Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VANESSA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vanessa in 1995

Periode

1951 - heden

Genre

amusementsmuziek, pop, zang

Online

Officiële website

Vanessa

Voormalig fotomodel uit Voorburg, dat met haar hese stem in 1982 uitgroeit tot populaire zangeres en na haar zangcarrière regelmatig blijft figureren in het roddelbladencircuit.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1973   Eddy Hilberts
1981   André van Duin
1982   Martin Duiser
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vanessa

Voormalig fotomodel uit Voorburg, dat met haar hese stem in 1982 uitgroeit tot populaire zangeres en na haar zangcarrière regelmatig blijft figureren in het roddelbladencircuit.

1970

Na de huishoudschool werkt Conny Witteman uit Voorburg (25 juli 1951) als gouvernante op de Noorse ambassade. Op haar achttiende trouwt ze en reist met haar echtgenoot naar de Verenigde Staten. Ze wordt fotomodel (pseudoniem Coco) en schopt het zelfs tot stand-in voor de actrices van de populaire televisieserie Charlie's Angels. Toch verloopt haar leven niet zo rooskleurig. Haar huwelijk strandt en omdat haar oudere zus Lidia ernstig ziek is, keert Conny terug naar Nederland. Ze neemt haar zus in huis en verzorgt haar tot haar overlijden.

1981

In Nederland heeft Conny opnieuw een carrière opgebouwd als fotomodel wanneer een kennis haar vraagt eens een demo in te zingen. De demo belandt op de tafel bij platenmaatschappij Dureco; en deze brengt In The Heat Of The Night uit onder de artiestennaam Vanessa. Het nummer wordt een kleine top 40-hit en de opvolger Sunset Girl haalt de tipparade.

1982

Binnen korte tijd valt Nederland voor de hoogblonde zangeres. Het jaar 1982 is het commerciële hoogtepunt in haar carrière. In februari scoort Vanessa een top 2-hit met Upside Down (Dizzy Does It Make Me), een pretentieloos liedje dat elf weken in de hitparade blijft circuleren en waarvan 157.000 exemplaren worden verkocht. Grote mannen achter het succes zijn producers en componisten Piet Souer en Martin Duiser, die inmiddels hun sporen hebben verdiend als de drijvende krachten achter populaire artiesten zoals Lee Towers, Spargo en Anita Meyer. Vanessa cultiveert haar imago van sexy stoeipoes maar komt ook over als een sympathieke en bescheiden dame. Daardoor weet ze ook een groot vrouwelijk publiek aan zich te binden. Vanessa is niet gezegend met elastieken stembanden maar haar hese geluid past wel precies bij haar erotische uitstraling. Critici bestempelen haar als 'een boezem op twee benen' die niet kan zingen. De zangeres zelf daarover: 'Als je als een mus bent geboren, kunnen ze niet verwachten dat je zingt als een nachtegaal.' Zelf ziet ze haar doorbraak als toeval: 'Ik heb nooit de ambitie gehad fotomodel of zangeres te worden, wat ik altijd wilde was een gezin met kinderen.' In juni scoort Vanessa haar tweede top 10-hit met Dynamite en in november wordt Cheerio eveneens een hit. In de loop van het jaar is Vanessa ook te zien als actrice in de film De Boezemvriend met volkskomiek André van Duin. Ondanks het feit dat Vanessa geen serieuze carrière als zangeres of actrice ambieert, is ze mateloos populair en figureert ze regelmatig in de bladen waar haar privéleven (liefde, scheiding, ziekte, kinderen) uitgebreid besproken wordt. Ondertussen is gezinsuitbreiding op handen. Vanessa adopteert het Colombiaanse meisje Constanza en ook woont de dochter van haar overleden zus bij haar in. Ze trouwt met Peter Zulver.

André van Duin Martin Duiser Piet Souer

1984

Vanessa krijgt een aanbieding om voor veel geld te poseren in het mannentijdschrift Playboy. In eerste instantie houdt ze de boot af maar wanneer Vanessa akkoord gaat met de veel hogere gage van het concurrerende blad Penthouse, onstaat er een vete binnen de tijdschriftenwereld. Vanessa's muzikale carrière raakt ondertussen in het slop. Het lukt haar niet meer de hitparade te halen.

1987

Op 20 november trouwt Vanessa met de eigenaar van de platenwinkelketen Free Record Shop Hans Breukhoven en trekt zich terug uit de showbiz om zich aan haar gezin te wijden. De Breukhovens adopteren nog drie andere kinderen: Marvin, Shanna en Jordy.

1992

Vanessa brengt met haar vier kinderen een kerstsingle uit.

1995

Vanessa in 1995 Halverwege de opnamen voor een nieuw comeback-album breekt Vanessa met haar vaste producer Peter van Asten wegens oplopende meningsverschillen. De cd, afgemaakt door producer Jan Rietman, verschijnt in september en laat een volwassen Vanessa horen. De single Laissez Faire Laissez Passer wordt door de zangeres uit de handel genomen omdat zij ontdekt dat het nummer niet nieuw is, in tegenstelling tot wat haar voormalige producer Van Asten volgens Vanessa beweerde. Er volgt juridisch geharrewar en een schadeclaim wegens gederfde inkomsten aan het adres van Van Asten. Inmiddels is de single Lidia verschenen, dat een ode is aan Vanessa's overleden zus.

1996

De single Putting Back The Pieces verschijnt. Het nummer wordt geen hit.

2001

Het blad Panorama brengt Vanessa's verjongingskliniek in Den Haag in opspraak. Het artikel beweert dat de melkzuurinjecties in de New Fill Kliniek littekens veroorzaken. 'Dit grenst aan criminaliteit', citeren zij een arts. Vanessa stapt naar de rechter. Op 22 februari stelt de rechter Vanessa in het gelijk, maar het komt alleen tot een rectificatie in Panorama. Vanessa wil schadevergoeding en procedeert verder.

2002

Vanessa brengt een muziek-dvd uit met het nummer Now You Say Nothing At All dat ze heeft gezongen voor de op 6 mei doodgeschoten politicus Pim Fortuyn. De opbrengst van de plaat wil ze gebruiken voor het betalen van een standbeeld voor de vermoorde Rotterdammer.

2005

De bevriende Marc van der Linden van het weekblad Weekend vertelt aan het begin van het jaar tijdens een boottochtje dat het zijn hartenwens is om nog eens een optreden van Vanessa te zien. In het eerste weekend van augustus gaat zijn wens in vervulling als de zangeres na 18 jaar weer op het podium staat, tijdens de Gay Pride waar ze drie hits zingt in een volgeladen Halvemaansteeg te Amsterdam. De reacties zijn zo positief dat Venessa een comeback overweegt.

2010

Vanessa in 2010 Op haar album Just Conny, uitgebracht onder haar roepnaam, laat de zangeres zich van een geheel andere kant zien. De plaat met georkestreerde jazzy ballads levert haar een uitnodiging op voor een optreden tijdens The Hague Jazz in juni.

Discografie Vanessa

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vanessa

Audio/Video Vanessa

Video Vanessa

TOPPOP: Vanessa - Upside ...
TOPPOP: Vanessa - Upside Down (Dizzy Does It Make Me)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Vanessa - Upside Down (Dizzy Does It Make Me)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer