Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rose

Periode

2002 - heden

Genre

nu soul, R&B

Rose

Rotterdamse zangeres die in de jaren negentig actief is in de housescene en in 2002 debuteert met sterk soulalbum. Aan het album werken Amerikaanse topproducers als King Britt, Larry Gold en James Poyser mee.
Volledige biografie...

Bezetting

Rose Stigter   zang
Sven Figee   achtergrondzang, producer, toetsinstrumenten
Roland Dirkse   achtergrondzang, gitaar, producer
Dedre Twiss   achtergrondzang
Nyjolene Grey   achtergrondzang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Stef van Es   gitaar
Satindra Kalpoe   drums

Genoemd in de biografie van

1997   Satindra Kalpoe
2000   DJ Roog
2002   Floris
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rose

Rotterdamse zangeres die in de jaren negentig actief is in de housescene en in 2002 debuteert met sterk soulalbum. Aan het album werken Amerikaanse topproducers als King Britt, Larry Gold en James Poyser mee.

1975 - 1999

Rose Stigter (1975) groeit op in een muzikaal gezin Rotterdam. Haar moeder is beeldend kunstenaar die haar dochter van jongs af aan meeneemt naar klassieke concerten, haar vader is de Amerikaanse jazzsaxofonist Glenn Spearman. Als Rose vier jaar oud is, keert hij terug naar zijn geboorteland Amerika om zich helemaal aan de muziek te kunnen wijden. Vanaf haar zesde tot vijftiende jaar zit Rose op vioolles en lijkt alles er op te wijzen dat zij een klassiek musicus gaat worden. Het loopt iets anders, want Rose besluit - tot groot verdriet van haar moeder - dat zij zangeres wil worden. Zij meldt zich aan bij het conservatorium en wordt aangenomen. Eind jaren tachtig ontdekt zij de housemuziek. Haar carrière neemt een vlucht als zij op een avond in een New Yorkse club tijdens een dj-set van de bekende dj Tony Humphries de microfoon pakt en gaat meezingen. Vanaf dat moment treedt Rose regelmatig in clubs in binnen- en buitenland op, samen met top-dj's als David Moralis, Roger Sanchez, Kerri Chandler en - in eigen land - dj Roog. Met de laatste neemt zij ook diverse nummers op.

DJ Roog

2000

Hoewel zij genoeg werk heeft als zangeres in de clubs, blijft haar grote wens het opnemen van een solo-cd. In de loop der jaren heeft Rose een groot aantal songs geschreven. Op zoek naar de ideale producer loopt ze haar platencollectie door en komt uiteindelijk uit bij het album When The Funk Hits The Fan van de Amerikaanse topproducer King Britt. Dit is het geluid wat Rose wil. Als Britt een optreden in Paradiso Amsterdam verzorgt, grijpt ze haar kans: tijdens Britt's dj-set zingt ze een nummer mee en de producer is onder de indruk. Enkele weken later belt hij haar op dat hij graag haar album produceert.

2001

In februari en maart verblijft Rose in Philadelphia en neemt zij samen met King Britt zes songs op. In de studio ontmoet ze de bekende producer/arrangeur Larry Gold die aanbiedt om enkele vioolarrangementen te schrijven. Via hem komt Rose vervolgens in contact met James Poyser en Viktor Duplaix (producers van o.a. Lauren Hil en Erykah Badu). Ook zij zien het wel zitten om met de Nederlandse zangeres een paar nummers op te nemen, wat een half jaar later ook daadwerkelijk gebeurt.

2002

Met haar partner en bandlid Sven Figee neemt Rose de laatste songs van haar debuut zelf op, waarop ook enkele nummers staan van dj Roog en een duet met Ivar. Ze maakt indruk met een optreden op het Noorderslag Festival begin januari, waar ze met een uitgebreide band op het podium staat. Begin dat jaar verschijnt bij United haar cd Trust, die in de pers lovend wordt ontvangen. Pop met warme soul- en jazzinvloeden, die vergelijkingen oproept met buitenlandse collega's als Anita Baker en Chaka Khan. Ze is te zien op het North Sea Jazz Festival en de Amsterdamse Uitmarkt en staat tijdens Lowlands op het podium met Floris, op wiens single Nothing To It zij is te horen. Haar eerst single, de ballad Why Are You Nervous, slaat vooralsnog niet echt aan. In november krijgt Rose een Essent Award, wat betekent dat zij in 2003 voor het tweede achtereenvolgende jaar op Noorderslag mag spelen.

Floris

2003

Rose heeft een eigen avond in club Panama te Amsterdam waar ze vanaf 7 maart maandelijks met steeds andere gastmuzikanten een concert verzorgt. Het debuutalbum Trust komt ook in Japan uit. De cd wordt op 24 juni gereleased door P-VINE Records. Als eerste single verschijnt Why Are You Nervous. P-VINE Records is een onderdeel van Blues Interactions, de grootste uitgeverij van boeken, magazines en muziek in Japan. De maatschappij brengt ook onder andere Bonny 'Prince' Billy, Sun Ra, Solomon Burke en George Clinton uit.

2004

Rose vliegt 20 februari naar Kenia voor een optreden op de Nederlandse ambassade en voor audities onder Keniaanse muzikanten. Deze muzikanten geven samen met Rose in Nederland in juni een concert tijdens het slotweekend op het Festival Mundial. De zangeres treedt in mei op in De Avenue te Breda tijdens een benefiet ten behoeve van kinderen in Nairobi. Tijdens de Uitmarkt in Amsterdam staat Rose 28 augustus op het hoofdpodium. In oktober doet Rose in club Panama te Amsterdam een try-out met materiaal van haar aankomende tweede album.

2005

In april staat Rose samen met DJ Maestro op de Koninginnenach in Den Haag en op 25 juni is de zangeres een van de acts tijdens Parkpop. In september gaat ze de studio in voor de opnamen van haar tweede album.

2006

Rose zingt regelmatig live mee met de Kraak & Smaak. Tijdens Lowlands in augustus doet de zangeres meerdere optredens: met de band De Kevers voert ze het nummer Gisteren uit (een vertaling van de Beatlesklassieker Yesterday), ze zingt eigen repertoire tijdens een koptelefoonconcert en maakt drie dagen deel uit van de Essent Awards Band. Rose maakt haar Britse podiumdebuut als ze op 30 september samen met Kraak & Smaak speelt in Cargo te Londen.

Kraak & Smaak

2007

Rose Rose reist in maart met Kraak & Smaak naar de Verenigde Staten voor een tournee en een optreden tijdens SXSW in Austin, Texas. Haar tweede album Livin' It verschijnt in mei. De productie is in handen van Roland Dirkse en Dutchflower (Antoon Tolsma). Tijdens The Hague Jazz Festival (mei) zingt Rose een nummer mee met de Amerikaanse soullegende Solomon Burke. De zangeres treedt 3 oktober op tijdens het concert Friends For War Child in Ahoy' te Rotterdam. Drie dagen later start in Amsterdam haar tournee Addictive Soul. In de Melkweg zingt ze onder meer een duet met de Amerikaanse zangeres Sandra St Victor van The Family Stand. Met een achtkoppige band speelt Rose in oktober vervolgens in de steden Groningen, Utrecht, Delft en Purmerend. De band van Rose bestaat in deze periode uit Sven Figee (toetsinstrumenten, zang), Roland Dirkse (gitaar, zang), Glenn Gaddum jr. (bas), André Kemp (drums), Dedre Twiss (zang), Nyjolene Grey (zang) en Sanguita Akrum (zang).

Discografie Rose

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rose

Audio/Video Rose

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer