Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPILT MILK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Spilt Milk

Periode

2007 - heden

Genre

folkrock, lo-fi, popdichters

Online

Bandcamp
Facebook

Pseudoniemen

The Spilt Milk & Brenda

Spilt Milk

De band Spilt Milk zet teksten van voornamelijk overleden dichters op muziek, door de band zelf omschreven als 'funeral blues'.
Volledige biografie...

Bezetting

Marc van der Holst   gitaar, zang
Brenda Bosma   klokkenspel, mondharmonica, percussie, zang
Jan-Pieter van Weel   basgitaar
Daan Overgoor   gitaar
Shane Burmania   drums

Overige muzikanten

Marcel Duin   drums
Remco Mooijekind   achtergrondzang, basgitaar
Bart van der Zalm   gitaar

Genoemd in de biografie van

2013   Meindert Talma

Biografie Spilt Milk

De band Spilt Milk zet teksten van voornamelijk overleden dichters op muziek, door de band zelf omschreven als 'funeral blues'.

2007 - 2010

De basis van Spilt Milk wordt gelegd als zanger/gitarist Marc van der Holst (drummer van o.a. The Heights en Hospital Bombers) teksten uit de strip Peanuts verwerkt in liedjes. Hij past dezelfde strategie toe op werk van dichters. Zijn inspiratiebronnen zijn dode en nog levende dichters als James Tate, Charles Simic, Billy Collins, Russell Edson, Raymond Carver, William Carlos Williams, Robert Frost en Carlos Drummond de Andrade. Muzikaal is Spilt Milk verwant aan Palace Brothers, Silver Jews en The Mountain Goats. De eerste bezetting bestaat naast Van der Holst uit gitarist Bart van der Zalm, na een optreden in de Amsterdamse club De Nieuwe Anita aangevuld met drummer Marcel Duin (Appie Kim). Niet lang daarna verlaat Van der Zalm de band vanwege muzikale meningsverschillen. Twee tracks uit een opnamesessie met Henk Koorn (Hallo Venray, Deze) en Natasha van Waardenburg (Appie Kim, Deze) belanden op de cassettesingle A Dog With A Soul/Tattoo met teksten van respectievelijk Charles Simic en Wallace Stevens (1879-1955). Vanaf 2009 doet Remco Mooijekind mee op bas en achtergrondzang. Met hem worden aan het eind van dat jaar opnamen gemaakt. Een jaar later doet Spilt Milk een akoestische sessie in de studio van producer Jan Schenk. Brenda Bosma levert voor het eerst vocale bijdragen. De opnamen verschijnen op cassette bij Subroutine Cares, een sublabel van Subroutine Records, onder de naam The Spilt Milk & Brenda.

Appie Kim Deze Hallo Venray Hospital Bombers The Heights

2011 - 2013

Vanaf 2011 speelt de band zonder Mooijekind, maar met bassist Jan Pieter van Weel en leadgitarist Daan Overgoor. Via het maandblad van concertorganisatie Subbacultcha komt een boekje uit met een link naar een digitale download van twee tracks. De gebruikte teksten op de 10" Carnet De Voyage (2012) zijn de eerste acht gepubliceerde gedichten van Wallace Stevens uit 1914. In november 2012 speelt de band onder meer in het EYE Film Instituut tijdens de Amsterdamse Museumnacht en op Crossing Border in Den Haag. Het nummer Tea At The Palaz Of Hoon op de 10" Funeral Blues (mei 2013) is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Stevens uit 1923. Brenda Bosma levert bijdragen in zeven liedjes op het album Kelderkoorts van Meindert Talma.

Meindert Talma

Discografie Spilt Milk

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spilt Milk

Audio/Video Spilt Milk

Video Spilt Milk

Spilt Milk - Tea at the P...
Spilt Milk - Tea at the Palaz of Hoon
Spilt Milk - Chinese Rocket
Spilt Milk - Chinese Rocket
Spilt milk - Live bij Lit...
Spilt milk - Live bij Literaturia, Noorderzon 23-8-2012 (deel 3)
Noorderzon 2012 Sessie Sp...
Noorderzon 2012 Sessie Spilt Milk
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Spilt Milk - Tea at the Palaz of Hoon

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer