Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

YAKKI FAMIRIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Yakki Famirie

Periode

1987 - heden

Genre

kaseko

Yakki Famirie

Surinaamse groep uit Rotterdam, één van de populairste kaseko-formaties van Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Dennis Tiendari   zang
Regilio Rillen   toetsinstrumenten
Jerrel Warnert   skratjie
Franky Misiedjan   zang
Ronald Power   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Imro Mijnsen   drums
Theo Swanenberg   saxofoon
Romeo Poka   gitaar
Karoe   drums
Clifton   trompet

Genoemd in de biografie van

1993   Carlo Jones
1996   Gerardo Rosales
2000   Ross & Iba

Biografie Yakki Famirie

Surinaamse groep uit Rotterdam, één van de populairste kaseko-formaties van Nederland.

1987

Yakki Famirie wordt in Rotterdam opgericht uit het kaseko-orkest Latinos uit Suriname. De groep, in deze periode onder leiding van componist/bandleider/saxofonist Theo Swanenberg, legt zich toe op aleke kaseko (een mix van aleke-muziek uit Oost-Suriname en kaseko uit de kuststrook), maar experimenteert ook gretig met latin en traditionele Surinaamse kawina (feestmuziek) en (Afro-Surinaamse) rituele winti. Het resultaat is strakke, opzwepende dansmuziek, met een hoofdrol voor de koperblazers, typische skratjie (bastrom)-ritmes en Afrikaanse vraag-antwoord zang in het Auccaans, één van de talen van de Marroons.

1988 - 1992

De groep is zeer succesvol in het (Surinaamse) bruiloften- en partijencircuit en maakt - buiten het reguliere circuit om - verscheidene cassettes en CD's, waarvan er duizenden worden verkocht.

1993

Yakki Famirie Yakki Famirie levert bijdragen aan de compilatie Switi (Hot! Kaseko Music) uitgegeven door Stichting Popmuziek Nederland. De cd bevat ook nummers van ondermeer Carlo Jones and The Surinam Troubadours.

Carlo Jones

1999

Aan het begin van het jaar verschijnt de verrassende CD Gowtu, het debuut voor een platenlabel (World Connection). De plaat is geproduceerd door de Cubaanse bandleider Manolito Simonet en kent hierdoor een opvallende Cubaanse sound. Gastbijdragen zijn weggelegd voor jazz-zangeres Denise Jannah, de oorspronkelijk Venezolaanse percussionist Gerardo Rosales en de r&b-band Replay. De CD bevat onder meer een Nederlandstalige versie van Blaka Rosoe, een klassieker van Lieve Hugo en een kaseko-versie van Oye Mi Canto van Gloria Estefan. De aandacht die de CD in de pers krijgt levert de band onder meer een optreden op tijdens North Sea Jazz in juli.

Gerardo Rosales Lieve Hugo Re-play

2000 - 2001

Yakki Famirie staat onder meer op het Mixt Racism Beat It-festival en op het Bevrijdingsfestival in Amsterdam. De single Ding Ding Ding is een samenwerking met het duo Ross & Iba.

Ross & Iba

2008

Waar het album Gowtu uit 1999 gericht is op publiek voor Wereldmuziek, richt Yakki Famirie zich op de cd Back In Time: Asentele op het danspubliek dat de band trekt in het lokale en regionale Surinaams/Nederlands feestcircuit. De cd bevat onder meer twee medleys met oude hits en zes nieuwe nummers die tijdens optredens een groot succes zijn, waaronder het titelnummer Asentele. Voordat de cd officieel uitkomt is er een illegale versie met werkopnamen in omloop onder de misleidende titel The Yakky's Live.

Discografie Yakki Famirie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Yakki Famirie

Audio/Video Yakki Famirie

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer