Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

T-99

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

T-99

Periode

2000 - heden

Genre

Americana, blues, rhythm & blues

Online

Officiële website

T-99

Het Amsterdamse trio T-99 is vanaf 2000 een van de belangrijkste Nederlandse vernieuwers van de rootsmuziek met hun mengeling van rauwe psychedelische woestijnrock, blues en rhythm & blues. De band speelt in de klassieke rocksetting van bas, gitaar en drums aangevuld met mandoline, ukelele, dozen en emmers.
Volledige biografie...

Bezetting

Mischa Den Haring   gitaar, mandoline, zang
Donné La Fontaine   banjo, contrabas, ukelele
Martin de Ruiter (2)   drums, percussie, zang

Biografie T-99

Het Amsterdamse trio T-99 is vanaf 2000 een van de belangrijkste Nederlandse vernieuwers van de rootsmuziek met hun mengeling van rauwe psychedelische woestijnrock, blues en rhythm & blues. De band speelt in de klassieke rocksetting van bas, gitaar en drums aangevuld met mandoline, ukelele, dozen en emmers.

2001 - 2005

Het debuutalbum Coo-Coo (2001) verschijnt bij het progressieve blueslabel Cool Buzz en krijgt positieve reacties in de internationale muziekpers. Deze aandacht levert de groep vele optredens op in Nederland (o.a. als support voor Dr. John), België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Voor de opvolger Strange Things Happen (2004, op het label Sonic Sonic Rendezvous) gaat T-99 naar Tucson, Arizona waar ze onder toeziend oog van producer/muzikant Teddy Morgan worden bijgestaan door Dave Gonzales van The Paladins en Jimmy Carr. T-99 staat op gerenommeerde festivals als North Sea Jazz, het Rhythm & Bluesfestival in Peer (België), Eurosonic, Popkomm in Berlijn, Moulin Blues, Blues Passions in het Franse Cognac en Cahors Bluesfestival te Frankrijk. Ook het derde album Cherrystone Park (september 2005) wordt geproduceerd door Teddy Morgan. T-99 vertrekt in december voor een driedaagse tournee naar Duitsland en Zwitserland.

2006

T-99 speelt in januari in Groningen zowel tijdens Eurosonic als op Noorderslag. In het Grand Theatre op de Grote Markt doet de band mee het live-concert-video-clip-project Soundcubes ontworpen door de VJ's van Studio Frank en Lisa. Twee tracks van Cherrystone Park en twee van het eerder verschenen Strange Things Happen komen uit op de 10" Strange Cherries.

2007

Met hun dertien tracks tellende vierde album Vagabonds (mei) is het trio weer terug bij het label Cool Buzz. Onder de optredens in de zomerperiode o.a. het festival Roadrunner's Paradise in Berlijn (7 juli), twee keer het voorprogramma van Dr. John (eind juli in Amsterdam en Zoetermeer) en het Belgische Blue Moon Festival (8 september). 18 november verzorgt T-99 het voorprogramma van Chuck Berry in 013 te Tilburg. Vagabonds wordt onder meer opgepikt door Mark Lamarr en gedraaid in zijn radioprogramma op BBC 2. Het album komt ook uit in Groot-Brittannië.

2008

Vagabonds wordt in april via Nugene Records uitgebracht in de rest van Europa, de Verenigde Staten en Canada. Begin mei doet de band een korte tournee door de Groot-Brittannië, met onder meer een sessie in de studio's van BBC Radio 2 voor het programma van Mark Lamarr. Eind augustus, op het 3daysOn-festival in het Burgerweeshuis te Deventer, treedt T-99 op samen met de Duitse elektronica-artiest Michael Fakesch van Funkstörung.

2009

T-99 doet in het voorjaar enkele shows in samenwerking met het mixed-media collectief EAST74 (Arjen Hosper en Martijn Vorstenbosch) en het Paradiso Melkweg Productiehuis (PMP). De band speelt tijdens Celluloid Fever: The Freak live bij filmbeelden en spel van de acteurs Rixt Leddy, Elisa Beuger en Jorrit Ruijs in het verhaal over Tod Browning, de Amerikaanse regisseurs van de cultfilms Dracula (1931) en Freaks (1932). Op 2 juli speelt de band tijdens het Breminale Festival in Bremen. Op uitnodiging van BBC DJ Mark Lamarr doet T-99 op 18 juli een optreden op het vierdaagse Latitude festival in Southwold, Suffolk. T-99 komt voor in het boek Rock And Roll Tourist (uitgever: Northumbria University Press) van de Britse schrijver en muzikant Graham Forbes (The Incredible String Band). Voor het muzikale reisboek beschrijft hij een optreden van Dr. John in Paradiso en heeft hij lovende woorden over het voorprogramma dat T-99 verzorgt.

2010 - 2011

Tijdens een optreden in Deventer op 3 december 2010, met Michael Fakesch en ontwerper Ton Nieuwenhuis in het kader van een project van productiehuis ON, geeft T-99 een muzikale vertaling van Nieuwenhuis’ grafische ontwerp Cakes. In 2011 werkt de band aan een volgend album.

2012

Drummer Martin de Ruiter en bassist Donné la Fontaine maken deel uit van Maison du Malheur, de band van liedjesschrijver J.P. Mesker (ex-The Skidmarks).

Maison du Malheur The Skidmarks

Discografie T-99

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's T-99

Audio/Video T-99

Video T-99

T-99 "Sun"
T-99 "Sun"
Celluloid Fever: The Frea...
Celluloid Fever: The Freak teaser
T-99 & Michael Fakesch
T-99 & Michael Fakesch
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Celluloid Fever: The Freak teaser

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer