Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE ACE-TONES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Ace-Tones

Periode

1989 - 1997

Genre

garagerock, sixties

Online

Officiële website

The Ace-Tones

The Ace-Tones is een garagerockband met leden uit Delft en Den Haag. De bandnaam is ontleend aan een orgeltje van het merk Ace Tone en staat geheel in de traditie van andere (sixties)bands als The Fleshtones en The Fuzztones.
Volledige biografie...

Bezetting

Ad Van Dijk (2)   zang
Andre Elskamp   gitaar, zang
Eric Geevers   gitaar, orgel, zang
Jeannemieke Hectors   basgitaar
Rob Louwers   drums

Overige muzikanten

Jan Vrolijk   drums

Genoemd in de biografie van

1992   Paradogs

Biografie The Ace-Tones

The Ace-Tones is een garagerockband met leden uit Delft en Den Haag. De bandnaam is ontleend aan een orgeltje van het merk Ace Tone en staat geheel in de traditie van andere (sixties)bands als The Fleshtones en The Fuzztones.

1989 - 1991

In het kielzog van de garagerockrevival van de jaren tachtig gaan gitarist Eric Geevers (Paradogs) en bassiste Jeannemieke Hectors op zoek naar gelijkgestemde sixties punk diehards. Die worden gevonden in gitarist Andre Elskamp (Ask Dr Ruth), drummer Jan Vrolijk (Wots In A Name) en zanger Ad van Dijk (The Treat, Durango). De band zet een repertoire in elkaar van obscure en minder obscure sixties garagesongs. De bandleden spelen uitsluitend op apparatuur van vóór 1970, met een voorkeur voor het Britse merk Vox en met een grommend orgeltje van het merk Ace Tone. Op de eerste democassette Get Ace-tonized!! verschuilen de muzikanten zich achter de pseudoniemen Eric Danno (Geevers), El Scampo (Elskamp), Miss Jean (Hectors), Wickie (Vrolijk) en Ace (Van Dijk). De demo levert optredens op en wordt lovend ontvangen door Greg Shaw, de man achter de legendarische serie sixties garagecompilaties Pebbles.

Paradogs

1992 - 1994

The Ace-Tones in 1992 Eric Geevers wordt gevraagd om toe te treden tot de Amerikaanse band The Fuzztones, maar voor de gitarist naar Los Angeles kan afreizen raakt hij zwaargewond bij een brand in zijn woning. Hij wordt een paar weken kunstmatig in coma gehouden. In 1993 ontmoeten Geevers en Hectors in de kleedkamer van de Amerikaanse garageband Dead Moon de platenbaas van Music Maniac. Hij nodigt The Ace-Tones uit een demo in te sturen. Vlak voor de opnamen van Only Everything verlaat drummer Wickie de band. Zanger Ad van Dijk (tevens drummer in The Teenagers From Hell) speelt de partijen in. Rob Louwes (o.a. Q65) neemt plaats achter de drumkit voor de debuutplaat Teen Trash Vol.6 die door Music Maniac wordt uitgebracht. De recensies zijn wisselend. Er zijn lovende woorden voor het authentieke geluid en voor het aanstekelijke enthousiasme. Minpunt is de repertoirekeuze, aangezien veel materiaal ook al wordt gecoverd door bekende bands als The Fuzztones, The Chesterfield Kings en Lyres. De twee daarop volgende 7” EP's laten een beduidend rauwer geluid horen. Extended Play! wordt gemasterd door Fred Cole (Dead Moon) en verschijnt op diens label Tombstone. The Trip op het Lada-label is geperst op knalroze vinyl en bevat vier psychedelische nummers, waaronder drie covers van onbekende bands als The Hooterville Trolley en een rauwe versie van het grillige Stephanie Knows Who van sixties-iconen Love. Het tweede album Sixteen is live opgenomen in het Zwols Popfront en gemixt door Gert-Jan van Avezaath. De plaat bevat een mengeling van obscuur authentiek sixties-werk en eigen nummers van Eric Geevers en Ad van Dijk. Door het vele spelen in het clubcircuit is de band strakker dan menig andere garageband. In de studio van Van Avezaath ontmoeten Eric Geevers en Rob Louwes Rudi Protrudi van The Fuzztones. De twee Ace-tones doen op respectievelijk bas en drums mee in de band Link Protrudi and The Jaymen. Met dit eerbetoon aan gitaarpionier Link Wray touren Geevers en Louwers in 1994 door Europa

Q65

1995 - 1997

Geleidelijk aan ontstaat een tweedeling in de band. Eric Geevers wil verder op de lo-fi-koers van zielsverwanten als Dead Moon, zoals te horen op de single op Tombstone, terwijl zanger Ad van Dijk een moderner (studio)geluid ambieert naar voorbeeld van de Ramones. Geevers en Rob Louwes maken in 1996 deel uit van de begeleidingsband van Link Wray, voor opnames en tournees tot in Australië aan toe. De nummers op het studioalbum In Your Eyes uit 1997 (met een hoestontwerp van Peter Pontiac) zijn vooral geschreven door Ad van Dijk en neigen naar powerpop. Het bandgeluid is onverminderd authentiek, maar de productie is beduidend moderner. De recensies zijn ook nu weer lovend, maar een definitieve doorbraak van The Ace-Tones naar een mainstream publiek blijft uit, omdat Ad van Dijk eind 1997 plotseling naar Canada emigreert en Eric Geevers voor zijn lo-fi aspiraties inmiddels een nieuw 'biet-trio' heeft opgericht: The Napoleons. The Ace-Tones geeft een tumultueus afscheidsoptreden.

the Napoleons

1998 - 2010

Eric Geevers en Rob Louwes spelen vanaf eind jaren negentig samen in The X-Ray Men, touren daarnaast onder andere als begeleidingsband van Robert Gordon en Chris Spedding, en duiken in 2007 op als ritmesectie in The Fuzztones. Ad van Dijk speelt in Canada regelmatig in lokale bands. Zowel Andre Elskamp als Jeannemieke Hectors zijn niet meer actief in de muziek. In december 2006 komt het niet eerder verschenen, Nederlandstalig nummer Ouwe Puch van The Ace-Tones uit op de compilatie Het Lied Van Den Haag. Anno 2010 is een aantal nummers van The Ace-Tones opgenomen in het repertoire van The Flying Tygers, alweer een sixties-garageband rondom Eric Geevers.

The Flying Tygers The X-Ray Men

Discografie The Ace-Tones

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Ace-Tones

Audio/Video The Ace-Tones

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer