Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

2 UNLIMITED

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

2 Unlimited in 2012

Periode

1991 - 1996

Genre

Eurohouse

Online

Officiële website

2 Unlimited

Techno-house project van het Belgische duo Jean-Paul De Coster en Phil Wilde met als rondreizende vertegenwoordigers de Nederlandse rapper/tekstschrijver Ray Slijngaard en zangeres/tekstschrijfster Anita Doth. Zij maken als eerste de crossover van underground hardcore-techno naar radio-vriendelijke pop en worden daarmee Nederlands succesvolste internationale popact. Na het vertrek van Doth en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jean-Paul de Coster   componist, producer
Ray Slijngaard   rap, tekstschrijver
Phil Wilde   componist, producer
Anita Doth   tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Romy van Ooijen   zang
Marjon van Iwaarden   zang

Genoemd in de biografie van

1990   De Smurfen
1993   CB Milton
1994   Ben Liebrand
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie 2 Unlimited

Techno-house project van het Belgische duo Jean-Paul De Coster en Phil Wilde met als rondreizende vertegenwoordigers de Nederlandse rapper/tekstschrijver Ray Slijngaard en zangeres/tekstschrijfster Anita Doth. Zij maken als eerste de crossover van underground hardcore-techno naar radio-vriendelijke pop en worden daarmee Nederlands succesvolste internationale popact. Na het vertrek van Doth en Slijngaard gaat 2 Unlimited met twee zangeressen verder.

1991

Het Belgische producersduo Jean-Paul De Coster en Phil Wilde scoort hits onder de namen Bizz Nizz en T99. Ze werken vanuit hun Soundsational Studio's, die is gevestigd op zolder boven de fonteinfabrieken van de familie De Wilde in Lovendegem. Onder de naam 2 Unlimited hebben ze met het instrumentale Get Ready For This een undergroundhit in Groot-Brittannië. Om met de groep live te kunnen touren benaderen ze in de zomer de Amsterdammers Ray Slijngaard en Anita Doth. Ray werkt in de keuken op luchthaven Schiphol en heeft gedanst met breakdance en electric-boogie groepen. Anita Doth werkt op de administratie van de verkeerspolitie. Naast model is ze zangeres bij The Trouble Sisters. De twee gezichten van 2 Unlimited touren vervolgens de hele wereld rond. De door Ray en Anita ingezongen versie van Get Ready For This wordt ook een hit.

1992

Naast Westerse landen doet 2 Unlimited ook India, Turkije, Korea, Japan, Zuid-Amerika en Afrika aan. De tournee brengt ze in de zomer in Australië waar het in februari uitgebracht debuut-album Get Ready! en de eerste drie singles tegelijkertijd in de hitlijsten staan. De Belg Peter Bauwens is betrokken als co-producer en vocal coach tijdens de zangopnamen van Anita Doth. Twee weken voor elke officiële uitgave worden white-label 12-inches naar club DJ's verzonden. Op 3 augustus wordt de The Magic Friend uitgebracht. Het nummer wordt niet alleen een hit, maar wordt ook gebruikt in de jingle van het NCRV radio 3-programma The Magic Friends.

1993

In januari wordt No Limit uitgebracht. De eerste single van het tweede album No Limits staat wekenlang op nummer 1 in 35 Europese landen en wordt platina in Engeland, Duitsland en Nederland. Het album verschijnt op 10 mei. In juni en juli reist het Amsterdamse duo door de Verenigde Staten. Na een maandje rust in augustus nemen ze het vliegtuig naar Azië (India, China, Korea, Japan, Phillippijnen en Indonesië). Op 20 augustus wordt de single Faces uitgebracht, het thema van het liedje is armoede, iets waar de band niet onder te lijden heeft, want de verkoop van No Limits overschreidt de miljoenen-grens. Maximum Overdrive wordt na Faces de vierde hit van het album. Ray en Anita reizen af naar Oost-Europa en doen voor het eerst Rusland aan. Ondertussen duiken nationaal (bijvoorbeeld 2 Brothers On The 4th Floor) en internationaal (bijvoorbeeld Culture Beat) veel groepen op die zich spiegelen aan 2 Unlimited en een graantje meepikken van hun succesvolle formule. Tijdens de World Music Awards wordt 2 Unlimited uitgeroepen tot de wereldwijd best verkochte Nederlandse artiest. Lezers van het Britse popblad Smash Hits verkiezen de band tot Beste Dance Act.

2 Brothers On The 4th Floor

1994

In januari verschijnt de single Let The Beat Control Your Body. Het derde album Real Things wordt in juni tijdens een feestje in Disneyland Parijs ten doop gehouden. MTV besteedt in een drie uur durende special aandacht aan de groep. Het album en de nieuwe single The Real Thing verkopen beiden weer zeer goed. 2 Unlimited is een van de acts op het Parkpop Festival in Den Haag. Met de single Twilight Zone lukt het de groep om naast Azië, Australië en Canada ook de Amerikaanse Billboard hitparade te bereiken.

1995

In het tweede weekend van januari nemen Ray en Anita tijdens het Noorderslag festival in Groningen onder een regen van bier de Popprijs in ontvangst. De prijs van 10.000 gulden schenken ze aan een goed doel. De op 6 maart uitgebracht single Here I Go is de twaalfde opeenvolgende top 10 single van 2 Unlimited. Nothing Like The Rain, de laatste single van het album Real Things, is de eerste ballad van 2 Unlimited. Vier jaar na de eerste release komt Get Ready For This komt alsnog de Amerikaanse Billboard Hot100 binnen. Slijngaard start vanuit zijn kantoor in de Amsterdamse Rivieren-buurt zijn eigen platenmaatschappij Raymar Productions (later Rayvano Records) met drie labels waaronder X-Ray. Hierop verschijnt muziek van nieuw dance-, hiphop-, jungle- en r&b-talent. De single Funk It Up van T.O.F. is meteen het grootste succes van het label. Hits Unlimited bevat alle singles van 2 Unlimited tot dan toe.

T.O.F.

1996

In april verschijnt het bericht in de kranten dat Ray en Anita uit 2 Unlimited stappen. Ze kunnen zich niet langer vinden in de muzikale koers van het Belgische producersduo en zijn het er bovendien niet mee eens dat ze minder dan hen verdienen. De band heeft tot dan toe wereldwijd in totaal meer dan 20 miljoen platen verkocht. Ray kan zich op zijn label en op zijn gezin concentreren en Anita is kort te zien als presentatrice van het programma Welcome 2 The Pleasure Zone bij het clipstation The Music Factory. Ook presenteert ze bij Radio 538 het programma Anita & Friends.

Ray Slijngaard

1997

Ray gaat op de r&b-toer. Hij neemt een nummer op met de Rotterdamse damesformatie Dignity. In april verschijnt zijn solo-single 3X A Day. Beide floppen. De Belgische producer Phil Wilde produceert samen met zijn landgenoot Andy Janssens onder de naam Pearl de hitsingle Whenever You're Around. Klubbheads verzorgt een van de remixen. Pearls zangeres Ellen Kuiper is ook te horen op singles van Charly Lownoise & Menthal Theo.

Charly Lownoise & Mental Theo Dignity Klubbheads Pearl

1998

De Coster en Wilde presenteren op 16 maart hun nieuwe single Wanna Get Up. De nieuwe gezichten van de groep zijn zangeressen Romy van Ooijen en Marjon van Iwaarden. Van Ooijen heeft al eerder bij het label van Ray onder contract gestaan, maar zij heeft daar geen succes gehad. In april verschijnt het nieuwe album.

1999

Ray formeert de V.I.P. Allstars. Het project is bedoeld om jonge r&b en hiphop-muzikanten een kans te geven. Op de eerste single, When It's My Turn Baby, zijn Ray, Orpheo (ex-KeShaw) en de Utrechtse rapster Strezz te horen. Anita begint een solo-carriere. Ze komt eind april met de single Universe. Het nummer komt niet verder dan de tipparade. Voor de opnamen van haar debuutalbum verblijft Anita in New York, Londen en Amsterdam, waar ze werkt met topproducers Todd Terry (housepionier, bekend van o.a. Robin S. en Cher), Steve Mac (o.a. Boyzone) en Adamski (Seal). V.I.P. Allstars komt in augustus met haar tweede single: Mamacita.

Anita Doth KéShaw

2000

Marjon van Iwaarden verlaat 2 Unlimited om een solo carrière te beginnen. Anita Doth brengt haar tweede solo single uit. Van de oude hits worden remixen uitgebracht. Hiervoor zijn o.a. de Amerikanen Razor & Guido en DJ Jean en Robin Albers.

Anita Doth DJ Jean Robin Albers

2002

Een gelegenheidsoptreden van Anita Doth voor Stichting Doe Een Wens (waar de zangeres ambassadrice van is) samen met Linda Estelle (T-Spoon) en Des'ray (2 Brothers on the 4th Floor) bevalt zo goed dat ze gedrieën onder de naam Diva's of Dance verder gaan met optredens in Nederland. Het trio zingt dance- en discohits uit de jaren tachtig en negentig aangevuld met hun eigen succesnummers.

2 Brothers On The 4th Floor Diva's of Dance T-Spoon

2009

Ray Slijngaard en Anita Doth staan voor het eerst sinds 1996 weer samen het podium, allereerst op 11 april tijdens het festival I Love The 90's - The Party in het Belgische Hasselt. Hun eerste Nederlandse reünieoptreden is tijdens Koninginnedag op het Museumplein te Amsterdam. Tijdens de lancering in juni van de website Top40.nl wordt 2 Unlimited onderscheiden met de Top 40 Decennium Award, omdat de band in de jaren negentig de meest succesvolle Nederlandse act was in de hitlijst.

Ray & Anita

2010

De eerste single na de reünie van Ray en Anita is de single In Da Name Of Love (januari).

2011

De grote hit No Limit wordt gebruikt in het derde deel van het videospel Just Dance (uitgave: 11 oktober), een spel waarbij de spelers ingewikkelde danspassen onder de knie moeten zien te krijgen.

2012

2 Unlimited in 2012 In juli maken Ray Slijngaard en Anita Doth bekend dat er een hernieuwde samenwerking komt met hun vroegere platenlabel BYTE Records. De officiële comeback van 2 Unlimited is daarmee een feit. Het duo doet onder de naam Ray & Anita nog enkele optredens in Noorwegen, Finland, Denemarken, Nederland en België. Daarna starten de voorbereidingen voor de 2 Unlimited Live Tour waarmee de groep vanaf eind 2012 wereldwijd optredens verzorgt.

2014

De groep treedt op tijdens de avond Celebrate 80’s and 90’s with The Hoff tijdens het festival Accelarate van David Hasselhoff. Het motorfestival van deacteur trekt door heel Europa en zal in Nederland zijn tijdens de TT in Assen. Naast 2 Unlimited zullen ook de Venga Boys optreden

Vengaboys

Discografie 2 Unlimited

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's 2 Unlimited

Audio/Video 2 Unlimited

Video 2 Unlimited

Het begin
Het begin
De producers
De producers
No limits
No limits
Maalstroom
Maalstroom
De boodschap
De boodschap
De wereld over
De wereld over
Complete Interview
Complete Interview
2 Unlimited ~ II ~ 11 II ...
2 Unlimited ~ II ~ 11 II Unlimited Megamix
2 Unlimited ~ II ~ 10 Be ...
2 Unlimited ~ II ~ 10 Be Free Tonight
2 Unlimited ~ II ~ 09 Let...
2 Unlimited ~ II ~ 09 Let's Celebrate
2 Unlimited ~ II ~ 08 Mov...
2 Unlimited ~ II ~ 08 Move On Up
2 Unlimited ~ II ~ 07 I A...
2 Unlimited ~ II ~ 07 I Am Ready
2 Unlimited ~ II ~ 06 Som...
2 Unlimited ~ II ~ 06 Someone To Get There
2 Unlimited ~ II ~ 05 Bac...
2 Unlimited ~ II ~ 05 Back Into The Grove
2 Unlimited ~ II ~ 04 Clo...
2 Unlimited ~ II ~ 04 Closer 2U
2 Unlimited ~ II ~ 03 Nev...
2 Unlimited ~ II ~ 03 Never Surender
2 Unlimited ~ II ~ 02 The...
2 Unlimited ~ II ~ 02 The Edge Of Haeven
2 Unlimited ~ II ~ 01 Wan...
2 Unlimited ~ II ~ 01 Wanna Get Up
2 Unlimited - Maximum Ove...
2 Unlimited - Maximum Overdrive [HD]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
2 Unlimited ~ II ~ 08 Move On Up

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer