Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

80 AUM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1990 - 1995

Genre

techno

80 Aum

Housegroep en platenlabel. Het kenmerkende van de muziek van 80 AUM is de rebelse en tevens dominante ondertoon; grensverleggend en niet zomaar in een hokje te plaatsen. Hun geluid wordt gezien als een voorloper van de gabbersound. Met Dominator van Human Resource scoort het label een top tien hit.
Volledige biografie...

Bezetting

Jayant Edoo   elektronica, producer, sampler, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Larenzo Nash   zang

Biografie 80 Aum

Housegroep en platenlabel. Het kenmerkende van de muziek van 80 AUM is de rebelse en tevens dominante ondertoon; grensverleggend en niet zomaar in een hokje te plaatsen. Hun geluid wordt gezien als een voorloper van de gabbersound. Met Dominator van Human Resource scoort het label een top tien hit.

1990

80 AUM wordt opgericht door Jayant Edoo, niet alleen als groep, maar tegelijkertijd ook als platenlabel (80 AUM Records). De eerste 12"es van de groep verschijnen (Future House en Ignition). Jayant Edoo werkt als producer ook onder andere namen, zoals Incubus, Joey Tonad en Juan Editez als het club music betreft.

1991

De in Chicago geboren Larenzo Nash, die al in Nederland woont als professioneel basketballer, tekent bij 80 AUM Records als rapper. In hetzelfde jaar verschijnt de track Dominator van de groep Human Resource, de tweede groep op het 80 AUM label. Het nummer wordt een grote hit (top tien in Nederland), mede doordat Jayant Edoo aan de productie de stem van Larenzo Nash toevoegt.

Human Resource

1992

80 AUM wordt wereldwijd een begrip door de track Mindcontroller - dat in Nederland slechts de tipparade haalt. De act tourt met Michel Kwist en Jayant Edoo op toetsen, Larenzo vocalen, twee dansers en DAT-tape of sequencer door heel Europa. Het publiek denkt dat 80 AUM van Amerikaanse afkomst is. De plaat wordt net als Dominator in tientallen landen uitgebracht, waaronder Duitsland, Engeland, Amerika (op Radical Records), België en Scandinavië.

1993

Standing On Top, de opvolger van Mindcontroller, wordt (nog) niet door het publiek opgepikt en raakt snel in de vergetelheid. Het publiek mist op die wat ingetogen klinkende productie het rebelse waar 80 AUM (Records) inmiddels een patent op heeft.

1994

Jayant Edoo en Larenzo Nash besluiten het roer om te gooien en de verrassing is groot als Stronger Than Steel uitkomt: een onvervalste 80 AUM sound zoals Edoo dat altijd al bedoeld heeft: no nonsense music met vette baslijnen, een stevige onderlaag en natuurlijk de dominante teksten van de inmiddels legendarische Larenzo Nash.

1995

Standing On Top komt opnieuw uit en wordt door het publiek nu wel opgepikt. Dit is tevens het jaar waarin Larenzo Nash terugkeert naar zijn geboorteplaats Chicago en 80 AUM zijn laatste optredens doet in Duitsland, Zwitserland en Nederland. Het resolute besluit van Jayant Edoo om te stoppen met 80 AUM licht hij in een interview in het toonaangevende Duitse danceblad Raveline toe met de volgende verklaring: "De muziek gaat een kant op waarvoor ik zelf weliswaar de aanzet heb gegeven, maar die thans verkeerd begrepen wordt. Ik kan mij hiermee niet verenigen, vooral niet met het feit dat 80 AUM in één adem genoemd wordt met de steeds populairder wordende happy hardcore!" Edoo lanceert als afsluiter van het 80 AUM verhaal (zowel groep als label) het grensverleggende trAUMa project, als toelichting op zijn verklaring in Raveline: oftewel hardcore in zijn meest pure vorm, waarmee tevens de inkopper wordt geleverd voor het hele gabberverhaal dat daarna zou volgen. Het kon dus nog harder, was de opvatting. En zo geschiedde: de gabbermuziek vond zijn oorsprong.

1996

De producers van het label gaan hun eigen weg: Ronald Winkel alias Bass Inc bijvoorbeeld naar BPM Dance, Robert Kroos naar Private Productions, Ed Bout en Dave Hasselaar naar ID&T, waar Holographic wordt omgetoverd in Critical Mass. Jayant Edoo zelf gaat door als distributiebedrijf met zijn AUM Independent Distribution, waar een tiental hardcore labels worden verspreid, zoals Fix Records, Deathblow Records en European Rave Records. Maar ook trance house via Flight Records, het label waar het producersduo Pronti & Kalmani begint, die als de Psychonauts hun grootste succes in dancekringen beleven met Distortion Of The Senses. Sinds 1999 bestiert Jayant Edoo AMP International, een bedrijf dat kant en klare dance producties aan derden licenseert voor zowel 12" releases als compilatiealbums, met daarnaast een eigen studio waar remastering voor derden plaatsvindt. Er zijn inmiddels al meer dan twintig danceproducers aan AMP Int gelieerd, waaronder Alpha Breed, Celesta, Freejack, Fun 4 Two, Pronti & Kalmani, Ralphie B, Virtual 7 en Zanthrax.

Critical Mass

Discografie 80 Aum

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video 80 Aum

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer