Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STAALPLAAT SOUNDSYSTEM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Staalplaat Soundsystem

Periode

2000 - heden

Genre

avant-garde, experimenteel, minimal music

Online

Officiële website

Staalplaat Soundsystem

Staalplaat Soundsystem, met de Nederlander Geert-Jan Hobijn, is een vanuit Berlijn opererende groep ontwerpers en bouwers van kunstzinnige geluidsinstallaties. De installaties zijn gemaakt met eenvoudige technieken waarbij niet wordt verborgen hoe de constructies in elkaar zitten. Niet de techniek staat centraal, maar het idee achter de constructie. Met hun installaties ...
Volledige biografie...

Bezetting

Geert-Jan Hobijn   elektronica
Carlo Crovato   elektronica
Carsten Stabenow   elektronica

Biografie Staalplaat Soundsystem

Staalplaat Soundsystem, met de Nederlander Geert-Jan Hobijn, is een vanuit Berlijn opererende groep ontwerpers en bouwers van kunstzinnige geluidsinstallaties. De installaties zijn gemaakt met eenvoudige technieken waarbij niet wordt verborgen hoe de constructies in elkaar zitten. Niet de techniek staat centraal, maar het idee achter de constructie. Met hun installaties is Staalplaat Soundsystem te zien op internationale multimediafestivals, kunstmanifestaties en tentoonstellingen.

1980 - 1999

Geert-Jan Hobijn is een van de oprichters van het internationaal vermaarde Staalplaat, een winkel in Amsterdam en later ook in Berlijn voor alle vormen van experimentele muziek. In de beginfase is de cassette de belangrijkste geluidsdrager waarop de muziek wordt verspreid, totdat in de tweede helft van de jaren tachtig de compact disc opmars maakt. Het Nederlandse filiaal van Staalplaat start aan de Spuistraat in Amsterdam om in die stad vervolgens via de Staalstraat te verhuizen naar de Staalkade waar de zaak tot en met de zomer van 2004 verblijft.

2000 - 2002

Na twintig jaar muziek van anderen te hebben verkocht en gedistribueerd, begint Geert-Jan Hobijn met het maken en verspreiden van zijn eigen werk onder de naam Staalplaat Soundsystem, samen met Carlo Crovato en Carsten Stabenow. Ze bouwen diverse mechanische orkesten, gebruik makend van consumentenelektronica. Zo bestaat het project Sweet Sissy And The Ballroom Hiss (in 2002 te zien op het Vooruit Geluid Festival in Gent) uit twaalf vloerreinigers. Titels als Composition For 8 Refrigerators (op een multimediafestival in Stralsund) en Composition For 104 Washing Machines spreken voor zichzelf.

2003 - 2005

Staalplaat Soundsystem De compositie Avantilator wordt in Haarlem en Helsinki (2004) uitgevoerd door honderd elektrische kantoorwaaiers. Na een vurig optreden met The Flaming Vacuum Cleaners in Stralsund (augustus 2002) staat Staalplaat Soundsystem in oktober 2002 op het festival Kling Klang in Frankrijk met Composition For 60 Vacuum Cleaners. De installatie Yokomono wordt door de makers omschreven als de Staalplaat Mono Erosive Surround Sound Installation. Yokomono bestaat uit tien zogenaamde vinyl killers, een soort speelgoedautootjes met een pick-up naaldje waarmee de wagentjes over de groeven van lp's kunnen rijden. Het geluid wordt versterkt via radio's en opgevangen in een mengpaneel. Omdat de vinyl killers op batterijen werken zijn de toerentallen instabiel en worden de platen langzamer afgespeeld naarmate het concert voortduurt. Het leeglopen van de batterijen heeft ook invloed op de radio-ontvangst. Het onbestendige karakter van de gebruikte technieken maakt optredens tot onvoorspelbare en daardoor unieke ervaringen. De platen waar de vinyl killers overheen rijden, bevatten zogenaamde locked grooves (vinylgroeven die in hun eigen staart bijten) die speciaal door Staalplaat Soundsystem zijn vervaardigd met internationale bijdragen van o.a. Freiband, Jim O'Rourke, Massimo, Pimmon, Rechenzentrum en Radboud Mens. Yokomono is onder meer te zien tijdens het Earational festival in Den Bosch en de gelijknamige plaat wordt verkocht op doorzichtig rood vinyl. Floating Islands, in samenwerking met Erwin Stache en gemaakt voor de opening van het nieuwe gebouw van de Nederlandse ambassade in Berlijn, is een grote geluids- en lichtinstallatie in de rivier Spree met vijftig kleine drijvende 'geluidseilandjes' bestaand uit licht, plastic flessen en vijftig stofzuigers. Floating Islands is ook te zien in Venlo (augustus 2004), Stralsund (september 2004) en Kortrijk (september/oktober 2005). Op het European Media Art Festival in Osnabrück is Staalplaat Soundsystem aanwezig met de interactieve installatie Sale Away waarbij bezoekers het mechanische orkest kunnen beïnvloeden met hulp van hun mobiele telefoon. Het orkest bestaat onder meer uit fluit spelende stofzuigers, orgel, keukenmixers, ventilatoren, speelgoedtreintjes met radio, dansende droogtrommels en brommende koelkasten. Sale Away staat ook in de Tschumipaviljoen te Groningen (2004). Tijdens het festival Polderlicht in het Polderweggebied in Amsterdam (oktober 2005) is Staalplaat Soundsystem vertegenwoordigd met de Balkenwald-installatie, lange rijen vibrerende tafels in de aula van de Montessorischool Oost/Watergraafsmeer.

2006

Staalplaat Soundsystem geeft in januari een workshop instrumentbouw op het Stuttgarter Filmwinter festival, gevolgd door een concert samen met The Young Stuttgart Philharmechanic Youth Orchestra. Met The Ultrasound Of Therapy staat Staalplaat Soundsystem op het festival I.D.E.A.L. in Nantes (april), in de Townhouse Gallery Of Contemporary Art in Cairo (mei) en het Expo festival in Manchester (juni). Yokomono krijgt in juni een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Prix Ars Electronica 2006 (International Competition For CyberArts). In augustus creëert Staalplaat Soundsystem samen met BMB con (de Brit Justin Bennett en de Nederlanders Wikke 't Hooft en Roelf Toxopeus) tijdens het Schleswig-Holstein Musik Festival 2006 een 'holophonic sound image' onder de naam Architon in de Kunsthalle van Kiel.

Discografie Staalplaat Soundsystem

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Staalplaat Soundsystem

Audio/Video Staalplaat Soundsystem

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer