THE SCENE
The Scene
Amsterdamse band rond zanger/gitarist/componist/producer Thé Lau. De uiteindelijke, succesvolle vorm is er één met beeldende, poëtische Nederlandstalige teksten en een rauw rockgeluid.
Bezetting
Otto Cooymans
toetsinstrumenten
Jeroen Booy
drums
Emilie Blom Van Assendelft
basgitaar
Thé Lau
gitaar, zang
Overige muzikanten
Mike Meijer
drums
Dante Oei
toetsinstrumenten
Kors Eijkelboom
drums
Niels Meijer
orgel
Wim Zeeman
drums
Kim Snelten
mondharmonica
Dennis Duchhart
gitaar, toetsinstrumenten
Floris Nielen
zang
Jos Van Woudenberg
toetsinstrumenten
Dimitri Veltkamp
basgitaar
Eus Van Someren
gitaar
André Versluijs
basgitaar
Silvano Matadin
basgitaar
Dennis Witbraad
drums
Genoemd in de biografie van
1966
Het
1968
Freek de Jonge
1973
Neerlands Hoop
1979
White Honey
1981
American Gypsy
1981
Silvano Matadin
1986
Urban Dance Squad
1987
Blue Murder
1987
Jack Of Hearts
1988
Kobus Gaat Naar Appelscha
1990
Roberto Jacketti & The Scooters
1990
Tröckener Kecks
1992
Bløf
1993
De Dijk
1993
Hit the Boom!
1994
Boudewijn de Groot
1996
Emile den Tex
1997
Te Water
1998
Thé Lau
1999
20 Brothers House
2000
Henk Westbroek
2007
Leendert Haaksma
2013
Ramses Shaffy
Biografie The Scene
Amsterdamse band rond zanger/gitarist/componist/producer Thé Lau. De uiteindelijke, succesvolle vorm is er één met beeldende, poëtische Nederlandstalige teksten en een rauw rockgeluid.
1979
Alvorens The Scene op te richten, speelt Thé Lau in diverse bands als Tortilla, Turquoise, Neerlands Hoop Express en bij de Amsterdamse countryrockers van Music Garden, de laatste twee in gezelschap van Jan de Hont (ex-ZZ en de Maskers). De eerste bezetting bestaat uit Dennis Whitbread, André Versluijs (ex-Vitesse) en Jos van Woudenberg. Lang houd deze line-up niet stand; iets waar de band nog lang last van heeft. Al snel verschijnt Kors Eykelboom (drums), en zoekt Jos van Woudenberg zijn heil in Dorpstraat/De Munck en richt het Egmond-label op. Een radiosessie voor Vara's Popkrant en een televisie-optreden in Vara's Popkaravaan zorgen voor de eerste naamsbekendheid.
De Munck Music Garden Neerlands Hoop Tortilla Turquoise Vitesse
1980
Lau, Versluys en Eykelboom nemen de debuutelpee The Scene op. Een uitstekende plaat met zowel Engels- als Nederlandstalig materiaal. Commercieel succes blijft echter uit, reden waarom de groep de singles It's The Beat en Allied Cigarettes/Stappen in eigen beheer uitbrengt.
1985
Gebrek aan succes is de belangrijkste reden waarom het tot 1985 duurt voordat de tweede elpee This Is Real klaar is. Ook deze verschijnt in eigen beheer. Ondertussen staat The Scene bekend als een doorgangshuis voor talentvolle jonge muzikanten. Zo figureren in de groep Floris Nielen (Jenner Band, Gaga, Kuni Kids), Dennis Duchhart, Kim Snelten en eerdergenoemde Eykelboom. Het vele doe-het-zelven heeft ook een positief gevolg: Thé Lau raakt zeer bedreven in het produceren van platen. Hij maakt naam als opnameleider voor vele andere Amsterdamse gitaargroepen (Tröckener Kecks, L'Attentat, Claw Boys Claw, Blue Murder).
Blue Murder Claw Boys Claw GaGa Jenner Band Kuni Kids L'Attentat Tröckener Kecks
1986
Een lichte kentering in het bestaan van de band ontstaat met de eigen beheer-single S.E.X., die later op het album Rij Rij Rij zal verschijnen. Wat airplay is de band's deel.
1987
Een tweede eigen beheer-single verschijnt: Ritme.
1988
Nadat Emilie Blom van Assendelft (ex Dorpstraat/De Munck, bas) en Wim Zeeman (ex-Wiseguy, drums) de gelederen versterken, worden de singles Borderline (een Madonna-cover) en Rij Rij Rij en het album met dezelfde naam opgenomen. De single Rauw, Hees En Teder, wat later min of meer uit zal groeien tot het lijflied, wordt opgenomen met de definitieve Scene-bezetting, met Eus van Someren (gitaar), Otto Cooymans (toetsen) en Jeroen Booy (drums), naast Thé Lau en Emile Blom van Assendelft. Booy speelde ervoor bij Roberto Jacketti & The Scooters, Cooymans bij Hollander, Time Bandits en Vitesse.
De Munck Hollander Roberto Jacketti & The Scooters Time Bandits Vitesse
1990
Eindelijk weet de band een platendeal bij een grote maatschappij (Phonogram) in de wacht te slepen. De singles die voor dit label verschijnen, Blauw en Rigoureus, en het sterke album Blauw, de eerste geheel Nederlandstalige plaat, doen de band doorbreken in België. Op deze platen tekent Rick de Leeuw (Tröckener Kecks) voor de produktie. Veel prestige wordt gewonnen als de band probleemloos overeind blijft op het door grote buitenlandse acts bevolkte festival Torhout/Werchter. De single Iedereen Is Van De Wereld zal uitgroeien tot een klassieker.
1991
Het succes in België doet de belangstelling op de thuismarkt groeien, wat resulteert in een verlate, maar dik verdiende hitnotering voor de single Blauw. In juli vaardigt de Stichting Popmuziek Nederland de band uit naar het New Musical Seminar in New York. Thé Lau vertaalt voor de gelegenheid zijn teksten naar het Engels. Een succes is dit echter niet; al na vier nummers valt de stroom uit en als het te lang duurt voor de band weer kan gaan spelen haken de internationale platenbonzen af. Het is de laatste vrijage van Thé met het Engels. Blauw krijgt een Edison toebedeeld, en verkoopt goed in de Benelux.
1992
De opvolger Open wordt eveneens geproduceerd door Rick de Leeuw. Het wordt het meesterwerk van de band, waarbij alle stukjes van de puzzel op zijn plaats vallen. Opvallend zijn de éénwoordige songtitels, en de erg sterke teksten. Ook voor Open krijgt de band een Edison. De waardering van het publiek is navenant; de toer is succesvol (met als hoogtepunt een optreden op Parkpop in Den Haag) en de plaat wordt bijna goud. De singles Zuster en Open worden kleine hits.
1993
Een vervolg op het succes van Open resulteert in de Popprijs '92, uitgereikt op het Noorderslag festival in Groningen. De samen met De Dijk opgenomen single Iedereen is van de wereld / Nieuwe laarzen wordt een hit, Artsen zonder Grenzen profiteert van de opbrengst. Het album Avenue de la Scene verschijnt, en is door Thé Lau zelf geproduceerd. Hoewel de plaat in het verlengde ligt van Open trekt hij minder aandacht. Het wat onevenwichtiger karakter is daar debet aan.
1994
Een jaar dat in het teken staat van live-optreden, o.a. opnieuw op Parkpop. Verder verschijnen het live-album The Scene, een door Rogier van der Ploeg vervaardige video en een fotoboek van de hand van Paul Tolenaar.
1995
De band speelt als invaller op het warm-up festival Torhout/Werchter. De rest van het jaar werkt de band met oudgediende Emile den Tex aan een nieuwe plaat.
1996
Vroeg in het jaar verschijnt Arena, dat vooral tekstueel afwijkt van vorig werk. Thé is veel directer en concreter. Zo veegt hij in het scherpe Varken Met Succes, geschreven op de achterbank van een taxi na afloop van één of andere party, de vloer aan met de aalgladde TV-babbelaars. En bezingt hij in Junkie Met Talent Nirvana's Kurt Cobain. Hoewel de plaat gerekend mag worden tot de hoogtepunten in het oeuvre valt de verkoop wat tegen. In het seizoen '96/'97 doet Thé Lau een serie theateroptredens met pianist Willem Ennes.
1997
In februari is er wel erkenning in de vorm van een Gouden Harp van Stichting Conamus. In de zomer verschijnt een cd met Twee Meter Sessies uit '90, '93 en '96. Dan ligt ook in diverse winkels een Zwitserse bootleg-versie van het debuutalbum van The Scene.
1998
Het album Marlene verschijnt, met daaraan gekoppeld een internetsite waar prijzen te winnen zijn. Na afloop van de actie wordt de site uit de lucht gehaald. De Partij Van De Arbeid vraagt Thé Lau een campagnelied te schrijven. Lau geeft daar gehoor aan, maar de PVDA keurt het nummer Rode Aarde vervolgens af. Het nummer is te vinden op de Marlene.
1999
In juni komt met Wondermooi de nieuwe single uit. The Scene staat onder andere op Huntenpop in Varsseveld. Vanaf oktober treedt Lau veelvuldig solo op in theaters. Van deze tour verschijnt de CD 1998.
2000
Thé Lau maakt met de verhalenbundel De Sterren Van De Hemel zijn debuut als prozaschrijver. De single Helden wordt door de stichting Ideële Reclame (SIRE) gebruikt in een tvspot voor de campagne De Maatschappij Dat Ben Jij. De compilatie Rauw, Hees En Teder bevat een overzicht van de hoogtepunten uit de carriere van The Scene.
2001
De Sterren Van De Hemel is de titel van het solo-programma waar Thé Lau mee langs de theaters tourt.
2002
Thé Lau sluit een contract met platenmaatschappij Sony Music voor het uitbrengen van een soloalbum. De God Van Nederland verschijnt begin mei en bevat onder andere een duet met Sarah Bettens, zangeres van k's Choice. Lau staat in juni op Rock Werchter. Na drieëntwintig jaar stopt Thé Lau met The Scene. Hij maakt dit zaterdag 16 november bekend in een interview met de Telegraaf. Emilie Blom Van Assendelft en Alan McLachlan spelen verder in Sype, de band rond zangeres Judith Sijp. Emilie, Jeroen Booy en Otto Cooymans spelen ook in de Manuëla Kemp Band. Samen met Kemp touren Alan, Emilie, Jeroen en Karin Joosten onder de naam The Chedderheadz als coverband-annex-vakantieproject in de zomer langs campings in Frankrijk.
2003
Alle songteksten van Thé Lau staan verzameld in Thé Lau - De Teksten. De bundel telt 140 pagina's met een voorwoord van Peter Slager van Bløf en De Morgen-journalist Bart Steenhaut, plus een historisch overzicht uit de pers. Het boek is niet te koop in de winkel, maar wel verkrijgbaar tijdens de theatertournee van Thé Lau en via zijn website. Drummer Jeroen Booy brengt in september een eerste cd uit van zijn band Skelter.
2004
Emilie Blom van Assendelft speelt bas in de Camp Girls, een groep met zangeressen Manuëla Kemp, Lies Schilp en Inge Bonthont, gitarist Tessa Boomkamp en drumster Leslie Borgers. Camp Girls spelen op 12 februari in de voorselectie voor het Eurovisie Songfestival een liedje dat is geschreven door Frédérique Spigt en Jan van der Meij.
2007
Vijf jaar later na het uiteengaan van The Scene komt de band weer bij elkaar. In mei verschijnt een nieuwe cd en in de zomer is The Scene beschikbaar voor festivals in Nederland en België. De bezetting bestaat naast Thé Lau uit Emilie Blom van Assendelft op basgitaar, Jeroen Booy op drums en Otto Cooymans op toetsen. De cd 2007 bevat bewerkingen van klassiekers van The Scene aangevuld met twee nieuwe nummers. Er zijn gastbijdragen van Paskal Jakobsen van Bløf (Iedereen Is Van De Wereld) en de Belgische vocalisten Sarah Bettens (Blauw) en Tom Barman (Rigoureus). De albums Blauw, Open, Avenue De La Scene en Arena worden opnieuw uitgebracht in de box 4 Originals.
2009 - 2010
The Scene brengt in oktober het album Liefde Op Doorreis uit. De cd wordt niet gezamenlijk in de studio opgenomen, maar door middel van communicatie via internet. Het album wordt in 2010 gevolgd door een uitgebreide tournee door Nederland en Vlaanderen.
2011
Voordat eind februari 2012 hun volgende studioalbum verschijnt bij V2 Records, brengt The Scene op 7 november de single Overal uit op iTunes.
2012
De opnamen van het vijftiende album Code (maart) vinden plaats in de oefenruimte, die tijdelijk is omgebouwd tot studio. ‘De nadruk ligt, misschien wel meer dan ooit, op de gitaar’, vertelt Thé Lau in het persbericht. Daarnaast bevat de plaat samples en veel koortjes. De basis van het titelnummer is een apocalyptische droom van Thé Lau. De stem in de opening is de Amerikaanse acteur Robert Mitchum. Het nummer Mooi is ooit geschreven door de Belg Stef Kamil Carlens en oorspronkelijk uitgevoerd door de Belgische presentatrice en zangeres Yasmine (1972-2009).
2013
Bij Thé Lau wordt begin augustus keelkanker geconstateerd, maar volgens zijn manager zijn geen uitzaaiingen geconstateerd en blijft de zanger optreden zolang het kan. Lau werkt aan een volgend boek.
2014
Begin april maakt Thé Lau bekend dat hij uitbehandeld is voor keelkanker. Voor de eerste en laatste keer treedt The Scene op bij Pinkpop bij wijze van afscheidsconcert. Het laatste concert zal plaatsvinden op 17 juni in de Heineken Music Hal met als speciale gasten Tom Barman (dEUS), Paskal Jakobsen (Bløf) en Jacqueline Govaert.
Discografie The Scene
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
The Scene
Act | The Scene |
Type en jaar | LP, 1980 |
Label | Dureco |
producer | Jan de Hont |
This Is Real
Act | The Scene |
Type en jaar | LP, 1985 |
Label | Eigen beheer |
Rij Rij Rij
Act | The Scene |
Type en jaar | LP, 1988 |
Label | Mercury, NN50102 |
producer | Rick de Leeuw |
Blauw
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1990 |
Label | Mercury, 846 820-2 |
gastmuzikant | Rob Kruisman |
gastmuzikant | Rob de Weerd |
producer | Rick de Leeuw |
Hitnotering |
08-06-1991, Albumlijst, 11 weken, plaats 34
|
Open
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1992 |
Label | Mercury, 512 202-2 |
gastmuzikant | Michiel van Leeuwen |
producer | Rick de Leeuw |
Hitnotering |
04-04-1992, Albumlijst, 17 weken, plaats 20
|
The Scene Akoustisch
Act | The Scene |
Type en jaar | Cassette, 1992 |
Label | Onbekend |
Bijzonderheden | live sessie voor Studio Brussel, 17-3-1992 |
Avenue De La Scene
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1993 |
Label | Mercury, 518 417-2 |
Hitnotering |
16-10-1993, Albumlijst, 10 weken, plaats 41
|
The Scene
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1994 |
Label | Mercury, 526 224-2 |
engineer | Sander van der Heide |
Bijzonderheden | live opgenomen in Paradiso (29 december '93), Boselare (9 april '94) en Werchter (2 juli '94); gemasterd door Sander van der Heide |
The Scene
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1995 |
Label | Digimode, GP 25332 |
Bijzonderheden | re-release eerste album; Zwitserse bootleg |
Arena
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1996 |
Label | Island, 532101-2 |
engineer | Ralph Brink |
producer | Emile den Tex |
gastmuzikant | Farida Merville |
2 Meter Sessie
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1997 |
Label | Varagram, 487 745-2 |
Marlene
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 1998 |
Label | Mercury |
2007
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 2007 |
Label | Universal, VVR1047772 |
gastmuzikant | Leendert Haaksma |
gastmuzikant | Paskal Jakobsen |
arrangeur | Jan-Peter Bast |
gastmuzikant | Eva van de Poll |
gastmuzikant | Laura Valenzuela |
engineer | Peter Riebeek |
gastmuzikant | Sophie de Rijk |
gastmuzikant | Ananta Roosens |
4 Originals
Act | The Scene |
Type en jaar | 4CD, 2007 |
Label | Universal |
Bijzonderheden | heruitgave van de albums Blauw, Open, Avenue De La Scene en Arena |
Liefde Op Doorreis
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 2009 |
Label | V2, VVNL 21012 |
Code
Act | The Scene |
Type en jaar | CD, 2012 |
Label | V2 |
gastmuzikant | Lange Frans |
Allied Cigarettes
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1980 |
Label | Eigen beheer, 6845.084 |
B-kant | Stappen |
producer | Jan de Hont |
It's The Beat
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1980 |
Label | Eigen beheer, 6845.079 |
B-kant | Bliss |
producer | Jan de Hont |
Young Dogs Young Blood
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1980 |
Label | GIP, 4350 |
B-kant | Words Pistols |
producer | Jan de Hont |
S.e.x.
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1986 |
Label | Eigen beheer |
Ritme
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1987 |
Label | Eigen beheer, SC 005 |
B-kant | Where love has gone |
gastmuzikant | Paul Berding |
Borderline
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1988 |
Label | Eigen beheer |
Rij Rij Rij
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1988 |
Label | Eigen beheer |
Rauw Hees Teder
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1989 |
Label | New Nova, NN 50112 |
producer | Rick de Leeuw |
engineer | Coos Grevelink |
Bijzonderheden | ook op 7" |
Blauw
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1990 |
Label | Mercury, 875 908-7 |
B-kant | Opgejaagd |
Bijzonderheden | ook op CDS |
Rigoureus
Act | The Scene |
Type en jaar | 7", 1990 |
Label | Mercury |
Hitnotering |
22-09-1990, Top 40
|
Iedereen Is Van De Wereld
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1991 |
Label | Mercury |
Hitnotering |
02-02-1991, Top 40, Tip
|
Open
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1992 |
Label | Mercury, 866 921-2 |
B-kant | Zuster (acoustisch)/Open (acoustisch) |
Bijzonderheden | de akoestische nummers Zuster en Open zijn live opgenomen voor Studio Brussel, 17 maart 1992 |
Samen
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1992 |
Label | Mercury, 864 327-2 |
B-kant | Kans (acoustisch)/Samen (live) |
Hitnotering |
22-08-1992, Top 40
|
Bijzonderheden | de akoestische versie van Kans is live opgenomen voor Studio Brussel, 17 maart 1992; Samen is live opgenomen tijdens Parkpop 1992 |
Zuster
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1992 |
Label | Mercury, 866 596-2 |
B-kant | Bevrediging |
Hitnotering |
04-04-1992, Top 40, 3 weken, plaats 31
|
De Schaduw Van Het Kruis
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1993 |
Label | Mercury, 858 122-2 |
B-kant | Brand |
Iedereen Is Van De Wereld
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1993 |
Label | Mercury |
B-kant | Nieuwe Laarzen |
Bijzonderheden | Nieuwe Laarzen samen met De Dijk |
Mijn Straat
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1993 |
Label | Mercury, 862 794-2 |
B-kant | Dromenlied |
Vrienden
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1993 |
Label | Mercury, 858 392-2 |
B-kant | Feeset |
Hard Tegen Hard
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1994 |
Label | Mercury, 858 469-2 |
Open
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1994 |
Label | Mercury, 866 920-2 |
Bijzonderheden | live opgenomen in Beselaere op 9 april 1994 |
Slapen, Dromen, Zweten
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1995 |
Label | Island, 578886-2 |
Romantiek
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1996 |
Label | Mercury |
Vrede
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1996 |
Label | Island, 852648-2 |
Slapen Dromen Zweten
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1997 |
Label | Island, 578886-2 |
Marlene
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1998 |
Label | Mercury, 568858-2 |
B-kant | Lau Live |
Wondermooi
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 1999 |
Label | Mercury, 562098-2 |
B-kant | De Geest |
Helden
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 2000 |
Label | Mercury, 5628492 |
B-kant | Sabine's Gezicht |
Overal
Act | The Scene |
Type en jaar | CDS, 2011 |
Label | V2 |
Bijzonderheden | uitgebracht via iTunes |
Rauw, Hees, Teder
Act | The Scene |
Type en jaar | Compilatie, 2000 |
Label | Mercury, 542 987-2 |
Hitnotering |
16-09-2000, Albumlijst, 3 weken, plaats 69
|
Leef!
Act | The Scene |
Type en jaar | Compilatie, 2013 |
Label | Universal, 374 757-6 |
Bijzonderheden | eerbetoon aan Ramses Shaffy; de bijdrage van The Scene is het nummer Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder |
The Scene
Act | The Scene |
Type en jaar | Video, 1994 |
Label | Onbekend |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video The Scene
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen