Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

16DOWN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

16Down

Periode

1996 - heden

Genre

alternative

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Afterdust

16Down

Trio uit Zwolle, afkomstig uit de groep The Prodigal Sons van Erwin Nijhoff. Na het uiteenvallen van die band gaan de overige leden verder onder de naam 16Down en scoren zij in 2001 een hit met de ballad Subtle Movement.
Volledige biografie...

Bezetting

Marco Hovius   gitaar, zang
Jacco Timmer   basgitaar
Bouke van Olst   drums

Overige muzikanten

Ipo van Drooge   drums
Serge Bredewold   achtergrondzang, basgitaar
Jeroen Hobert   drums
Arjan Pronk   basgitaar
Arjen Hilberdink   achtergrondzang, gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1986   Bertolf
1996   The Prodigal Sons
2001   Bettie Serveert
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie 16Down

Trio uit Zwolle, afkomstig uit de groep The Prodigal Sons van Erwin Nijhoff. Na het uiteenvallen van die band gaan de overige leden verder onder de naam 16Down en scoren zij in 2001 een hit met de ballad Subtle Movement.

1996

Marco Hovius, Arjen Pronk en Jeroen Hobert spelen vanaf 1991 in The Prodigal Sons, de groep van zanger/gitarist Erwin Nijhoff. Als die band in 1996 uit elkaar valt, gaan zij verder onder de naam Afterdust. Die naam veranderen ze al snel 16Down.

The Prodigal Sons

1997 - 2001

Het blijft vervolgens vier jaar stil rond 16Down. De band werkt al die tijd in alle rust aan het repertoire. Zanger Marco Hovius schrijft de muziek en teksten. In de studio worden zijn nummers opgenomen, bijgeschaafd, opnieuw opgenomen, weggegooid, opnieuw opgenomen net zolang totdat de drie bandleden helemaal tevreden zijn. Hun streven naar perfectie heeft uiteindelijk resultaat. In 1999 wordt hun demo Demo van de Maand in muziekblad FRET. Het is uiteindelijk platenmaatschappij Dino die de groep tekent. De single Subtle Movement, een gevoelige ballad, wordt door de radio opgepikt (Megahit bij Radio3 FM) en belandt in de Top 100 en Top 40. Het nummers is niet representatief voor de cd Headrush (geproduceerd door Han Nuyten). Daarop laat 16Down een afwisselend geluid horen en wordt stevige rock gecombineerd met beats, samples en elektronica. Twee opvallende gastbijdragen zijn van Carol van Dijk (Bettie Serveert) en Rudeboy (Urban Dance Squad). De band speelt volop in het clubcircuit.

Bettie Serveert Han Nuyten Urban Dance Squad

2002

16Down treedt tijdens Noorderslag op in de grote zaal van de Oosterpoort. De groep kruipt in de huid van Radiohead tijdens hun bijdrage aan de Marlboro Flashbacks. In juni verlaat drummer Jeroen Hobert om persoonlijke redenen de groep. De band doet op speciaal verzoek in december in zaal Struik te Lemelerveld nog twee maal een avond met nummers van Radiohead.

2003

Vanaf half maart tourt 16Down in het voorprogramma van Anouk. Drummer Marijn van den Berg heeft de plek ingenomen van de in 2002 opgestapte Jeroen Hobert. De groep wordt tijdens optredens versterkt door zanger, gitarist en toetsenist Arjen Hilberdink. Eind maart verschijnt The Day That I Met You, de eerste single van het tweede album Life in a Fishbowl. 16Down speelt op 29 juni op Parkpop in Den Haag. Na de tournee met Anouk en de Jack Daniels Rock Nights gaat 16Down de studio in voor het tweede album. De productie is mede in handen van Andreas Ahlenius, die ook het Saybia-album The Second You Sleep produceerde. Van den Berg wordt vervangen door Ipo van Drooge. Arjen Hilberdink wordt vast bandlid.

Anouk

2004

16Down Bassist Arjan Pronk verlaat 16Down. Op persoonlijk en muzikaal vlak bleek er niet langer voldoende chemie en draagvlak met zanger/gitarist Marco Hovius, aldus de website van 16Down. Pronk vormt later de rootsband The Horse Company. Tijdens het optreden in het Utrechtse Tivoli op 15 januari wordt Serge Bredewold (bekend van o.a. La Lupa en Twarres) als nieuw bandlid gepresenteerd. Naast Hovius en Bredewold bestaat de bezetting vanaf april uit Marijn van den Berg op drums. Rond de zomer verschijnt Can't Get You Out Of My Head, de tweede single van Life In A Fishbowl. De band levert bijdragen op het debuutalbum 2Faced van Don Diablo.

Don Diablo La Lupa The Horse Company Twarres

2005

Marco Hovius staat in mei tijdens Puntpop in het Belgische Wuustwezel voor het eerst op het podium met de band Servants Of The Servants (eind 2006 omgedoopt tot Silver Servant en begin 2007 actief als Club Of High Eyebrows). Vanaf mei voegt drummer Bauke Bakker (ex-Soundsurfer) zich bij 16Down. Bakker is daarnaast ook te horen in de funkband Bakzilla. 16Down is nog steeds te boeken voor optredens met repertoire van Radiohead. De band staat vanaf september vier keer met een Jimi Hendrix tributes op het podium. Voorman Marco Hovius ontwikkelt een programma voor workshops pop/rock en componeert twee commercials voor het Duitse biermerk Becks. De band werkt aan het album Flow dat voor begin 2007 gepland staat.

Club Of High Eyebrows Soundsurfer

2006

16Down In augustus vertrekt 16Down naar San Fransisco om het derde studioalbum op te nemen in de Prairie Sun Studio's.

2007

16Down Op 19 januari presenteert 16Down het album F.L.O. in Hedon te Zwolle. Live bestaat 16Down op dat moment naast voorman Marco Hovius uit sessiemuzikanten Bauke Bakker (drums) en Sebastiaan van Olst (bas). Voor de eerste single Cold maakt regisseur Douwe Dijkstra een animatievideoclip. Vanaf 14 juli bestaat de vaste ritmesectie van 16Down uit Jan Pohl (drums) en Rogier Hemmes (bas). De band bant alle ballads uit het repertoire en richt zich volledig op de rocknummers.

2008

In januari verschijnt de single Motorbike op Flow Records.

2010 - 2011

16Down meldt op de eigen website dat gewerkt wordt aan een vierde cd die gepland staat voor 2011. Volgens de bio van de band bestaat de bezetting in deze periode naast frontman Marco Hovius uit bassist Jacco Timmer en drummer Bouke van Olst.

2012 - 2013

Hovius werkt samen met bassist Jacco Timmer en drummer Bauke Bakker aan een stevige rockplaat onder de naam Hey Kid. De muziek op het titelloze album is geïnspireerd door onder anderen Foo Fighters, Queens Of The Stone Age, Black Sabbath, Led Zeppelin en Masters Of Reality. De uitgave in maart 2013 bij Suburban Records wordt gevolgd door een clubtournee die van start gaat in Hedon, Zwolle. De uitgave van het vierde album van 16Down wordt uitgesteld tot 2014.

Hey Kid

Discografie 16Down

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's 16Down

Audio/Video 16Down

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer