Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AA & THE DOCTORS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

AA & The Doctors

Periode

1978 - heden

Genre

pop/rock, rock, rock'n'roll

Online

Officiële website

Pseudoniemen

AA & The Blue Boys, AA & The Breeze, AA & The Horny Horns, AA & The Juveniles, AA & The Offwhites, AA & The Prostitutes, AA & The Symptoms, The Moderno's

AA & The Doctors

Groningse rockband met gitarist, saxofonist, zanger, scheikundige en veteraan in het Nederlandse rockcircuit Albert 'Appie' Alberts. Alberts is naast muzikant werkzaam aan de Technische Universiteit Eindhoven en schrijver van boeken, waaronder Desertie In Vredestijd, Blazen en Amazone Koorts.
Volledige biografie...

Bezetting

Alex Luttjeboer   gitaar
Albert Alberts   saxofoon, zang
Klaas Post   gitaar
Gerrit Veen   basgitaar
Peter Walrecht   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Rudolph Lentze   gitaar
Hans Visser (1)   basgitaar
Chriz Garrit   gitaar
Werner Van Baarsen   basgitaar
Adam Wachters   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1966   Solution
1972   Freddie Cavalli
1980   Plant
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie AA & The Doctors

Groningse rockband met gitarist, saxofonist, zanger, scheikundige en veteraan in het Nederlandse rockcircuit Albert 'Appie' Alberts. Alberts is naast muzikant werkzaam aan de Technische Universiteit Eindhoven en schrijver van boeken, waaronder Desertie In Vredestijd, Blazen en Amazone Koorts.

1956 - 1977

Eigenlijk wilde Albert 'Appie' Alberts als kind trompet spelen, geïnspireerd door Louis Armstrong en diens rol in de speelfilm The Five Pennies uit 1959. Alle trompetten blijken in het muziekkorps Door Het Volk, Voor Het Volk echter al vergeven en dus wordt het de klarinet. Hij koopt vervolgens een saxofoon en begint samen met Tom Barlage en Rik Zaal zijn eerste bandje The Keys. Zijn saxofoonhelden zijn Charlie Parker en John Coltrane. Alberts maakt zijn opleiding scheikunde af aan de universiteit in Groningen. Hij vertrekt naar Los Angeles om daar te werken in het laboratorium van latere Nobelprijswinnaar Donald Cram. In zijn vrije tijd ziet hij optredens van Little Feat, Tom Waits en John Lee Hooker. In 1976 keert Alberts terug naar Europa om in Straatsburg te werken in het laboratorium van Jean Marie Lehn die later ook een Nobelprijs voor zijn werk krijgt. Terug in Groningen leert hij Herman Brood kennen en speelt hij een paar keer mee in diens Wild Romance.

Herman Brood

1978

In de stad Groningen mogen cafés hun deuren langer open houden als ze bandjes programmeren. Het gevolg is een levendige muziekscene die onder de naam Springtij een springplank is voor het succes van Herman Brood, maar ook het startsein betekent voor AA & The Doctors.

1979

Een van de eerste bezettingen bestaat naast Alberts uit de gitaristen Rudolph Lentze en Klaas Post, bassist Freddy Cavalli en drummer Kees Meerman (beiden bekend van The Meteors en Herman Brood). AA & The Doctors heeft op 29 augustus haar eerste optreden buiten Groningen, in Halfweg tijdens een feestje van The Hell's Angels.

The Meteors

1980

De band kent vele bezettingswijzigingen. Cavalli en Meerman vertrekken aan het begin van het jaar naar Vitesse en zijn later opnieuw te horen bij Herman Brood. Gerrit Veen (ex-Plant) neemt de plaats in van Cavalli en Peter Walrecht (ex-White Honey) vervangt Meerman. AA & The Doctors is met grote regelmaat in het clubcircuit te zien, met name in Noord-Holland waar de band vaak speelt met Bintangs en Carlsberg.

Bintangs Carlsberg Plant White Honey

1982

In april wordt bassist Gerrit Veen vervangen door Hans Visser (ex-Norman & the Starmakers). Hij wordt op zijn beurt weer vervangen door Lourens Leeuw. Gitarist Rudolph Lentze gaat naar The Managers. Erwin Java (ex-White Honey) komt de groep versterken. In het voorjaar komt het debuutalbum Wash Ma Brain uit bij CBS. Als de plaat minder succesvol is dan verwacht verlaat de band het label.

1985

Het album Cafe Racer komt uit in eigen beheer. De band probeert een nieuw publiek te bereiken met een mix van rockabilly en jazz. Na het vertrek van bassist Harrie van Lier gaat de band een tijdje door het leven als The Moderno's.

1987

'De eerlijke, onversneden café-boogie en rockabilly van de veteranen' op Noorderslag wordt in januari in de Volkskrant met enthousiasme onthaald. AA & The Doctors behaalt aan het eind van het jaar de finale van de Grote Prijs van Nederland. Alberts is met zijn 41 jaar de oudste deelnemer. De finale wordt gewonnen door The Riff.

The Riff

1989 - 1992

Appie Alberts krijgt een baan bij Technische Hogeschool te Eindhoven (later bekend onder de naam Technische Universiteit Eindhoven). Hij kan het musiceren niet laten en speelt nog regelmatig met diverse muzikanten uit het Groningse muziekleven zoals de broertjes Gerry en Harry Arling en (jazz)gitarist Ruud van As.

1993 - 1995

Voor een reüniefestival met bands uit de Springtijperiode komt AA & The Doctors weer bij elkaar. Het blijft niet bij die ene reünie. De band gaat weer touren en brengt platen uit.

1996

AA & The Doctors Op de vijftigste verjaardag van Appie Alberts wordt in het Groningse jazzcafé De Spieghel samen met de muzikanten Rick Meyer, Gerrit Veen en Peter Walrecht de cd The Doctor Is In gepresenteerd.

2000

Vanaf maart tourt AA & The Doctors weer uitgebreid door Nederland.

2002

Met in de bezetting de gitaristen Alex Luttjeboer en Chris Garrit (Jammah Tammah, Gravediggers), bassist Werner van Baarsen en drummer Adam Wachters gaat de band vanaf oktober weer op tournee om het album The Mercy Of Love te promoten.

Gravediggers Jammah Tammah

2004

Gitarist Chriz Garrit speelt vanaf maart bij de Groningsche formatie X-ess. Daarnaast speelt hij vanaf december bij de Eindhovense band The Spades.

The Spades

2005

Chriz Garrit, Adam Wachters en Gerrit Veen spelen ook in de rauwe Nederlandstalige band Nieuwstad.

Nieuwstad

2006 - 2007

Bassist Werner van Baarsen richt begin 2006 samen met gitarist Joost Karseboom, drummer Hubert van der Jeugd en zanger/saxofonist Gertjan Blaauw de Groningse bluesrockformatie The 4horsemen op. De band treedt op in Nederland, België en Duitsland en speelt eind februari 2007 in de Ierse plaats Cork. Ook gitaristen Alex Luttjeboer en Klaas Post beginnen een eigen rockband: The Chaplains.

The 4Horsemen The Chaplains

2011

Anno 2011 worden oudgedienden Alberts, Luttjeboer, Walrecht, Veen en Post live regelmatig vergezeld door pianist/organist Remko Wind. Albert Alberts komt in het nieuws als hij samen met zijn collega-chemicus Gadi Rothenberg een nieuw, volledig biologisch afbreekbaar plastic ontwikkelt.

Remko Wind

2013

Voormalige AA & The Doctors-gitarist Rudolph Lentze brengt met zijn band Rudy & His Fascinators het tweede album Drummer Girl uit.

Rudy & His Fascinators

Discografie AA & The Doctors

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's AA & The Doctors

Audio/Video AA & The Doctors

Video AA & The Doctors

aa and the doctors riens ...
aa and the doctors riens en gerry & harry
A A & de Doctors / The Bl...
A A & de Doctors / The Blue Hearts / Lonesome cowboy bill
AA & the Doctors It's not...
AA & the Doctors It's not the trouble
AA & the Doctors Fire in ...
AA & the Doctors Fire in mah blood
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
AA & the Doctors Fire in mah blood

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer