1994 gaat het viertal uit elkaar.

1987

Mar(guerite), Jo(lan) en Mo richten The Ramona's op omdat hun vriendjes al in bandjes speelden en ze er maar een beetje bij hingen. Muzikaal vakvrouwschap is niet een eerste vereiste; het gaat om de lol, goede vriendinnen onder elkaar die lekker keet willen schoppen. Ze schrijven zich in voor de door de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam georganiseerde popworkshop voor meiden en leren drie akkoorden. In het begin worden covers gespeeld van Iggy Pop, The Clash, X-Ray Spex, The Stones en Nancy Sinatra (maar opvallend genoeg niet van The Ramones).

1988

De eerste concerten vinden plaats in Rotterdam en omgeving. Tussen de covers komt steeds meer eigen werk. Door de uitstraling van de meiden (de lol en het vuur in de performance) neemt de naamsbekendheid toe en spelen ze weldra in het hele land.

1989

Tijdens de zomervakantie in Spanje nemen de meiden hun instrumenten en apparatuur mee. Ze doen in Spanje enige (straat)optredens, maar ook voor Radio Catalunya en combineren zo het nuttige met het aangename.

1990

Bij het bij vinyl zwerende label Kelt Records verschijnt de single Spread The Germs, de vier tracks zijn live opgenomen in zalen als 't Paard, Drieluik en de Melkweg. In het kader van een grote culturele happening in Praag waar door zo'n vijfendertig landen aan deelnemen, speelt het trio bij het standbeeld van Stalin, daar waar later het beeld van Michael Jackson zal komen te staan. Onder de toeschouwers is ook Vaclav Havel. Het levert de groep radio- en televisie-optredens op in Tsjechië. De Ramona's maken daardoor naam in dat land en zullen er in de loop der jaren nog regelmatig terugkeren. Daar worden eveneens de contacten gelegd die leiden tot optredens in het voorprogramma van Dread Zeppelin, onder andere in Parijs.

1991

Naast de eigen optredens gaat de band op tournee met Claw Boys Claw en speelt met Babes In Toyland. In de zomer wordt Mo vervangen door Sammy op drums en treedt Mirjam als extra gitariste/zangeres toe. In deze bezetting volgen optredens in Berlijn (samen met Girlschool), festivals in België en als support-act van ondermeer Cosmic Psychos en Lunachicks.

Claw Boys Claw

1992

Ramona's In de maanden maart en april doet het viertal een tour langs kroegen en kleine zaaltjes. De vele succesvolle optredens zijn Van Records niet ontgaan. In oktober tekent de groep een contract voor een cd bij Van, maar de dames zijn eigenwijs en nemen eerst een (vinyl)single op. Shave Your Ass is opgenomen met hulp van de in Rotterdam legendarische Peter Graute (onder andere bekend van de eigenzinnige platenwinkel Backstreet Records) en telt drie eigen nummers. Voor Bitch wordt ook een clip opgenomen. Op de avond na het Metropolisfestival is er een soort afterparty festival, het zogenaamde Metropolis In Town, onder de optredenden ook de Ramona's.

1993

De leden krijgen bijnamen, Mar wordt Tequila Guitara Ramona, Jo heet voortaan JoJo Backbone Ramona, Sammy tooit zich met de naam Slam Bam Sammy Ramona en Mirjam kiest voor Twiggy (No Anorexia) Ramona. In september speelt het kwartet in Praag (Tsjechië) voor zo'n tweeduizend mensen tijdens het 'Drop In' festival. Voor Van Records mag de groep een mini-cd opnemen. In de Bananas Studio in Haarlem wordt onder leiding van Peer Rave (bekend van onder andere productiewerk voor de Rollins Band) zes nummers opgenomen. Om de Ramona's muziek zo goed mogelijk tot haar recht te laten komen wordt veel in één take op de band gezet en er verder nauwelijks meer aan geschaafd. De cd Gang Bang verschijnt eind van het jaar en wordt ten doop gehouden met een optreden in een Rotterdamse platenzaak. Er volgen optredens voor radio en TV, zo is de groep te zien in Spijkertijd van Jack Spijkerman, waar een punkversie van het nummer Vluchten Kan Niet Meer van Frans Halsema en Jenny Arean gedaan wordt, bij Martijn Krabbé waar de Shoop Shoop Song (bekend van o.a. Cher) ten gehore wordt gebracht en doet de formatie een sessie voor Leidsekade Live.

1994

Ramona's Ter promotie van Gang Bang doen de Ramona's een uitgebreide tour door het land, samen met A Girl Called Johnny, de band rond de uit I've Got The Bullets afkomstige zangeres Fréderique Spigt. Later volgt België in het gezelschap van Belgian Asociality en dEUS. In Nederland tourt de band als voorprogramma van L7. Omdat Jo vijf maanden zwanger is en daardoor niet langer als groepslid kan functioneren, wordt onder het motto 'samen uit, samen thuis' besloten ermee te stoppen. De band heeft dan nog een contract voor een volgende cd bij Van, maar het besluit is definitief. In december vindt een groot afscheidsconcert plaats in Nighttown in Rotterdam waarbij fans uit heel Europa aanwezig zijn. Het concert wordt opgenomen door de TROS. Marguerite Melchers is daarna drie jaar programmeur bij Rotown en vervolgens artistiek directeur van het festival Metropolis.

A Girl Called Johnny

Discografie Ramona's

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ramona's

Audio/Video Ramona's

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer