Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZUID-OOST POSSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1993 - 1998

Genre

Nederhop, Nederlandstalig

Zuid-Oost Posse

Nederlandstalige hiphopgroep die aanvankelijk als trio en onder de naam Zuid-Oost Posse door het leven gaat. Totdat voorman Janor besluit met de Amsterdamse beatcreator Zebulon onder de naam Zuid-Oost verder te gaan.
Volledige biografie...

Bezetting

Alexander 'zeb' Hankers   drumcomputer, engineer, sampler
Horace   draaitafels
Thomas E Ross   rap

Overige muzikanten

Rafles Larose   rap
Rodney   drumcomputer, engineer, sampler

Genoemd in de biografie van

1992   Osdorp Posse

Biografie Zuid-Oost Posse

Nederlandstalige hiphopgroep die aanvankelijk als trio en onder de naam Zuid-Oost Posse door het leven gaat. Totdat voorman Janor besluit met de Amsterdamse beatcreator Zebulon onder de naam Zuid-Oost verder te gaan.

1988 - 1994

In Deventer ontstaat een flinke hiphopbeweging die zich in eerste instantie manifesteert als de graffitigroep South East Posse. De groep van zo'n zestig gemiddeld twintigjarigen organiseert in buurthuizen hiphopparty's, waar zelfs de Osdorp Posse in 1991, nog voordat ze bekend zijn, komen optreden. Rapper Janor, een Amsterdammer die in Deventer is gaan wonen, is een van de aanstichters van de groep en ook de belangrijkste rapper. Hij rapt dan nog in het Engels en vindt de boodschap van zijn raps belangrijker dan de vraag of je die nou wel of niet op plaat moet zetten. Geïnspireerd door de Osdorp Posse schakelt hij samen met rapper Rofless en beatcreator Annonimus over op Nederlandstalig. Ze noemen zich Zuid-Oost Posse. Op het tweede album van de Osdorp Posse - Roffer Dan Ooit - zijn ze voor het eerst te horen, als gasten. In 1993 nemen ze voor het eerst zelf enkele nummers op, die in 1994 uitkomen op de Djax verzamelaar De Posse - Nederhop Groeit. Ze zijn daarop vertegenwoordigd met drie tracks.

Osdorp Posse

1995

Janor besluit zonder Rofless en Annonimus verder te gaan en start een samenwerking met de Amsterdamse beatcreator Zebulon, die al in 1992 meewerkt aan het Djax album Buckaneers, een project van diverse Amsterdamse rappers (o.a. Divine King) waarvoor Zebulon alle begeleidende muziek maakt. Het duo komt met het Zuid-Oost debuutalbum Deventerror uit op Djax. De plaat wordt vanwege zijn ongepolijste karakter goed ontvangen in de underground Nederhop scene. In december zet Djax in samenwerking met boekingskantoor Paperclip de Nederhop Leeft tournee op, waarbij Zuid-Oost samen met de West Klan, Ouderkerk Kaffers en White Wolf door heel Nederland trekt. In totaal worden zo'n vijftig podia aangedaan.

1996

Na de uitgebreide tournee door Nederland begint het duo aan de voorbereiding van een tweede album.

1997 - 1998

Het tweede album van Zuid-Oost - het woord Posse wordt uit de naam geschrapt - blijkt een mini-album met zes wederom ruige underground tracks, getiteld Snotapies. Dit is tevens het laatste dat er van Zuid-Oost verschijnt. In 1998 wordt de groep definitief ontbonden.

1999 - 2002

Rapper Janor is sindsdien nog wel te gast bij optredens van de Osdorp Posse en Mach & Jesse/Onkruid. Ook beatcreator Zebulon laat nog regelmatig van zich horen. Zo is hij te gast op het album Geendagsvlieg van de Osdorp Posse, verzorgt hij de instrumentatie van het soloalbum Cryptokilostijl van Def P en maakt hij samen met Henny Vrienten een remix van het nummer Twips op de soundtrack van de film Abeltje. In 2001 richt Zebulon zijn eigen label Sword 22 op, waarop hij Nederlandse hiphop wil uitbrengen. Janor is ook te gast (als enige andere rapper) op het soloalbum Cryptokilostijl van Def P. Hij blijft teksten schrijven en doet cameo's op nog via Ramp Records in 2002 te verschijnen albums van Onkruid en Casto. Janor werkt aan een eerste solo album dat eind 2002 moet uitkomen.

Henny Vrienten

Discografie Zuid-Oost Posse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Zuid-Oost Posse

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer