Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TANTE LEEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

28-01-1912 - 05-08-1992

Genre

levenslied, Nederlandstalig, zang

Tante Leen

Amsterdamse zangeres van het levenslied, die opgang maakt in het midden van de jaren vijftig. Treedt veelvuldig op met haar 'gabber' Johnny Jordaan.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1946   Jaap Valkhoff
1955   Johnny Jordaan
1956   John Woodhouse
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tante Leen

Amsterdamse zangeres van het levenslied, die opgang maakt in het midden van de jaren vijftig. Treedt veelvuldig op met haar 'gabber' Johnny Jordaan.

1955

Op 7 februari 1955 vindt op initiatief van Bovema-directeur Gerry M. Oord een Jordaan talentenfestival in het Rothaanhuis aan de Rozengracht. Uit de 103 deelnemers worden 15 finalisten gekozen. Op 2 maart 1955 in Krasnapolsky wordt Helena Polder (Amsterdam, 28 januari 1912 ) tweede achter Johnny Jordaan met haar vertolking van Steeds Ben Je In Mijn Gedachten. Tante Leen is in die tijd werkzaam als werkster in de Effectenbeurs. Eerder verdiende ze de kost als garnalenpelster. 's Avonds werkt zij als zetbaas in het café naast dat waar Johnny Jordaan optreedt. Helena Polder is afkomstig uit de Willemstraat in de Jordaan. Zij vertolkt het lied Hand In Hand van Jaap Valkhoff en Hans Ruf jr. Dit is overigens een ander nummer dan Hand In Hand Kameraden, want Tante Leen is haar hele leven lang fervent supporter van Ajax.

Jaap Valkhoff Johnny Jordaan

1956

Ondanks de plankenkoorts betekent dit het begin van een succesvolle carrière, zowel solo, begeleid door accordeonist Joop Goos en drummer Jaap Schallig, als samen met Johnny Jordaan. De eerste plaatopnamen volgen enkele maanden later. Eerste single is Oude Amstelstad. Het nummer Oh, Johnny is haar eerste grote hit. Het nummer handelt uiteraard over Johnny Jordaan. Deze beantwoordt met Tante Leen: 'Tante Leen, Tante Leen, Tante Leen, ik ga een liedje voor je zingen.' Tante Leen zingt voornamelijk repertoire van Jaap Valkhoff, Harry de Groot en Pi Vèriss (Piet Visser). Op plaatopnamen wordt zij begeleid door de accordeonisten Harry de Groot, Pierre Biersma en Johnny Holshuysen, gitarist Eddy Christiani, bassist Wim Kastelein en drummer Nico Prins. Bekendste nummers van Tante Leen: Blijf Bij Mij, Morgen Kan Het Gebeuren, De Duiven Op De Dam, Als Ik Droom, Eeuwig Jong, Bloemetjes In De Jordaan.

Eddy Christiani Harry de Groot Jaap Valkhoff John Woodhouse Pierre Biersma Pi Veriss

1960 - 1967

In haar eigen Café Royal aan de Nieuwendijk treedt Tante Leen elke avond op. In de ene hand heeft ze een microfoon en met de andere hand wordt de kassa bediend. Ze wordt aanvankelijk begeleid door accordeonist Jan Schelling, later wordt met een geluidsband gewerkt.

1968

Tante Leen krijgt een uitnodiging om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze slaat de uitnodiging af.

1969

In augustus 1969 treden Tante Leen en Johnny Jordaan tezamen met Cees de Lange, Bueno de Mesquita, Harry de Groot en de Shepherds op in het Palladium, Hollywood.

The Shepherds

1971 - 1972

Een van de televisieoptredens in 1971 is op 11 september, samen met Johnny Jordaan in de show Met Liedjes Het Land In, uitgezonden vanaf de Firato in Amsterdam. Een maand later gaan de twee voor tien dagen naar Los Angeles, voor een optreden en voor vakantie. Als Johnny Jordaan om medische redenen niet meer kan optreden, neemt hij in 1972 afscheid in het showprogramma Bedankt Johnny bij de TROS-televisie. Tante Leen is uiteraard ook van de partij.

1975

Om gezondheidsredenen stopt zij in 1975 met haar zangcarrière.

1977

Op haar 65ste verkoopt Tante Leen haar café aan de Nieuwendijk. Later verhuist ze met haar echtgenoot naar de Heemstedestraat.

1979

Duet met Johnny Jordaan: Waar Is De Tijd Gebleven.

1991

Op 27 juni komt Tante Leen in een rolstoel het podium op van de Jaap Edenhal tijdens het laatste optreden van zanger/bassist Manke Nelis.

1992

De laatste jaren van haar leven brengt de zangeres door in verpleegtehuis De Poort aan de Hugo de Grootkade. Op 5 augustus overlijdt Tante Leen in het Andreas Ziekenhuis. Samen met haar vaste gabber Johnny Jordaan en accordeonist Johnny Meyer wordt ze vereeuwigd in een monument. Haar standbeeld, gemaakt door Kees Verkade, staat op de Elandsgracht.

Johnny Jordaan

Discografie Tante Leen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Tante Leen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer