Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SEVERE TORTURE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Severe Torture

Periode

1997 - heden

Genre

deathmetal, metal

Online

Officiële website

Severe Torture

Severe Torture is een brute en strakke death metalband uit Noord-Brabant die zich vanaf het albumdebuut Feasting On Blood (2000) definitief op de internationale metalkaart zet. De muziek is geïnspireerd door Cannibal Corpse, Hate Eternal en Immolation en belangrijkste thema's in de teksten zijn misantropie en antireligie.
Volledige biografie...

Bezetting

Dennis Schreurs   zang
Seth van de Loo   drums, tekstschrijver
Marvin Vriesde   gitaar
Thijs van Laarhoven   gitaar
Patrick Boleij   basgitaar

Overige muzikanten

Eric de Windt   zang
Jelle (1)   gitaar

Genoemd in de biografie van

1998   Sinister
1999   Dead Head

Biografie Severe Torture

Severe Torture is een brute en strakke death metalband uit Noord-Brabant die zich vanaf het albumdebuut Feasting On Blood (2000) definitief op de internationale metalkaart zet. De muziek is geïnspireerd door Cannibal Corpse, Hate Eternal en Immolation en belangrijkste thema's in de teksten zijn misantropie en antireligie.

1997 - 1998

Severe Torture wordt in 1997 opgericht en bestaat in de startperiode uit drummer Seth van de Loo en bassist Patrick Boleij (ook spelend in de band Centurian), gitarist Thijs van Laarhoven, vocalist Eric de Windt en gitarist Jelle. De band neemt in 1998 in de QSA Studio met producer Vincent Dijkers (Sinister, Houwitser) de vijf nummers tellende demo Baptized op. Van de demo worden 600 exemplaren geperst. Het metalblad Aardschok vergelijkt de muziek in mei 1998 met Morbid Angel, Cryptopsy en Suffocation. Eric de Windt verruilt Severe Torture voor Sinister.

Houwitser Sinister

1999 - 2000

Met nieuwe vocalist Dennis Schreurs neemt de band twee nummers op voor een promotie-cd. Na een optreden met Immolation verlaat gitarist Jelle de band. De twee tracks worden door Damnation Records op 7” uitgebracht. Severe Torture speelt op het festival No Mercy 2000 in 013 te Tilburg (met onder anderen Cannibal Corpse, Deicide, Vader, Hate Eternal en Vomitory) en gaat voor het eerst op tournee door Nederland, Tsjechië, Slowakije, Duitsland en België. Na de tour gaat de band met producers Berthus Westerhuys en Robbie Woning (bekend van hun werk voor onder meer Altar en God Dethroned) Franky's Recording Kitchen in voor de opnamen van het debuutalbum Feasting On Blood. De cd en gelimiteerde picture disc komen in Europa uit op 9 oktober 2000. De recensies zijn lovend. 'Met kinderlijk gemak blazen de vier heren in tien moddervette tracks Cannibal Corpse van de kaart,' schrijft muziekblad Oor in september.

Altar God Dethroned

2001 - 2003

Severe Torture In januari 2001 doet Severe Torture onder de titel Masters Of Murder 2001 een Europese tournee met de Amerikaanse bands Macabre en Broken Hope en de Duitse band Die Apokalyptischen Reiter. Tijdens de tour verschijnt de single Lambs Of A God, op groen vinyl in een oplage van 500. Seth van de Loo en Patrick stoppen met Centurian, omdat het lastig is deze tweede band te combineren met Severe Torture. De band reist in april naar de Verenigde Staten en speelt daar onder meer tijdens het Ohio Death Fest. Terug in Nederland werkt de band aan het tweede album, dat opnieuw wordt opgenomen in Franky's Recording Kitchen net Berthus Westerhuys en Robbie Woning. De opnamen worden afgerond in maart 2002 en de band vertrekt direct naar de VS voor een tweede serie optredens. Ze maken samen met Deeds Of Flesh, Disgorge en Disavowed They deel uit van de package Bloodletting North America Part III. Ook optredens tijdens het New England Metal & Hardcore Festival, Ohio Death Fest en vijf shows in Canada staan op het programma. Naar aanleiding van het tweede album Misanthropic Carnage noemt Aardschok Severe Torture 'zonder twijfel een van de beste death metalbands die ons land momenteel rijk is.' In de maanden september en oktober doet Severe Torture een vijfweekse Europese tournee met Cannibal Corpse, Dew-Scented en Viu Drakh. Een gepland optreden in Zwitserland wordt door de zaal afgelast, omdat ze de hoes van Misanthropic Carnage te geweldadig vinden. De cd ligt met een aangepast hoesontwerp in de schappen van de Duitse winkels. Tijdens de tournee ontmoeten de band gitarist Marvin Vriesde die meespeelt in Dew-Scented en ook deel uitmaakt van Blo.Torch. Muziekblad Oor wijdt in de editie van 19 oktober een twee pagina's tellend artikel aan de hechte scene rondom Severe Torture. Een paar maanden later komt Marvin Vriesde Severe Torture versterken als tweede gitarist. Door zijn komst worden in de nummers meer solo's gespeeld.

2004 - 2007

Severe Torture tekent bij het internationaal gerenommeerde metallabel Earache en brengt daar in september 2005 het derde album Fall Of The Despised uit. Na het uitkomen van de plaat krijgt de band een aanbod om zes weken op tournee te gaan met de Poolse band Vader. Een andere bijzondere tournee is die door Mexico in 2007. Drummer Seth van de Loo valt tijdens de eerste vier optredens van de Europese tournee van Deicide in als zanger, wanneer zanger Glen Benton van die Amerikaanse band op het laatste moment niet komt opdagen. De opnamen van het album Sworn Vengeance vinden plaats op diverse plekken. De drums, gitaren en bas worden in Excess te Rotterdam opgenomen en de zangpartijen in de Pit-studio in Limburg. De mix vindt plaats in de Hertz Recording Studio in het Poolse Bialystok. De plaat bevat gastbijdragen van vocalisten Jason Netherton (uit de Amerikaanse band Misery Index) en Ché Snelting (Born From Pain). De muziek is gevarieerd, met ruimte voor trage stukken, midtempo momenten en meer melodie.

Born From Pain

2008 - 2010

Aan de samenwerking met Earache komt een einde. Severe Torture vindt al snel onderdak bij het onafhankelijke label Season Of Mist. Voor het volgende album wil de band de intensiteit van de optredens vastleggen en wordt Jochem Jacobs van Textures gevraagd als producer. Het vijfde studioalbum Slaughtered wordt opgenomen in de Split Second Sound Studios te Amsterdam. Door toedoen van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull is er dagenlang in grote delen van Europa geen vliegverkeer mogelijk en is Severe Torture gedwongen hun Mexicaanse tournee van april 2010 af te blazen. De cd Slaughtered komt eind juni 2010 zowel in Europa als in de Verenigde Staten uit.

Textures

Discografie Severe Torture

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Severe Torture

Audio/Video Severe Torture

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer