Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

24K

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

24K

Periode

1989 - 1992

Genre

hiphop

24K

Hiphopgroep uit Eindhoven. Niet alleen de makers van een van de allereerste Nederlandse hiphopalbums, maar tevens de aanleiding voor Saskia Slegers om het label Djax op te richten. Hun hardcore aanpak en intelligente teksten vol politieke statements slaan meteen aan in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Zar One   producer
Enb   rap
Pete Mitchell   draaitafels, producer
Arc S   rap

Overige muzikanten

D-Rock   rap
Cmc   rap

Genoemd in de biografie van

1987   D.A.M.N.
1989   Miss Djax
1993   2 Brothers On The 4th Floor
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie 24K

Hiphopgroep uit Eindhoven. Niet alleen de makers van een van de allereerste Nederlandse hiphopalbums, maar tevens de aanleiding voor Saskia Slegers om het label Djax op te richten. Hun hardcore aanpak en intelligente teksten vol politieke statements slaan meteen aan in Nederland.

1989

De rappers ENB (geboren te New York) en Arc S maken samen met beatcreator Zar One en DJ One Too (ook wel gespeld als DJ One-2 en Wan Two, echte naam: Pete Mitchell) uit Eindhoven gezamenlijk wat demo's, die ze volop rondsturen naar Nederlandse platenmaatschappijen. Zonder resultaat. Saskia Slegers, werkzaam in een Eindhovense platenwinkel, hoort de demo's en is zo onder de indruk, dat ze besluit zelf een label (Djax) op te richten om de groep uit te kunnen brengen. In december gaat 24K op haar kosten de studio in.

1990

24K In januari verschijnt het debuutalbum No Enemies, dat binnen een week door z'n eerste persing heen is. De plaat wordt door de pers ontvangen als het eerste Nederlandse hiphopalbum, maar verschijnt echter pas na de debuutalbums van bijvoorbeeld Urban Dance Squad en D.A.M.N. uit 1989. De groep doet optredens door heel Nederland en wordt op die manier al snel bekend.

1991

Rapper Arc S en beatcreator Zar One verlaten de groep, maar de andere twee leden willen graag een tweede album opnemen. Rapper CMC vervangt Arc S en gedrieƫn gaan ze aan de slag.

1992

24K in 1992 Het tweede album Words Yet Unspoken komt uit, maar de fans vinden de groep te veel veranderd, waardoor er van stijgend succes geen sprake is. De groep valt later dat jaar dan ook uit elkaar. Rapper D-Rock (die alleen te horen is op Words Yet Unspoken) duikt in 1993 op in de dance-formatie 2 Brothers On The 4th Floor. DJ One2 doet later mee aan de Grote Prijs van Nederland, maakt deel uit van het DJ- en producersteam Spinmasters en co-produceert onder meer het debuutalbum Du Zoon (2008) van rapper Kempi.

2 Brothers On The 4th Floor SpinMasters

Discografie 24K

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's 24K

Audio/Video 24K

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer