Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WYATT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Wyatt

Periode

1996 - 2006

Genre

alternative, pop, rock

Wyatt

Wyatt is een band uit de regio Rijnmond, opgericht door zanger/gitarist Dennis Kolen, bassist/zanger Wietse Zeedijk en drummer/percussionist Martijn van der Graaf. In hun melodieuze gitaarpop combineren ze sixties, roots en Britpop die verwant is met muziek van o.a. Johan en 16Down. Ondanks de goede kritieken weet de band niet ...
Volledige biografie...

Bezetting

Dennis Kolen   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Wietse Zeedijk   basgitaar, zang
Martijn van der Graaf   drums, percussie

Overige muzikanten

Ferry Lagendijk   toetsinstrumenten
Arie Storm   gitaar
Michel Vink   drums

Genoemd in de biografie van

1992   Sander van Herk
1996   Dennis Kolen

Biografie Wyatt

Wyatt is een band uit de regio Rijnmond, opgericht door zanger/gitarist Dennis Kolen, bassist/zanger Wietse Zeedijk en drummer/percussionist Martijn van der Graaf. In hun melodieuze gitaarpop combineren ze sixties, roots en Britpop die verwant is met muziek van o.a. Johan en 16Down. Ondanks de goede kritieken weet de band niet door te breken, wat mede veroorzaakt wordt door het besluit van het label Warner om in 2004 de Nederlandse afdeling op te heffen.

1996 - 1998

De bandleden van het trio Wyatt (vernoemd naar het personage Wyatt Donnelly uit de film Weird Science) zitten nog op de middelbare school wanneer het titelloze debuutalbum uitkomt bij het Rotterdamse Xplo Music. Songschrijver Dennis Kolen laat zich beïnvloeden door zowel The Beatles als hedendaagse Britpop, Nirvana en Green Day.

1999 - 2001

Wyatt schaaft verder aan het songmateriaal en vindt onderdak bij het label Edel. Op Edel verschijnt het tweede album The Big Picture waarop het trio nauw samenwerkt met producer Reyn Ouwehand en Sander van Herk (ex-Het Goede Doel). De band is regelmatig te gast in radioprogramma's als Denk Aan Henk (van Henk Westbroek), Isabelle, Twee Meter Sessies en BNN Live en staat ook enkele malen in het voorprogramma van Kane. Live wordt het trio bijgestaan door toetsenist Ferry Lagendijk. Op 5 mei is Wyatt de hoofdact op het bevrijdingsfestival in Groningen. Niet lang na de uitgave van The Big Picture sluit Edel de Nederlandse tak van het bedrijf.

Kane Reyn Ouwehand Sander van Herk

2003 - 2004

De band groeit op tot een kwintet met naast toetsenist Lagendijk en gitarist Arie Storm Michel Vink op drums in plaats van Martijn van der Graaf. Wyatt doet het voorprogramma tijdens de tournee van Ilse DeLange en de single Fireworks (inclusief gospelkoor) wordt gedraaid door MTV. De band wint een Essent Award. Het derde album The Last Of Great Fireworks is opnieuw geproduceerd door Sander van Herk. De cd verschijnt bij Warner, vlak voordat dit label in het voorjaar van 2004 de stekker uit de Nederlandse afdeling haalt en Wyatt, samen met andere Nederlandse bands, zonder label zit.

Ilse DeLange

2005

Dennis Kolen werkt een half jaar aan zijn eerste soloalbum The Jinx. De plaat bevat liedjes die hij in het repertoire van Wyatt geen plaats kan geven. Zowel solo als met Wyatt dringt Kolen door tot de halve finale van de Grote Prijs van Nederland.

Dennis Kolen

2006

Wyatt Wyatt besluit de volgende cd Miracle in eigen beheer uit te brengen. De band produceert het album zelf in de eigen studio en neemt de liedjes zoveel mogelijk live op. Sander van Herk zorgt voor de mix en de mastering is in handen van Alan Ward. Het resultaat is meer rock dan de eerdere albums, maar het levert niet het gehoopte succes op. Kolen besluit zich volledig op zijn solocarrière te richten. Zijn vertrek betekent het einde van Wyatt.

Discografie Wyatt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wyatt

Audio/Video Wyatt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer