Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REBOELJE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Reboelje

Periode

1987 - 2004

Genre

folkrock, Friestalig

Online

Officiële website

Reboelje

Eigengereid Friestalig gezelschap met de veelzijdige Marius de Boer als middelpunt. Maakt met een gestage stroom plaatproducties en veel optredens in popcircuit en theater naam als één van de belangrijkste experimentele folkrock-groepen in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Rommert Reitsma   drums, percussie
Tiede Lanting   gitaar, mandoline, zang
Tjerk Bootsma   accordeon, basgitaar, fluit, saxofoon, trompet, zang
Marius de Boer   toetsinstrumenten, zang
Durk Hogendorp   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1996   Piter Wilkens
2003   Di Gojim
2003   Swee
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Reboelje

Eigengereid Friestalig gezelschap met de veelzijdige Marius de Boer als middelpunt. Maakt met een gestage stroom plaatproducties en veel optredens in popcircuit en theater naam als één van de belangrijkste experimentele folkrock-groepen in Nederland.

1987

Reboelje Na talloze uren oefenen in de stal van boer Bootsma in landelijke dorpje Kubaard bij het friese Wommels behaalt Reboelje de gedeelte eerste plaats van een talentenjacht in Assen. De beloning, een dag studiotijd, wordt gebruikt voor de opname van Reboelje Yn In Sabeare Wrald, een cassette waarop gitaarrock in een context vol drama wordt geplaatst. De opnamen leveren de band talloze provinciale optredens op waarbij met name de met emotie overladen stem van Marius de Boer (ex-Elected) een warm onthaal krijgt.

1989

In 1989 debuteert Reboelje overtuigend met het in eigen beheer opgenomen Skepper Fan De Skepper, een dromerig rockalbum met folkneigingen over geloof, mystiek en onbegrip. Later zal Marius de Vries het voor de gelegenheid opgerichte Marista-label uitbouwen tot een volwassen onafhankelijke platenmaat-schappij.

1990

Een korte tournee door Polen inspireert tot het maken van Sielesiik, een ijzersterke single die de groep onder meer waardering oplevert van Jan Douwe Kroeske en zo de eerste
nationale bekendheid bewerkstelligt. Terug in Friesland wordt de single het prijsnummer van het album Magysk Teater, Allenich Foar Gekken. Op dit door Herman Hesse’s boek Der Steppenwolf gebaseerde conceptalbum wordt de rockmuziek van Reboelje nog nadrukkelijker van folkin-vloeden voorzien en krijgt de toch al zo gepassioneerde muziek een extra dimensie door het vioolspel van Remi Adriaanz.

1992

Diverse optredens voor de nationale radio en televisie bezorgen het vijftal een plek op het Noorderslagfestival van 1992. In hetzelfde jaar wordt de derde Reboelje-cd uitgebracht, het professioneel klinkende Simmersnie. Na een tournee door Frankrijk speelt de groep in Engeland waar ook een radio-optreden voor de BBC gegeven wordt.

1993

Hoewel een grote commerciële doorbraak in Nederland uitblijft, wint Reboelje in het buitenland fors aan populairiteit. Het vijftal mag live optreden voor de BBC-radio en maakt grote indruk tijdens twee tournees door Frankrijk. In 1993 duikt de groep in de studio voor de opname van het album Medusa, een voorlopig hoogtepunt uit het oeuvre, waarop een balans is gevonden tussen zweverige rock, meeslepende folk en mystiek. De cd wordt gepresenteerd met een gewaagd theaterstuk waarin landlopers, dwazen en pelgrims de toon zetten.

1994

In 1994 verschijnt de cd-single Flecht met onder meer radio-opnamen gemaakt voor een Twee Meter Sessie, Leidse Kade Live en de BBC.

1995

Reboelje Op de mini-cd Merkeman voorziet producer Phil Mills de groep van een steviger, bijkans onheilspellend symfonisch rockgeluid. De folksporen worden enigszins naar de achtergrond gedrongen.

Phil Mills

1996

Reboelje waagt zich aan een eerste volwaardige muziektheaterproductie: De Brulloft, It Ferhaal Fan ‘N Branmerke Famke. Na twee succesvolle en uitverkochte opvoeringen in Drachten belanden de opnamen op de cd De Brulloft. Weliswaar niet zo evenwichtig als de studioplaat Medusa bevat het album opnieuw een aantal onmiskenbare onverstoord in het Fries vertolkte klassiekers zoals Ke Sera en Kom Mar, Kom Mar.

1997

Reboelje Een officiele fanclub (met fanclubblad Hamanaras) wordt opgericht. Eind ‘97 verschijnt naar aanleiding van het tienjarif bestaan de compilatie Hotel Reboelje, waarop enkele oude nummers een nieuwe uitvoering hebben gekregen. De CD is een uitvloeisel van vijf optredens die Reboelje doet in Hotel De Steenen Man te Zurich (Friesland).

1999

Reboelje speelt op het Oerol festival. In juni wordt de single In Nij Begjin (Een Nieuw Begin) uitgebracht.

2000

Reboelje Als voorloper van een nieuw album verschijnt de single De Lêste Nacht (La-Di-Da-Da). De single wordt gepresenteerd tijdens het Toerismo festival dat georganiseerd wordt in het kader van Simmer 2000. Het nieuwe album De Oere O wordt een tweeluik.

2001

Het album Wünslân komt voort uit een concert dat Reboelje op 26 september speciaal uitvoert in opdracht van de Gemeente Wunseradeel ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gemeentehuis in Witmarsum.

2002

Vijf jaar na De Brulloft gaat Reboelje op 7 oktober opnieuw het theater in. Ditmaal met het programma Blau Paradys dat is geïnspireerd op het werk van de schilder Boeke Bregman (1918-1981). De show is een combinatie van film, theater, beeldende kunst, poëzie en livemuziek. Naast Reboelje staan op het podium de zangeressen van het trio Three-ality (voorheen Flat-out) en het brulkoor de KGB. Op 21 november krijgt Reboelje de Bernlefpriis 2002 uitgereikt. Het is een nieuwe provinciale prijs (een oorkonde en 2000 Euro) voor het Friestalige lied, vernoemd naar de blinde dichter-zanger Bernlef uit de achtste eeuw.

2003

Gysbert Gysbert, een rockopera over de Friese dichter Gysbert Japicx (1603-1666), gaat in september van start in Bolsward. Na 16 jaar Reboelje beraadt Marius de Boer zich over zijn artistieke en organisatorische inbreng binnen de band en alle andere zaken met betrekking tot Reboelje. Hij neemt voor onbepaalde tijd enige afstand van zijn Reboelje-werkzaamheden. In de rockopera wordt De Boer vervangen door Tseard Nauta (Di Gojim).

Di Gojim

2004

Marius de Boer stopt voorlopig met het maken van muziek en ziet af van een afscheidsconcert omdat het 'benodigde gevoel ontbreekt' en omdat hij vreest 'dat zo'n concert een teleurstelling zal worden' voor de band en voor de fans. De overige bandleden komen wekelijks bijeen om te repeteren voor toekomstige optredens onder de naam Swee.

Swee

2005

In februari treedt Marius de Boer voor het eerst solo op onder de naam Mariusz.

Mariusz

Discografie Reboelje

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Reboelje

Audio/Video Reboelje

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer